Om att våga tro på sig själv, eller hur jag började tjäna pengar

Det här med att driva företag och tjäna pengar är ett konstant aktuellt ämne. Varför? Jo, för att det inte är så himla lätt. Det kräver ett jädrar anamma, tålamod och självförtroende. Det handlar om att våga tro på sig själv och att på allvar anse sig ha rätten att ta betalt och få betalt.

Svårigheterna i att få och ta betalt

Och det är svårare än vad många tror. Alla som driver eget, frilansar eller på annat sätt inte har en traditionell anställning brottas med de här frågorna i princip varje dag. Inte blir det heller lättare att det allt som oftast också handlar om att stå upp för sig själv och försvara och hävda rätten att få betalt. Trots att det är exakt vad alla som har en anställning faktiskt får.

Det är helt enkelt en fight som utkämpas mer eller mindre hela tiden. Och den kräver så vansinnigt mycket skinn på näsan och självförtroende.

Och det ska ärligt sägas, jag är inte den som allt det här kommer naturligt för. Utan det är något jag har tränat på om och om igen. Ja, det är något jag aktivt både jobbar med och har jobbat på så länge jag har haft eget företag, d v s snart åtta år. Och fy vad jobbigt det är att om och om igen behöva stå upp för sig själv.

För det är just det, det handlar om: att ständigt öva, intala sig själv och hitta strategier. Det är ingen annan som kommer att ge dig betalt (sorry to say!), utan det är något du måste jobba hårt för. Du är den som måste bygga upp ditt självförtroende. Ingen annan. Och det är du som måste tro så mycket på dig själv och ditt värde att andra också gör det.

Vilket är lättare sagt än gjort.

Entreprenörskap - våga tjäna pengar

"Men du älskar ju ditt jobb"

För det finns en bild av att ju roligare jobb du har (som alla som driver eget förväntas ha p g a att det är ett självvalt och ofta egenutvecklat jobb) desto mindre pengar behöver du. Och om det är något vi som har de här jobben faktiskt också bidrar till så är det, allt som oftast, exakt samma sak.

Jag vet att det här kommer att svida, men: de flesta av oss (inklusive mig) säger i en mening att vi vill ha betalt för det jobb vi gör och den kompetens vi besitter. Samtidigt som vi i nästa mening säger att ”visst, jag lever gärna på så lite pengar som bara är möjligt bara jag får jobba med det här”.

Det är säkert sant, men så förbaskat dumt. För om vi har den tanken i huvudet, om att vi nöjer oss med mindre bara för att det är så kul, ja, då är det ju också så andra kommer att fortsätta se på oss. För det är vad vi utstrålar och signalerar. Och indirekt säger att vi förtjänar.

Börja med att förändra ditt eget tankesätt

Vi kan aldrig förändra andra om vi inte förändrar oss själva först. Så det är där jag har börjat. 

Med att få mitt självförtroende, mitt dagliga handlande och mina innersta tankar att överensstämma helt och fullt med mina ord om rätten att få betalt. Ja, det handlar helt enkelt om mitt förhållningssätt till mig själv, mitt värde och mitt jobb. Om att genuint och ärligt tro på det jag gör och vem jag är. Och att känna mig grundad i den insikten.

Jag har skrivit tidigare om det här ämnet, bl a i de här två inläggen: 4 anledningar till varför du ska våga tjäna pengar och Den här jädra gratiskulturen. Och de sätter till viss del fingret på det som nog fler än jag brottas med: att börja se på att tjäna pengar som något fint. Och som något nödvändigt. Att be om betalt är något som i alla fall jag har haft extremt svårt för. Av jantelags-skäl och av tanken om att det skulle stå i motsats till att drivas av passion.

Men att om och om igen för mig själv upprepa följande fyra anledningar till varför jag förtjänar och bör tjäna pengar så har också mitt självförtroende stärkts (mer utförligt om vad varje punkt innebär återfinns i 4 anledningar till varför du ska våga tjäna pengar):

  • Du kan inte betala hyran med passion
  • Det är rättvist att personer som gör bra saker ska tjäna mest
  • Pris och kvalitet är alltid i relation med varandra
  • Tänk timlön över tid
Driva eget företag - att stå upp för sig själv

Att stå upp för sig själv

För mig har det de senaste månaderna dessutom börjat handla mer och mer om en sak. Säga vad en vill om att ha ett roligt jobb, men jag har precis fyllt 30 år och det kommer inte fortsätta vara roligt om jag måste göra avkall på saker som alla andra i min ålder gör. D v s ha råd att göra grejer på fritiden, få ett banklån eller att inte få panik över att ens sambo lagt 120 spänn på parmesan istället för att köpa den allra billigaste osten. Och ja, jag vill ha en löneutveckling. Eller kalla det karriär om du vill det istället. För jag kan så sjukt mycket mer idag än när jag var 20 eller 25 år. 

Jag vet att än vad jag företar mig så gör jag ett väldigt bra jobb. Just för att jag alltid gör mitt bästa. Och det ska synas i lönekuvertet. För det gör det ju för alla andra. Erfarenhet, ansvar, kunskap och prestation är ju för tusan de saker som premieras vid löneförhandlingar. Så varför ska inte jag kunna löneförhandla med mig själv? Jag är fasen värd en lön som skapar trygghet och svängrum i mitt privatliv och som motsvarar det jag kan, har gjort och gör. 

Om att säga nej

Ja, jag älskar mitt jobb. Det är ett privilegium och en ynnest att få göra exakt det jag brinner för. Men jag har också skapat exakt allt det här helt ensam. Från scratch. Det har varit och är fortfarande sjukt svettigt, stressande och risktagande. Och att då ta mina år av erfarenhet och kunskap och be mig göra saker gratis eller för i princip inga pengar alls är faktiskt inte okej.

För det jag ger bort om jag exempelvis föreläser gratis är inte en enda timmes arbete. Utan det jag ger bort är många års hårt arbete. Något som har kostat mig oerhört mycket.

Så numera säger jag nej. Och så frågar jag vad som finns i budget. Otroligt nog hittas det allt som oftast pengar. Och ja, jag gör jättemånga saker utan betalning. Men poängen är att jag väljer det själv. Ingen annan ska bestämma det åt mig. För vet ni, allt snack om "bra referenser", "erfarenhet", "möjlighet att nå ut" och annat som sägs i gratis-meningen: jag behöver inte det. Jag har allt det där. Plus, vill ni veta en hemlis: en får exakt alla de där sakerna även när en får betalt! 

Om att våga tro på sig själv och började tjäna pengar

En ständigt pågående process

Och när jag ser på det så här i det här inlägget, nedskrivet svart på vitt, blir allt så tydligt. Om att jag har kommit långt i min resa att tro på mig själv och därmed få betalt. Jag är inte alls den jag var för 3, 5 eller snart 8 år sedan. Men att det också är en ständigt pågående process.

Att det aldrig någonsin kommer vara enkelt eller att alla bara helt plötsligt helt självklart kommer sluta fråga om gratisjobb eller upphöra att ge mig skambud. Världen fungerar inte så.

Och den enda som kan förändra det är jag. 

PS. Visst har du sett funktionen med det lilla hjärtat här nedan? Om du gillar inlägget men inte är den som kommenterar får du supergärna klicka en "like" så jag vet vad du vill läsa mer om <3 Följ mig också på bloglovin' för att inte missa något och för att spara inlägg till sen. DS.