Om att ta sig själv på allvar

För några månader sedan skrev jag ett inlägg om 4 anledningar till varför du ska våga tjäna pengar, vilket är ett av mina absolut mest lästa inlägg (så GALET kul!) Så uppenbarligen är det fler än jag som brottas med de här frågorna: om att våga ta betalt och stå upp för sig själv och sin kompetens.

Personligen tänker jag att allt bottnar i att ta sig själv på allvar. D v s att se på mig själv på precis samma sätt som jag ser andra. För att driva eget företag handlar om att ha tilltro till sig själv. Och en del av att bygga upp den tilltron är att beskriva saker rätt. För sig själv, och för andra.

När andra frågar vad jag gör och/eller jobbar med är det så lätt att bara svara något snabbt. Ett svar baserat på antingen jantelagen eller slarv. För att vi är rädda för att förhäva oss ("inte ska väl jag...") eller bara själva inte tänker hur det ska uppfattas.

Att svara att "jag gillar att måla" när konstnär är ditt yrke och din inkomst, är förvisso rätt. Men det ger också en mental bild hos lyssnaren som är helt fel. Du menar ju inte att du sitter hemma och målar för skojs skull när andan faller på...

Det du säger är så andra kommer att uppfatta dig. Och det är också så du skapar bilden av dig själv, inför dig själv. Om du beskriver det du gör i överslätande ordalag som "äsch, det är väl ingen grej" så kommer du också ha svårt att känna stolthet inför ditt yrke och/eller företag.

När jag startade mitt företag 2009 pluggade jag lärarprogrammet på universitetet i Umeå. JohannaN var det jag gjorde på fritiden. Med lagret i sovrumsgarderoben. Så när kompisar frågade vad jag hade gjort just den dagen svarade jag ofta obetänksamt: "Varit hemma".

I min värld betydde det att jag hade jobbat med mitt företag. I deras värld att jag hade slappat och kollat på teve hela dagen. Och sedan blev jag lite sur över att alla trodde att jag hade massor av fritid...

Så med det sagt, om vi vill att andra ska ta det vi gör på allvar måste vi också börja beskriva det vi gör i rätt termer. Och stå upp för det. Rakryggat svara när andra frågar. Innan jag började tänka på det här brukade jag svara "jag gör smycken" när någon frågade vad jag jobbade med. Och fick allt som oftast svaret "Åh vad kul! Min 12-åriga systerdotter gör också egna smycken".

Jag blev ofta både paff och ledsen av den responsen. Förstod de inte att jag inte satt hemma och pysslade på skoj utan jobbade hårt?

Jag funderade några varv extra, och insåg att det kanske mer handlade om vilken mental bild jag förmedlade än något annat. Referensen till någon som gör smycken var för dessa personer deras systerdöttrar. Ingen som faktiskt levde på det.

Så istället för att fortsätta bli sur och ledsen började jag ändra mitt sätt att prata. Och om någon frågar mig idag vad jag jobbar med så svarar jag: "Jag driver ett smyckesmärke, har en klädbutik samt föreläser och bloggar mycket om hållbart mode. Och i höst ger jag ut en bok på Ordfront förlag om just hållbart mode".

Första gångerna jag beskrev mig själv så som jag gör idag kändes det så vansinnigt skrytigt och fel (Jantelagen hejhej!). Men ett sätt att komma runt just känslan av att förta sig är att se på sig själv med ett utifrånperspektiv.

Det handlar ju inte om att hitta på något utan om kalla fakta. Jag gör ju allt det här. Det är inte skryt. Så skriv ner exakt allt det som är sant. Och träna på att se folk i ögonen och säg det rakryggat. Skäms inte.

En ska såklart aldrig överdriva det en gör, men heller aldrig säga mindre än vad som är sant. Och det är vi många som måste träna mer på!

Och ju mer du tränar på det, desto mer självförtroende och självkänsla får du. Vilket såklart är superviktigt för att både må bra och få sitt företag att växa.

Så dagens fråga blir såklart: vad är en korrekt beskrivning av vem du är? Kanske är du redan superbra på det här, i så fall, berätta vad dina bästa tips är! Eller tränar du på det här precis som jag? Berätta <3