Om att leta efter de ultimata underkläderna och tvingas ge upp

Jag har nog sagt det förut, men det tål att sägas igen: när det gäller hållbara kläder, skor och accessoarer finns det inga enkla svar. Tyvärr. Utan i stället handlar allt om avvägningar. Att väga olika alternativ och aspekter mot varandra och sedan utifrån det fatta ett så hållbart beslut som bara är möjligt. 

Det finns alltså inte en lösning eller ett alternativ som är bättre än något annat. Än hur mycket jag, och säkert du också, hade önskat det. Det låter kanske övermäktigt och himla svårt, vem vill inte ha enkla svar liksom? (Läs gärna det här inlägget förresten, som jag tror och hoppas kan vara till hjälp när det gäller just det här tankarna: Det här med att konsumera hållbart - och hur fan börjar en?)

Hållbart mode är att göra avvägningar - om att leta ultimata underkläder och tvingas ge upp

Allt handlar alltså om att se saker utifrån flera perspektiv, och där också hålla fler än en tanke i huvudet samtidigt (nog så svårt) (Mer om vad jag menar med det hittar du här: Hållbart är inte bara ekologiskt)

För några månader sedan skrev jag ett inlägg om en grej i min garderob som verkligen innebar en rejäl avvägning utifrån ett hållbarhetsperspektiv: valet av jeans. I Jakten på de perfekta jeansen berättar jag om mitt dilemma och också hur frustrerande det känns att inte hitta helt rätt utan bara minst fel. 

Och nu är det alltså dags för nästa grej i min garderob som driver mig vansinnig: 

Underkläder

Jag ska i ärlighetens namn erkänna att jag är en rätt kräsen underklädeskonsument. Jag gillar mjuka trosor och BH:ar. Men inte i bomull. Av någon anledning tycker jag att det känns tjockt och strävt närmast kroppen. I stället är jag ett fan av tunnare material. Så med de förutsättningarna är det följande saker jag ska ta i beaktande när det gäller att göra ett hållbart val: 

Material

Den typ av plagg jag allra helst vill ha är gjorda i material som viskos och polyamid. D v s  oschyssta material ur ett miljöperspektiv. (Polyamid görs på olja, och viskos har sin grund i träcelluosa men mycket kemikalier behövs i textilframställningen)

Bomull däremot finns både ekologisk och rättvise-certfierat (ex GOTS) och utbudet är också rätt bra (även om vi såklart kan diskutera hur schysst bomull överhuvudtaget är pga vattenåtgång och miljöpåverkan)

Men! De bomullstrosor jag har trivs jag ju inte i och låter ligga längst ner i underklädeslådan. Och saker som inte används är såklart inte en bra hållbarhetsgrej....

Produktion

De största kedjorna har en del mer hållbara alternativ. Dock är jag ju inget fan av fast fashion-kedjor överhuvudtaget pga så många anledningar (Här har jag förklarat mitt tänk: Varför fast fashion aldrig kan bli hållbart) och handlar inte i dessa butiker. 

Det finns mindre oberoende märken som är duktiga på såväl produktion och material. Och ett av dem, som jag har lyft tidigare och också har en del underkläder ifrån, är danska Under Protection.

Men tyvärr är inte heller dem 100 % klockrena. Varför? Jo, jag må vara en känslig och gnällig konsument. Men foton och reklam som jag uppfattar som sexistiska är allt annat än upphetsande på mig. Och tyvärr rör sig Under Protection lite för okritiskt inne på det området. Och det gör mig galen. Plus, kanske än viktigare: 

Kvalitet

Saker måste hålla! Och än hur grymma Under Protection är när det gäller härliga material samt produktionsvillkor så tappar deras grejer formen. Blir noppiga och går sönder. Ett par av mina trosor tappade helt formen och blev så sladdriga efter två tvättar att jag var tvungen att kasta dem. Och det om något är ju inte hållbart. Plus så förbaskat dyrt.

Slutsats

Så, vart är jag då i detta just nu? Vettefan faktiskt. Jag tycker inte att jag är så jädrans petig, men ändå hittar jag inga underkläder som känns helt rätt. 

Min underklädeslåda är ett inferno av trasiga grejer och anledningen till att jag måste tvätta minst en gång i veckan är att mina underkläder tar slut. 

För några månader sen trodde jag mig ha hittat det minst dåliga alternativet: ett par trosor i tencel (en miljövänligare viskos med slutet system för kemikalieanvändning samt mindre vattentillgång vid produktion) från Lindex. Inte ultimat. Men de var himlans bekväma och i bra kvalitet (om det är något jag ändå måste ge Lindex så är det att deras underkläder håller sjukt länge)

Glad i hågen var det dags att bunkra. Tills jag dök på fast fashion-kedjornas affärsmodell i realitet: allt byts ut. Modellen fanns i butik i några månader. Sedan aldrig mer. Ett par hann jag med. Yey. Vilket jag såklart inte klarar mig så långt på. 

Så va tusan, i väntan på att jag själv ska få feeling och bygga en egen ultimat underklädesfabrik har jag bestämt mig för att med alla dessa aspekter och avvägningar jag nog tyvärr måste krypa till korset och göra avkall på något av allt detta jag vill ha. 

Så nu har jag köpt några par oschyssta trosor från Lindex. I sketen polyamid. Men de kommer hålla länge och jag trivas i dem. Så det får helt enkelt var en okej lösning så länge. 

Och med det sagt: har du några bra underklädestips? Och ännu bättre: om du sitter på ett märke eller butik som har exakt allt det jag efterfrågar! Eller är det så att du känner igen dig i det är klurandet fram och tillbaka där inget känns rätt utan mest bara fel?