Nu finns smyckespåsarna äntligen i lager!

Jag berättade för några veckor sedan om mitt senaste projekt (läs hela det inlägget här: Att göra saker lite krångligare): reseförvaring för smycken. Och nu är de små svarta bomullspåsarna äntligen här! Och det känns så otroligt roligt! Påsarna är tillverkade i Nepal och finns i två storlekar: en lite mindre - perfekt för ringar och halsband med små hängen - och en lite större - som passar fint till större halsband, armband och ringar. Påsarna kostar 29 respektive 39 kr - ett pris jag satt just för att jag hoppas att så många som möjligt av er ska vilja köpa dem! För då kan vi lägga en större beställning nästa gång och på så sätt bidra till att systudion vi arbetar med kan utbilda och ge arbete till ännu fler kvinnor.

ReseförvaringJohannaNVår första leverans är tillverkad i vanlig bomull - och tyvärr inte GOTS-certifierad bomull som är mitt mål. Anledningen är tyvärr enkel men lite trist: nu när vi gjorde en väldigt liten testorder så var systudion tvungen att köpa tyget och bomullsbanden på den lokala tygmarknaden. Och där finns tyvärr inte GOTS-certifierat. Det måste istället beställas direkt från textilproducenter i Indien - vilket kräver ordrar på tiotals meter. Så med det sagt - vet vi att efterfrågan finns vid nästa beställning så kommer vi kunna köpa just de kvantiteterna och därmed säkerställa att såväl tyget som själva tillverkningen av påsarna har gjorts på allra bästa sätt. Och därför hoppas jag innerligt att ni peppar på denna produkt lika mycket som jag gör! Påsarna finns att hitta i webshopen här: Smyckesförvaring (och självklart går det fint att förvara annat än smycken i dem också!)

Vår första leverans är sydda av Nirmala (namnet är fingerat av säkerhetsskäl ) - och det här är hennes livshistoria och varför hon numera är en del av systudion:

Nirmala är född 1987 (dvs ett år yngre än jag) och växte upp i Sunsharidistriktet i Nepal. Hon gifte sig när hon var 16 år gammal. Hon har en dotter som är 9 år gammal och en son som är 7 år. Hon hade ett gott liv tills dess att hennes make blev sjuk och dog. Hon hade då varit gift i fem år och var 21 år gammal. Hon var änka med två små barn.

På grund av att hon och hennes familj var fattig och hennes make död så planerade hon att åka till Indien för att arbeta och på så vis kunna försörja sin familj. Nirmala arbetade som tjänare i ett indiskt hem. Men en dag var det några som bröt sig in i huset och kidnappade henne. De tog henne till en bordell och sålde henne för några tusen rupier.

Hon hade åkt till Indien för att försörja sin familj och så befann hon sig som fånge och sexslav på en bordell. Efter mer än sex månaders helvete blev hon fritagen av den indiska polisen och återförd till Nepal. Då fick hon veta att hennes barn hade varit i goda händer hos hennes föräldrar. Genom en organisation som stödjer kvinnor som varit utsatta för trafficking gick hon en tre månaders behandling för att mildra smärtan och minnena av det som skett. Därefter har hon haft förmånen att återvända till sina föräldrar som inte tagit avstånd från henne.

JohannaNMilveaNirmalas son bor kvar hos hennes föräldrar, hennes dotter arbetar i hushållet hos en familj i Katmandhu och får undervisning på eftermiddagarna. Båda skulle behöva få en ordnad skolgång i stället för att arbeta.

Nirmula vill gärna ta chansen att skaffa en utbildning för att på så sätt kunna försörja sina barn. Den 12:e maj 2013 anslöt hon sig till Milvea Changes i Nepal. (Källa: Milvea)

Och nu har hon alltså sytt upp vår allra första beställning av reseförvaringen! Jag är så galet glad över det här samarbetet - och hoppas och tror att det här bara är början på något mycket större och väldigt långsiktigt. Påsarna inklusive mer info om dem hittar du här: Smyckesförvaring - www.johanna-n.com