Myten om den perfekta hållbara garderoben

Den perfekta hållbara garderoben? Vad exakt är det? Jag har tänkt en hel del på det här under sommaren - och som ett brev på posten (eller i varje fall ett mail i inkorgen) så kom exakt samma fråga och tankegånger från Amanda, en av ni fina bloggläsare.

Minimalism eller kapselgarderob?

För ja, finns det ens en perfekt hållbar garderob? Och är det i så fall samma sak som minimalism, lyxigare material och kvaliteter? Tidlös design och det där ultimata plagget. Att äga färre men perfekt. Gärna dyrare och noga utvalt. Kanske paketerad som ett tydligt koncept. Kapselgarderob eller något annat genomtänkt.

Att en hållbar garderob liksom måste vara något, och heta något, för att bli på riktigt. Att det måste vara så förbaskat inhägnat.

Jag upplever att det så ofta halkar in i exakt de här diskussionerna. Och visst, det kan absolut vara en väg att gå. Men det kan också göra att den hållbara garderoben blir någon slags tävling. Kanske inte så mycket mot andra som inom sig själv.

Att det i den där jakten på det perfekta (schysst producerade som ska göra oss lite lyckligare) också blir konsumtion vi hänfaller åt. Mitt i sin konsumtionskritik. Och som med så mycket annat: det är lätt att tänka att så länge vi konsumerar mer exklusivt (med allt vad det ordet innebär) så känns det finare och mer okej. Men lurar vi inte oss själva?

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Det är bara kläder - trots allt

Utan istället vill jag slå ett slag för följande tankegång:

Det är bara kläder.

Ditt liv avgörs inte utifrån plaggen i din garderob. (Vi kan kalla det för ditt privilegium)

För kläder är ju självklart liv och död för de som producerar det vi köper. Och det är blodigt allvar för miljön och när vi pratar mängden avfall våra kläder ger upphov till. Och så vidare. Det är därför vi måste förändra vårt sätt att se, äga och hantera våra kläder. Det är en global solidaritetsfråga. MEN när det gäller hur vi ser på själva innehållet i vår garderob så tänker jag snarare att lite mindre allvar och lite mindre jakt på det perfekta är bra. Ja, att lite mer nonchalans kring vad vi sätter på kroppen kan gynna den globala kampen.

För låt oss slå fast:

Den perfekta hållbara garderoben är de plagg som används.

Sen vad exakt som är i din garderob, hur plaggen ser ut, känns och gör med dig är helt ärligt inte speciellt viktigt.

Att bry sig lite mindre är inte så dumt

Kläderna behöver inte heller ha hamnat i din garderob genom ett superaktivt val. Själv har jag gått runt hela sommaren i en stickad tröja som krympte i tvätten för min andra hälft. Jag vet inte ens om jag tycker den är snygg. Utan jag använder den. Tröjan fyller den funktion jag i övrigt saknar i garderoben: värmande på sommaren. Alltså funkar den. Och det är just insikten om att bry sig lite mindre som gör att jag på allvar sliter på det som redan finns.

Jag ärver plagg. Köper second hand. Vissa saker har ett hål eller en liten fläck. Ibland orkar jag fixa. Men inte alltid. Vissa saker använder jag ett fåtal gånger innan jag ger vidare. En del grejer är bara skojiga, andra praktiska. Några saker har jag aldrig ens reflekterat över att jag använder. Jag bara gör. För att de ligger överst.

Det jag däremot tänker noga på är själva anskaffandet. Att endast det som redan existerar får flytta hem till mig, eller om det är något som är nyproducerat så ska det användas i evighet samt vara så schysst producerat som bara möjligt.

Men i övrigt så tänker jag att bry sig mindre är bra. Och kanske har de här tankegångarna fötts ur att jag innan sommaren kände att min klädstil var så förbannat tråkig. Och att jag var uttråkad. Men att sju veckor ledig skalade bort det där behovet av tänka att det är så viktigt. Att jag taggade ner lite. Och anstränger mig mindre. För det är ju när en blir lite mindre intresserad och involverad som en också konsumerar färre saker..

Så ja, jag tänker att jag inleder hösten med vetskapen om att jag ju har en garderob fylld med grejer. En del saker älskar jag. Andra grejer bara använder jag.

Och det är ju exakt det som är den perfekta hållbara garderoben: användandet.

Vad är dina tankar om det här inlägget?

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.