Lova Brodin, Favvotröjan.se: Jag ska berätta en historia för er

Jag blir så glad av den här bloggen! Blir glad av alla er, läsare, skribenter, entreprenörer, som har hittat ert sätt att förhålla er till mode och design, till stil. Som har förstått. Man behöver inte välja bort allt roligt för att leva ett hållbart liv. Inte alls faktiskt. Tvärtom. Det här inlägget kommer handla om ett sätt att leva, ett sätt att välja, ett sätt att tänka. Om livsstilsdesign. ­ FavvotröjanJohannaN1Jag heter Lova Brodin, och jag tänkte berätta en historia för er. För mig hänger allt ihop; glädjen i ett vackert favoritsmycke, i att välja att jobba med sånt jag verkligen tycker om, att upptäcka ett nytt, schysst ekocafé med både goda mackor och hängvänliga soffor, att hitta den perfekta jackan på second hand. Sånt gör mig nöjd. För mig är nöjdhet ett absolut begrepp. Antingen är man nöjd eller inte. Inte liknöjd utan verkligen nöjd, som i lycklig.

Den här nöjdheten har faktiskt aldrig handlat om mängden vi konsumerar, oavsett om det gäller mat, kläder eller resor. Har du 15 par okej jeans i lådan gör det dig inte till en lyckligare människa. Tvärtom, jag kan få ångest för pengar jag lagt ut i onödan, för resurser som slösats i onödan, på jeans jag ändå nästan aldrig använder, eftersom vi helt enkelt inte riktigt klickar. Ett par favoritjeans, som sitter som ett smäck, kan däremot göra mig lycklig.  Det handlar om att bli helt nöjd och att välja utifrån det.

FavvotröjanJohannaN2Min historia börjar på en marknad i La Paz i Bolivia för sex år sedan. Jag blev blixtförälskad i en tröja. Den var stickad i alpackaull, vacker, mjuk och alldeles perfekt. Den blev min favvotröja. Oj, så mycket jag har använt den. Jag har använt den så mycket att jag nästan skäms. Tänkt; nä idag måste jag ta något annat. Men sen valt favvotröjan ändå. Som myströja, som liten och lätt varmtröja (och kudde) på resor, som snyggplagg en kylig utekväll på stan, när jag åker pulka, som accessoar och som ytterplagg... Ja ni förstår. Jag blir liksom aldrig less, och tröjan har stått pall för alla år av enveten användning. Jag får fortfarande massor av komplimanger, både från vänner och från folk jag inte känner. Många har frågat var jag fått tag på den, men det går inte få tag på såna tröjor i Sverige.

FavvotröjanJohannaN3Därför startade jag, tillsammans med min bror Vidar, klädmärket Favvotröjan. Det är otroligt roligt, och samtidigt en stor utmaning att kunna erbjuda en produkt vi verkligen står för på alla plan, såväl kvalitet, som tillverkning och design. Vi importerar tröjor direkt från en kvinnoorganisation i Bolivia. Tröjorna är handstickade i ren, ekologisk alpackaull, och kvinnorna i Bolivia som stickar dem får såklart bra arbetsvillkor, rättvis lön. De slipper jobba med gifter, de skapar ett nytt värde i sin uråldriga hantverktradition, och framför allt skapar de en helt annan möjlighet att själva påverka och förbättra sina liv. Hållbara tröjor vi själva vill bära helt enkelt. Det är historien om Favvotröjan.

FavvotröjanJohannaN4Första gången jag hörde talas om slow fashion kände jag igen mig på pricken - det är ju det här begreppet jag letat efter, det sammanfattar min livsfilosofi med två små ord! Slow fashion definierar hela grunden för Favvotröjan och hur vi jobbar. Att tröjorna är hållbart tillverkade är en grundförutsättning för oss. Det är liksom inget tillval, som att välja färg. På samma sätt som det inte är ett tillval att hållbart mode även har snygga mönster och personlig stil.

FavvotröjanJohannaN5För mig har en hållbar livsstil liksom aldrig handlat om att pliktskyldigt välja en grågrön tråkig t-shirt bara för att den är eko och etiskt tillverkad, bara för att döva shoppingsamvetet. För mig handlar det om att välja bort omedveten konsumtion, att välja bort alla dessa kläder som vi egentligen inte vill ha, som någon stackars textilarbetare fått nästan ingenting för att tillverka helt i onödan. Det handlar om att välja bort alla sorters slit-och slängkonsumtion: av prylar, av mat, av sin tid. Det handlar om att välja att lägga min tid på saker jag verkligen tycker om, att välja om när jag råkat välja fel, att välja bort äckligt industribröd, att helt enkelt välja bort sånt som inte får mig att må bäst. Och att göra det för att det är roligare och bättre. För att det faktiskt i längden är mycket billigare att köpa hållbara kläder och riktigt bröd som man blir mätt och nöjd av. Det handlar om att välja sina favoriter; de vackraste, unikaste, godaste och roligaste. ­­­Oavsett om det gäller kläder, jobb, mat eller vänner. Det handlar om livsstilsdesign.

FavvotröjanJohannaN6Välkomna att kolla in vår hemsida www.favvotrojan.se -  vi har just fått in en sprillans ny höstkollektion! Varje måndag under hösten presententerar JohannaN en ny gästbloggare på temat hållbart mode och Slow Fashion. Vi vill visa på alla de perspektiv, tankar och levnadssätt som finns inom hållbarhet och mode. Och vi hoppas och tror att det ska inspirera dig i din vardag. Vill du veta mer om Slow Fashion? Läs mer om vår gratis mailprenumeration här. Vill du gästblogga? Läs mer här. För att se alla gästblogginlägg, klicka här.

slowfasionblogg-johannan