Låt oss prata om polyester

Hörrni, polyester. Låt oss ärligt prata om detta material. Polyester är, näst efter bomull, vårt vanligaste material i kläder. Himla demokratiskt i bemärkelsen att det är billigt, och polyesterns intåg på klädmarknaden för åtskilliga årtionden sedan avlastade definitivt både plånboken och strykjärnet. För det är ju också en annan fantastisk egenskap: du slipper stryka då det inte skrynklar sig. Så, polyester är billigt och smidigt. Men där stannar de varma känslorna för materialet. För nu ska vi snacka allvar.

Polyester är gjort på olja. Och olja är ju en ej förnyelsebar råvara. Dvs allt annat än världens bästa grej. Själv hade jag ingen aning om detta förrän för ungefär ett år sen (hej, bott under en sten?, eller pratar vi kanske för lite om detta?)

Med vetskapen om att polyester, som alltså är vårt näst vanligaste klädmaterial, är gjort på olja så tappar det ju minst sagt lite av sin tjusning. För det är ju för tusan vansinne! Att använda olja för att göra tyg när vi har massor av andra bra sätt och metoder att skapa textil är som sagt helt idiotiskt.

JohannaNSlowFashionPolyester

Och som att det inte skulle vara nog (eller om du inte skulle vara helt övertygad om polyesterns vara eller icke-vara), så finns det också en drös rent själviska anledningar till att lägga ner det här med polyester. Du blir svettig. Och polyestersvetten luktar. Punkt. Om en, som jag för några år sedan, var van att i princip bara bära polysterkläder så kändes ju svett under armarna efter tre minuter helt normalt.

MEN om du vet känslan av att bära exempelvis siden, då vet du också skillnaden. Plagg av naturmaterial, som bomull (problem med vattenanvändning och annan ångest kan vi ta vid annat tillfälle), siden, hampa, ylle samt viskos och tencel (som är gjorda av träfibrer) andas. Och efter en dags användning går de fint att hänga ut över natten, de liksom renar sig själv och kan användas igen utan att behöva tvättas. Polyester funkar inte riktigt så. Den svettlukten sätter sig. Och du måste oftare kasta i tvättkorgen.

Dessutom, polyester varken värmer eller svalkar. När det är varmt ute kommer du bli plaskblöt, och är det kallt kommer du att frysa. Polyester är alltså typ motsatsen till ylle. Ylle som alltid backar upp dig oavsett situation.

Så om du inte redan gör det: spana på tvättlappen i plagget nästa gång i affären. Låt bli polyestern. Om det står att den är återvunnen så är det såklart en annan sak - för det börjar dyka upp riktigt grymma initiativ (Vad sägs om en jacka av PET-flaskor?)

När något är återvunnet eller återbrukat är det ingen ny olja som har gått åt - vilket såklart är bra. Men om du är en självisk person som gillar känslan av sköna kläder mot huden - ja, då är nog polyester ändå inget för dig. Bara så du vet.

Slut på brandtalet. Men kriget mot polyestern har bara börjat.