Lånegarderoben och Klädoteket - nya kläder utan att äga

En bra grej för den (läs jag!) som gillar att uppdatera garderoben ofta och mycket men som ändå vill leva hållbart är klädbibliotek. Idén är lika genial som enkel: ett bibliotek där du lånar kläder. Perfekt om du behöver ett specifikt plagg för ett speciellt tillfälle (typ fest), vill testa och utmana din egen stil eller helt enkelt alltid ledsnar på dina kläder efter ett tag. Att konsumera mode och kläder utan att äga är för de allra flesta en stor omställning - vi är ju så vana vid att det är synonymt med att just äga. Så, om du inte redan har testat att låna eller hyra så är det hög tid att ställa om huvudet och prova. För det är faktiskt en himla kul grej!

LanegarderobenI Stockholm finns Lånegarderoben. Där lånar du dina plagg i 4 månader, och allt oavsett vad det är kostar 100 kr/st. Lånegarderoben, som drivs av ideella krafter, bygger alltså upp en pop up "shop" 3 gånger per år (och som jag numera har äran att vara värd för på Frejgatan 47 - sjukt stolt över det!).

Hos dem hittas främst fina vintageplagg samt finheter från deras sponsorer som Filippa K, Nudie Jeans, Uniforms for the Dedicated plus många andra. Och nästa gång är nu på lördag, kl 10-16. Mer info hittar du här: Lånegarderoben pop-up 17 okt.

I Göteborg hittas Klädoteket på Amiralitetsgatan 2. Hos dem tecknar du ett medlemskap och beroende på vilken nivå du väljer (guld, silver eller brons) får du låna olika antal plagg. Tvätt ingår och du kan byta hur ofta du vill. Mer om hur det här.

En häftig sak är att Klädoteket snart också kommer att bli som en hybrid mellan ett bibliotek och en butik - dvs du kan låna allt men du kan också köpa loss sådant du har förälskat dig lite extra i (och trots allt faktiskt vill äga). Dessutom, om du gillar idén så genomför de just nu en kickstarter-kampanj för att kunna ta konceptet ett steg längre, spana in!

Jag vet också att det finns liknande initiativ och koncept i flera andra städer runtom i Sverige - MEN, hjälp mig med namn och länkar! TACK på förhand <3

Bildlån: Lånegarderoben.