Laga kläder - och verkligen göra det

#slowfashionutmaningen, del 4, april
 

April och dags för del 4 i Slowfashionutmaningen! De tidigare månadsutmaningarna hittar du här: januari: Hållbar garderob på 12 månader, februari: Garderobsrensning - steg för steg och mars: Klädbyte - varför du ska och hur du gör.

Tanken med slowfashionutmaningen är att du lägger din egen ribba och bestämmer vad just du vill förändra under det här året. Men att vi gör det tillsammans: genom att peppa, diskutera och inspirera varandra, genom kommentarsfältet här på bloggen och under hashtaggen #slowfashionutmaningen på sociala medier. Och självklart går det fint att haka på när som helst under året (så bjud gärna in vänner och bekanta du vill ha med på din resa mot en ännu mer hållbar garderob)!

April: Laga kläder - så gör du steg-för-steg

Vi börjar med total ärlighet: att laga trasiga kläder är min absoluta sämsta gren när det gäller hållbart mode. Jag vet hur jag gör. Ja, jag är faktiskt riktigt bra på att sy. Och jag tycker allt som oftast att det är kul när jag kommer till skott. Men det är just vad det handlar om: att komma till skott.

Jag gör aldrig det. Jag är verkligen så fruktansvärt sämst på det. Jag är den där som antingen fortsätter att gå runt i trasiga grejer eller så knölar jag ner plagget i någon låda. I väntan på bättre tider. Typ. 

Laga kläder - förlänga kläders livslängd

Varför ska du laga kläder?

Vi börjar från grunden: varför ska du laga? Ja, för att det är det absolut lättaste och billigaste sättet till en mer hållbar garderob. Att förlänga livslängden på sådant som redan producerats är ju galet enkelt och klokt.  Plus såklart: att kunna fortsätta ha sina garderobsfavoriter är också väldigt härligt! (det här med att samla minnen i sina plagg du vet!) 

Men ändå är det här ett sådant där klockrent exempel på när huvudet vet något och kroppen gör tvärtemot (d v s inte lagar som rutin). Och jag är inte ensam om det eller hur?

Vad hindrar dig från att laga kläder?

Så trots att vi (i alla fall jag) oftast vet väldigt logiskt varför en ska laga och klädvårda så finns det ofta flera anledningar som hindrar en att faktiskt göra det. Och det här kan vara några:

Lättja

Oh ja! Det här min anledning till 100 %. Jag kommer mig inte för. Det är helt enkelt lite jobbigt att ta fram alla grejer och verkligen komma till skott. Laga kläder är alltså lite som att löpträna för mig. Tröskeln är för hög. Även om jag så väl vet att det är härligt efteråt och allt det där....

Brist på kunskap

Ja, hur lagar en kläder? Kanske var inte syslöjd ditt bästa ämne, eller så är du en perfektionist som får en klump i magen på bara själva tanken att det kanske inte kommer att bli supersnyggt.

Tidsbrist

Att laga tar ju ändå lite tid. Även om tidsbristsargumentet nog oftast bottnar i lättja... det tar inte superlång tid att laga egentligen, men att gruva sig tar lång tid....

Nya kläder är för billiga

Och så elefanten i rummet: en stor anledning varför det kan ta emot lite extra att laga är att det faktiskt är sjukt mycket lättare att köpa ett nytt plagg. Kläder är helt enkelt för billiga (dvs någon annan betalar det verkliga priset). Så är det. Tyvärr.

Vad är din anledning?

Vad har du för anledning till att inte komma till skott? Fundera på det. Eller kan du vara en av de där få lyckliga procenten som tycker att det här är lätt, självklart och superskoj? I så fall, stort grattis! Jag ser upp till er. 

Foto: Roger Olsson

Steg för steg – så lagar du kläder

1. Planera och förbered dig

Avsätt en tid i kalendern. Söndag eftermiddag/kväll är en perfekt dag. Eller varför inte en vardagskväll? Låt inget rubba den här tiden. Och kolla igenom att du har bra grejer: ett litet sykit (nål, tråd osv) och/eller symaskin och så vidare.

I min och Jennies bok Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode finns ett helt kapitel om att laga kläder: med praktiska tips på exakt hur du lagar olika saker steg-för-steg. Samt bra listor på grejer du allra helst bör ha hemma. 

(Och på frågan om hur jag kan ha skrivit ett sådant kapitel så är svaret: ja, jag är skitbra på att laga kläder i teorin. Och Jennie är ett riktigt fullblodsproffs - både att kunna men också att göra! Samt att vår redaktör Helena älskar att laga - och flera av bilderna är från hennes vansinnigt fina klädlagningar. Så nu vet du det.)

Laga+trasiga+plagg.jpeg

2. Inventera dina trasiga kläder

Under garderobsrensningen i februari var ju en av sorteringshögarna: laga/fixa. För mig blev det rent konkret en låda i garderoben med alla de sakerna. Superbra överlag att ha en avsedd plats för allt som behöver åtgärdas och inte ha det utspritt bland allt som är helt - rekommenderas!

Nu är det dags att kolla vad som ligger där! För mig är det: 

 • En kappa med trasig knapp
 • En randig blus med sprucken söm
 • En stickad tröja som krympt i tvätten
 • En vit skjorta med sprucket knapphål och missfärgat tyg
 • En grön skjorta med trasig söm i halsringningen
 • En grå tröja med sprucken armhåla
 • En grå klänning med sprucken sidosöm
 • En svart klänning som trådsliten längst ner - ska sys av och bli en tröja
 • En kimono jag har kortat av men inte fållat sömmen på
 • En randig tröja som skulle göra sig bättre lite kortare - ska därför klippas av och fållas
 • En blåvitrandig t-shirt med massor av småhål men för ny och dyr för att kastas
 • En stickad tröja med sprucken armhåla
 • Ett par träningstajts med hål på knäet
 • Ett par svarta byxor med en tryckknapp som lossnat
 • En brun blus med sprucken söm vid handleden

Ja, det var en rätt rejäl lista. Men det jag slås av när jag verkligen skriver upp vad jag behöver göra är att få av sakerna här tar längre tid än typ 5-10 minuter att göra. D v s inte så farligt projekt som jag tror.

Plaggen kan delas upp i tre kategorier egentligen: 

 1. Trasiga sömmar och knappar som trillat av.
 2. Saker som ska göras om: klippas av, fållas upp etc.
 3. Saker som krympt, missfärgats osv.

Vad har du på din lista?

Foto: Roger Olsson

3. Att sätta igång med lagandet

Yes, nu är det bara att köra. Börja med det lättaste så att du får upp farten och jobba dig in i det som är mer krävande. Och som sagt: rent tekniska tips finns det ett helt kapitel av i min och Jennies bok. Och här kommer några andra bra tips: 

Ylleplagg som krympt

Yes, det är inte så omöjligt som det låter. Och Sophia på Recovering Shopaholics har en bra guide till hur en gör med en balja, hårbalsam och några handdukar: Att rädda en tröja, håll till godo! Har inte hunnit testa själv än, men det står på listan för den där vita tröjan som krympt i tvättan....

Plagg som blivit missfärgade/tappat färg

Färga om! Det här är något jag har lärt mig hemifrån, och det räddar alltifrån plagg med trista fläckar till svarta jeans som blivit dassiga. Eller det där plagget en råkade tvätta med en röd strumpa... Färg finns att köpa i ex större mataffärer. Och visst, en vän av ordning kan såklart ifrågasätta det miljömässiga i att färga om plagg i och med allt vatten som rinner ut i avloppet - och jag håller med. Jag tänker dock så här: miljönyttan är större att plagget fortsätter att användas, därav rättfärdigas detta. Att producera bomull till en ny t-shirt är nämligen garanterat mycket sämre än att färga om. 

Plus såklart: finns ju väldigt mycket roligare sätt att färga om plagg om en är pyssligt lagd. Ex genom att lägga i roliga färgbad med lökskal osv. Och bästa boktipset här är: Naturlig färgning - mat och kläder i ett kretslopp av Lina Sofia Lundin

Men såklart, om det här med att laga verkligen inte är din grej, eller så är vissa saker helt enkelt lite för komplicerade,  så finns det ju såklart lösningar inom räckhåll ändå:

Laga kläder - så lagar man kläder

Låt någon annan laga åt dig!

Ja, låt då någon annan göra det åt dig. För hela poängen är ju att det ska sluta ligga trasiga grejer i din garderob, istället ska de ju användas. Och exakt hur det går till när de slutar att vara trasiga, det spelar faktiskt ingen roll.

Byt tjänst med någon som gillar att laga

Kanske har du lyxen att ha någon i din närhet som älskar att sy. Perfekt! Bjussa tillbaka med en middag, en blomma eller något annat du är en fena på. 

Gå till skräddaren

Ja, lämna in till ett proffs och betala för det. Antingen om du har en runt hörnet, eller till Repamera. De lagade två rejält kluriga plagg till mig tidigare i år, och om det skrev jag här: Repamera - snyggare lagningar är svåra att hitta. Och jag är verkligen, fortfarande!, så överväldigad över hur snyggt det blev. Plus sjukt smidigt såklart. För, och nu ska jag vara ärlig, den tröjan och jackan som Repamera lagade låg i min låda med trasigt. Och de senaste månaderna är det också de enda två plaggen som har tagit sig därifrån....

Så nu kör vi: dags att laga och fixa!

Vad är dina tankar om denna månads slowfashionutmaning? Tycker du att det är lätt eller svårt att laga kläder? Berätta och diskutera gärna!

Dela gärna också vidare till de du vill ska vara med och glöm inte att vi självklart håller kontakten under #slowfashionutmaningen i sociala medier och här i kommentarsfältet!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.