Klimatfrukost - om matsvinn, "ful" mat och olagliga ägg

I stolt reklamsamarbete med Coop och Naturskyddsföreningen
 

Igår gjorde jag, Emma och Maria en så himla rolig grej: vår allra första klimatfrukost. Och vi är så glada att både Coop och Naturskyddsföreningen tyckte att idén var precis lika bra som vi gjorde när vi kom med den - och därför direkt hakade på. Utan dem hade ju det här skojiga aldrig blivit av. Något som vi är så glada för!

Redan när vi startade Klimatklubben i oktober pratade vi om det här: att under en härligt inspirerande frukost sprida kunskap om klimatet vidare till fler. Och att vi ville göra det för influencers, eftersom det vi gör i den rollen är just att influera och inspirera andra (det ingår liksom i själva begreppet!). Och vad är väl då finare än att använda sina kanaler på sociala medier för att skapa ännu fler ringar på vattnet? Helt enkelt en fin möjlighet till att inspirera fler till att vässa klimatglasögonen!

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Sagt och gjort, platsen var Bee Urban - en magisk plats mitt i Stockholm. 800 kvadratmeter takterass med fokus på hållbar stadsutveckling och odling. Kolla bara så fint:

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Klimatsmart frukost

Frukosten var gjord av Matjord - helt vegansk, klimatsmart och i säsong. Och jädrans så himla gott det var - om det är något som jag tycker är så vansinnigt inspirerande så är det just sådant här: när det klimatsmarta är bättre än allt annat. När det är noll uppoffring och bara härligt (säger jag alltså som har lite svårt att ge upp ost och mjölkprodukter p g a tycker det är lite för gott. Men denna frukost gör att ta det där steget att äta färre mejeriprodukter för klimatets skull lite närmare känner jag!)

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Panelsamtal om mat och klimat

Sen då? Ja, vi åt ju inte bara frukost. Utan framför allt snackade vi ju mat och klimat! Och hej vilken ära det var att få moderera denna panel:

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Charlotta Szczepanowski, hållbarhets- och kvalitetschef på Coop, David Kihlberg, chef för klimat och juridik på Naturskyddsföreningen och så kocken Paul Svensson.

Vi snackade faktumet att nästan hälften, 40-50 %, av all världens frukt och grönt som odlas varje år kastas, enligt FN:s mat- och livsmedelsorgan FAO. Och hur galet det är att det beror på att maten är för ful. Yes, utseendehetsen har nått ända in i morotslandet. Krokiga gurkor och asymmetriska potatisar når aldrig oss konsumenter, de sorteras nämligen bort långt innan dess. Det här betyder att miljontals ton fullt ätbar mat kastas för att vi tydligen äter mer med ögat än med magen.

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Olagliga ägg

Vi pratade också om att mycket mat också kastas p g a datummärkning. Enligt siffror från EU-kommissionen orsakas 15-33 % av matsvinnet av att vi tolkar datummärkningen fel. Och vi djupdök i vems ansvar allt detta är. Ja, du gissade rätt: vi har alla ett ansvar: politiker, lagstiftare, företagen och vi konsumenter.

Något hela panelen var rörande överens om. Charlotta berättade om Coop:s senaste kampanj Olagliga ägg och faktumet att en EU-lag gör det olagligt att sälja ägg efter en månad trots att de inte blir dåliga på den tiden. Och ja, det var väl just kontentan också av hela samtalet: att vi alla måste trycka på från våra olika håll!

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Något som också Charlotta poängterade när David och Paul pressade på lite med orden “ni kan väl bara sluta med vissa grejer“ - d v s hon som hållbarhetschef vill gärna göra ännu mer än vad de redan gör på tema klimat men att de också måste förhålla sig till vad deras kunder och medlemmar efterfrågar (hej verkligheten i att driva företag!).

Så med det sagt, här kommer en uppmaning: om du är medlem i Coop - skriv klimatsmarta motioner (Coop är ju unika i och med att de är medlemsägda = du har makt!) och peppa och heja på dem att våga sticka ut hakan ännu mer i detta ämne. För de vill - men de behöver veta att du som handlar hos dem också vill det!

Tillsammans skapar vi förändring.

Fint va?!

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Tack alla ni som kom! Och tack till panelen för så mycket ny kunskap, insikter och inspiration. Så himla fin morgon helt enkelt! Så tacksam för att få göra detta i mitt jobb. Och du, för fler bilder spana in Emma och Maria:s bloggar vettja!

Foto: Emma Sundh

Foto: Emma Sundh

Den 5:e juni kör vi nästa klimatfrukost - men då med ett helt annat tema. Och precis som denna gång sänder vi live på Instagram från panelsamtalet - håll gärna utkik efter det!

Vad är dina tankar om temat matsvinn? Berätta och kommentera gärna!

Detta inlägg är ett annonssamarbete med Coop och Naturskyddsföreningen men alla ord och åsikter i inlägget är självklart mina egna. Mer om hur jag arbetar hittar du här: Reklamsamarbeten och PR

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.