Klimatfrukost - om barn, normer och konsumtion

#Klimatfrukost i samarbete med Hyber


I torsdags bjöd Emma och Maria in till Klimatfrukost på Svenskt Tenn tillsammans med Hyber på temat barn. Hyber är ju en hyrtjänst där en kan hyra alla de där funktionskläderna i rätt storlek istället för att köpa. Och barn växer ju som bekant väldigt snabbt så tycker helt ärligt inte att en gör annat än fyller på förrådet med skaljackor, utebyxor och lager-på-lager. Vilken förälder har inte stått i hallen en förskolemorgon och förundrats över att jackan verkar ha blivit för liten över natten?! Helt knäppt ju! Så att då hyra hela färdiga kit och sedan byta till nästa storlek så fort det behövs är ju minst sagt något som löser såväl vardagsstressen som lugnar klimatsamvetet. Att helt enkelt låna det en behöver exakt den period det behövs är ju framtiden helt klart!

Maria, Emma och Olivia Beke Rothschild från Hyber. Foto: Caroline Solberg.

Maria, Emma och Olivia Beke Rothschild från Hyber. Foto: Caroline Solberg.

Klimatsmart frukost med kloka samtal

I alla fall, mina Klimatklubben-kollegor hade teamat upp med Hyber för att snacka barn. En frukost jag sett framemot länge (och det är så förbaskat fint att vi tre älskar att göra så olika saker och på så sätt kan dela upp oss. Jag älskar ju att föreläsa och resa land och rike runt, medan Emma och Maria främst brinner för Klimatfrukost. Så det är därför kör de fullt ut på det och arrangerar detta utan mig numera. Jag fokuserar istället min tid på att just svänga runt Sverige några varv den här hösten!) Men ja, det blev ingen frukost för mig. Istället blev det VAB med febersjuk gullunge. Kanske ändå lite symboliskt att mitt barn kom emellan klimatfrukosten om barn?!

Så jag får helt enkelt nöja mig med bilderna efteråt. Och kika lite längtansfullt på dem. Både Emma och Maria har också skrivit fina inlägg om vad som hände, sades och gjordes hela morgonen. Emmas inlägg hittar du här: #klimatfrukost – kids, klimat, normer och konsumtion och Marias här: Klimatfrukost: Klimatet & kidsen – normer, konsumtion och syskonpress

Svenskt Tenn hade dukat upp sin frukost som är beräknad utifrån Eat Lancets rapport om hur världens befolkning bör och måste äta för att vi ska ha en chans att fixa klimatmålen. Så smart och konkret - och alltid stiligt i deras tesalong såklart!

Foto: Caroline Solberg

Foto: Caroline Solberg

Barn - ett brett ämne

Sedan var det dags för panelsamtal. Maria modererade och gäster var:

  • Katarina Graffman som är doktor i kulturantropologi och en av författarna till boken “Vi är vad vi köper” (och hennes författarkollega Jacob Östberg är ju både intervjuad i vår bok “Gör skillnad“ som gästar mitt poddavsnitt om just konsumtion)

  • Therese Lindahl som är forskare på Beijerinstitutet (en del av stiftelsen Svenskt tenns vinst går just till Beijerinstitutet).

  • Olivia Beke Rothschild som är kommunikationschef och medgrundare till Hyber, som ger en av lösningarna till detta komplexa ämne med deras cirkulära affärsmodell.

Foto: Caroline Solberg

Foto: Caroline Solberg

Barn och klimat är ju ett brett ämne (något som vi inte minst pratar om i vårt barn-kapitel i “Gör skillnad“).

Normen att få barn - dags att ifrågasätta den

Att överhuvudtaget sätta fler barn till världen när vi vet att överbefolkningen kommer att vara (och till viss del redan är) en del i klimatutmaningen tål självklart att diskuteras. Behöver världen fler människor liksom? Ett lika känsligt som viktigt ämne att prata om. Och så som vi diskuterar det i vår bok, så pratades det också under frukosten: det stora problemet är inte att det föds barn. Utan att de barn vi föder lever ett ohållbart liv.

Precis som att bristen på preventivmedel och abort gör att FN beräknar att så många som 89 miljoner graviditeter världen över är oönskade. Vi vet därför att genom att stärka flickor och kvinnors rättigheter samt satsa på utbildning för samma grupp så ändras demografin. D v s om vi kvinnor får föda så många barn vi vill så föds det färre totalt sett. Och det är oerhört viktigt att ha i beaktande.

Foto: Caroline Solberg

Foto: Caroline Solberg

Dessutom drivs så oerhört mycket kring barn av normer. Normen att alla ska få barn. Och så fort du har fyllt 30 år (i alla fall som kvinna) kommer frågan “när ska du få barn?!“ som ett brev på posten. Eller att vårt samhälle har en så oerhörd stark syskonnorm (så fort vår dotter fyllde två år började frågorna komma: dags för syskon snart?! Jag ville mest bara skrika: “skit i det du, det är en privat fråga!” men sa oftast inget pga socialt obekvämt) Så låt var och en definiera sina liv utifrån vad som känns allra bäst. För vissa är det kanske att få barn. För andra är det inte det alls. Så helt enkelt dags att luckra upp barnnormen tycker jag. Och sluta bidra till den genom förväntningar och frågor.

Foto: Caroline Solberg

Foto: Caroline Solberg

Att uppfostra en klimatsmart planetskötare

Och för dig som har barn (som jag!) det minsta en kan göra när en nu väl har satt en ny individ till världen är att se till att hen lär sig ett klimatsmart liv. Det absolut sämsta en kan göra är att överföra ohållbara traditioner av stora utsläpp. Eller som Jonas Gardell uttrycker det så himla bra (citatet finns med i vår bok också)

“I alla tider har människan varit beredd att offra sig själv för att barn och barnbarn ska få det bättre. Vi är den första generationen som gör precis tvärtom“

Och en del av min drivkraft är nog att se förbi min egen känsla och mitt eget begär av att unna mig saker nu (den där flygresan till solen, den där nya prylen eller vad det kan vara), till förmån för min dotter och hennes liv om 30 eller 50 år. Jag kommer liksom inte kunna se henne i ögonen om jag inte också vet att jag gjorde vad jag kunde och förmådde idag 2019!

klimatklubben-svenskt_tenn-Caroline_Solberg_2019_08756.jpg

Efter frukosten och panelsamtalet visades Svenskt Tenns utställning Välkommen till biosfären - en lika delar klok, rolig men också tankeväckande utställning på temat klimat. Det är inte ofta klimatfrågan bearbetas med hjälp av satir - så med det sagt: om du är i Stockholm närmaste veckorna missa för allt i världen inte denna! Den hänger fram till 27e oktober. Gå!

Foto: Caroline Solberg

Foto: Caroline Solberg

Foto: Carolone Solberg

Foto: Carolone Solberg

Och ja, jag hade så gärna velat vara där. Nu hade jag en minst sagt fin dag (spelade Mamma Mu-bingo halva dagen) men ändå… Klimatfrukost är ändå himla skoj!

Vad är dina tankar på temat barn? Berätta och kommentera gärna!

Detta inlägg är ett betalt samarbete med Hyber men alla ord och åsikter i inlägget är självklart mina egna. Mer om hur jag arbetar hittar du här: Reklamsamarbeten och PR

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.