Klädbyte - varför du ska och hur du gör

#slowfashionutmaningen, del 3, mars
 

Redan mars och dags för del 3 i Slowfashionutmaningen! De tidigare månadsutmaningarna hittar du här: januari: Hållbar garderob på 12 månader och februari: Garderobsrensning - steg för steg.

Den här månadens utmaning blir klädbyte: att arrangera själv eller "bara" delta. Du bestämmer vilken nivå du vill lägga det på.

Och det är ju så hela slowfashionutmaningen fungerar: du lägger din egen ribba och bestämmer vad exakt du vill och behöver förändra under året. Tillsammans inspirerar och peppar vi varandra, samt såklart diskuterar! Genom kommentarsfältet här på bloggen och under hashtaggen #slowfashionutmaningen på sociala medier. Och självklart går det fint att haka på när som helst under året (så bjud gärna in vänner och bekanta du vill ha med på din resa mot en ännu mer hållbar garderob)!

Klädbyte

Mars: Klädbyte

Kanske är du en van klädbytare, eller så är det första gången. Men oavsett erfarenhet så är det världens roligaste grej som aldrig går att göra för många gånger. Och dessutom är det ett vansinnigt bra sätt att sprida det här med mer hållbarhet till nära och kära.

Varför ska du klädbyta?

Det är fullkomligt naturligt att ha ett sug och ett behov av att shoppa. Ja, att köpa nytt och uppdatera det vi äger med nya saker är verkligen något många av oss känner lust efter lite då och då. Men samtidigt är det ju att köpa mindre och använda det vi har längre som är det allra smartaste hållbarhetsmässigt. Vilket absolut kan krocka emellanåt. Så det är här klädbyte kommer in som en supergrej: om att äta kakan samtidigt som du har den kvar.

Nytt i garderoben så att shoppingnerven blir stillad men utan att bidra till överkonsumtion, jajamensan!

Och det här tycker jag är fler bra anledningar:

 • Att shoppa nytt helt gratis är ren och skär lycka! Så enkelt är det.
 • Grejer som hänger oanvända och lite ledsna hemma hos dig får komma till ett nytt och mer kärleksfullt hem.
 • Perfekt tillfälle att prova nya otippade plagg och för att utveckla sin stil.
 • Det är skoj att göra saker med andra människor.
 • Och: det ultimata sättet att på ett inspirerande och roligt sätt få ens omgivning att leva lite mer hållbart. Toppen om du emellanåt upplever dig själv som den där partypoopern som vill prata hållbarhet och samvete när andra bara vill ha det gött...
Foto: Roger Olsson

Foto: Roger Olsson

Så fungerar ett klädbyte

På ett sätt är ordet klädbyte lite missvisande. Innan jag visste vad det var eller hade provat själv trodde jag det handlade om någon slags speed dating. Där jag skulle försöka hitta en person som hade ett plagg jag ville ha, samtidigt som den skulle vilja ha det jag hade tagit med. Något som lät oerhört krångligt och tidskrävande, och ungefär lika svårt som att hitta kärleken...

Men som tur är, så är det ju så mycket enklare än så. Så här fungerar det oftast: 

 1. Du tar med och lämnar in de plagg du tröttnat på (lämna de trasiga och sladdriga grejerna hemma. Om det är för sunkigt för dig, ja då är det också det för andra)
 2. Klädbytet tar emot och hänger fram dina kläder. Du får lika många kuponger som plagg du lämnat in. 
 3. Alla kläder som kommit in hänger nu tillsammans, lite som en butik.
 4. Du går in i "butiken" och precis som i en vanlig butik köper du de saker du vill ha. Men med skillnaden här att du betalar med kupongerna i stället för pengar. Om du hittar fler plagg än du har kuponger för brukar det ibland också gå att köpa för pengar. Men allt som oftast finns det alltid de som hittat färre plagg än de lämnat in och gärna ger bort en kupong eller två till dig!
 5. Voila! Du har klädbytt!

Så gör du ett klädbyte

Dags att sätta månadens utmaning i verket. Och du bestämmer själv vilken nivå du vill lägga det på. Välj något av följande:

Gå på ett arrangerat klädbyte

Naturskyddsföreningen har en nationell klädbytardag i början på april varje år, och i år är dagen den 14 april. Förra året genomfördes det klädbyten på 124 platser runtom i Sverige, så kolla in var din närmaste är i år: Naturskyddsföreningen - Sveriges största klädbytardag. Andra som brukar arrangera klädbyten under året är exempelvis studentkårer (gäller alla universitetsstäder!) och idrottsklubbar. Och oftast brukar dessa byten fungera precis så som jag berättade om ovan.

Volontärjobba på ett klädbyte

Naturskyddsföreningen och alla andra som gör större byten söker alltid volontärer - perfekt för dig som vill vara med och arrangera men inte ta allt ansvar!

Foto: Roger Olsson

Foto: Roger Olsson

Gör ett eget hemmabyte

Oh! Det här kan vara det roligaste jag vet! Klädbyte hemma med kompisar (bjud alltid in den vars klädstil du är avundsjuk på!) är superenkelt och så mysigt. Ät middag och byt kläder ihop. Drick något gott och gör det till en fest. Eller kör klädbyte med jobbkollegorna: bra After Work! Eller med de du delar fritidsaktivitet med: kvällskursen, idrottsföreningen, kören, kyrkan, det politiska partiet eller den ideella organisationen. Ja, you name it.

Det riktigt fina med att styra upp ett eget litet byte är att det faktiskt inte kräver så mycket. Egentligen bara att du bestämmer en tid, en plats och bjuder in folk. Samt att du fixar en klädstång eller några bord där alla kan lägga sina kläder. Men en tom golvyta funkar minst lika bra! 

Några tips för hemmabytet

Exakt hur du/ni väljer att lägga upp det är det egentligen bara fantasin som sätter gränser för. Jag och mina kompisar och kompisars kompisar brukar göra så att vi lägger alla våra plagg i en hög. Sedan får alla ta fem plagg var vid en första runda, därefter provar vi och lägger  tillbaka det som inte passade. Så kör vi en ny runda med fem plagg igen, och så fortsätter vi tills alla är nöjda och glada.

Anledningen till att vi kör fem i taget är för att det ska bli mindre stressigt, som det lätt kan bli när det gäller att haffa godbitar som flera vill ha. Men rent generellt är alla så himla bjussiga: säger saker som "äh, ta den du! Jag behöver inte" och tipsar varandra "Men alltså, det här är väl din stil? Du skulle vara så fin i den!". Och så har vi bestämt att en aldrig får säga något i närheten av "men usch vilken ful tröja" eller "haha, vem har på sig något sånt här?!"

När vi är klara brukar vi avsluta med en runda där varje person får visa upp ett plagg den är lite extra nöjd över att ha hittat. Och så får personen som skänkt det berätta om plagget och dess historia. Just den här stunden tycker jag är det roligaste och finaste med hela bytet. Att få se ögonen lysa av lycka på min kompis kompis med min gamla tröja i famnen, det är så härligt! 

Andra skojiga grejer en kan testa är exempelvis att ha låtsaspengar och köra auktion på olika plagg där alla får buda över varandra. Eller att ha en kategori av plagg som lånas ut. Perfekt för de där kläderna som du kanske inte är helt redo att göra dig av med. Så varför inte låta dem bo hos någon du känner i några månader?!

Så skapar du den perfekta garderoben

Arrangera ett stort byte

För dig som vill ta det till nästa nivå: gör ett stor byte! Här kommer en lista med bra tips, som också återfinns i min och Jennies bok "Slow fashion - din guide till smart och hållbart mode"

Före bytet

 • Fixa lokal. Kanske finns det någon restaurang, butik, föreningslokal eller sporthall i närheten som gillar roliga upptåg?
 • Kontakta lokaltidningen, sprid på sociala medier och sätt upp lappar där din önskade publik rör sig.
 • Be om hjälp! Ni behöver vara ett par stycken under bytet som hjälps åt att ta emot och granska plaggen samt hålla ordning. Fråga kompisarna eller alla du träffar!
 • Låna klädstänger, galgar och bord så att det blir ordning och reda. Försök efterlikna en klädbutik. Avsätt ett särskilt bord för in- och utlämning.
 • Bestäm vad ett plagg är värt. Är det en mot en som gäller eller ska varje plagg värderas? Tänk på att alla inte har samma uppfattning och smak och att det därför kan bli svårt att komma överens om plaggens värde. Ska det gå att köpa kuponger mot pengar?
 • Fundera över om du behöver samla ihop plagg innan bytet och om det är värt att ha inlämning av plagg kvällen före bytet för att ha en välfylld ”butik” vid öppning.
 • Fixa kuponger som lämnas i utbyte mot de inlämnade plaggen.

Under bytet

 • Ta emot, granska och räkna plaggen.
 • Lämna lika många kuponger som antal inlämnade plagg.
 • Håll ordning i lokalen: se till att inget ramlar på golvet och att kläderna hänger och ligger snyggt (återigen: tänk butik!)
 • Ta betalt – en kupong mot ett plagg.

Efter bytet

 • Lämna överblivna plagg till en ideell second hand-butik – kolla innan så att de är okej med att ta emot!
 • Var glad och nöjd över att du bidragit till att människor rensat sina garderober och gått hem med nygamla modefynd i stället för nyproducerat!
Klädbyte

Några tankar om klädbyten

Okej, har kanske inte undgått dig att jag älskar konceptet klädbyte. Allt som är roligt, inspirerande och hållbart på samma gång är ju världsbäst. Men det finns också några saker som är viktiga att ta upp, och det här går också att att applicera på second hand-branschen överlag.

 • Att lämna saker till ett klädbyte (eller second hand) ska aldrig vara ett alibi för att du sen med gott samvete ska kunna konsumera nyproducerat. Din handling är alltså inte hållbar förrän dina kläder både kommer till och från din garderob via klädbyten (eller second hand).
   
 • Det som alltid är kvar i slutet på byten är enorma mängder uttvättade och sladdriga linnen och t-shirts i dålig kvalitet. Ingenstans som på klädbyten blir det så tydligt att vi konsumerar alldeles för mycket och alldeles för mycket skit. Och att det är sakerna som har absolut noll andrahandsvärde. (Vilket såklart skulle vara bra om fler tänkte på redan i butiken vid första början)
Så städar du garderoben

I den här högen kommer tre av fem plagg från klädbyten (resterande två är ett från second hand och ett köpt nyproducerat), och det är nog ganska representativt för min garderob.

Vad är dina tankar om denna månads slowfashionutmaning? Och vad är din erfarenhet av klädbyten? Berätta och dela gärna!

Dela gärna också vidare till de du vill ska vara med och glöm inte att vi självklart håller kontakten under #slowfashionutmaningen i sociala medier och här i kommentarsfältet!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.