Klädbytardag

En himla fin sak som har börjat synas det senaste året är: Klädbytardagar. En dag där man har chansen att lämna in sina kläder som inte längre används, och för att senare byta till sig något som man tycker bättre om. Dvs man går därifrån med ett plagg som någon annan har ratat, och ens egna gamla kläder får nytt liv och kärlek i ett nytt hem.Björk - tshirt H&M, halsband Björk från JohannaN Idén är briljant, och det främst pga de här anledningarna tycker jag: 1. Miljöaspekten. Kläder används istället för att ligga bortglömda. En uppdaterad garderob med "nya" plagg utan att något nytt har behövt produceras är bra!

2. Att en, som jag, får konsumera hejvilt (och stilla den lusten som emellanåt faller på) utan att det samtidigt behöver ge dåligt miljösamvete. 3. Gratis! Bortglömda kläder som byts mot spännande nyheter utan att en krona spenderas gör det här till ett fint nöje.

Så, allt gott så här långt. Men tanken som jag ändå inte kan låta bli att slås av när jag besöker en klädbytardag är just: konsumtionen och mängden av kläder! Högar av plagg väcker insikten om att vi köper, äger och konsumerar alldeles för mycket. Och då också kläder av dålig kvalitet. Kläder som egentligen inte håller så mycket mer än några tvättar. Självklart är det bra att plagg återanvänds och verkligen slits ut istället för att ligga bortglömda: men kanske kan klädbytardagar också rättfärdiga vår masskonsumtion? Att tanken på att jag kan byta bort mitt plagg om någon månad gör att jag köper ännu en tshirt jag egentligen inte behöver? Kläder vi använder en eller två gånger och sedan byter bort istället för att slänga och därmed har stillat mitt dåliga samvete?

Vi ska fortsätta att uppmuntra och delta i klädbytardagar, men inte glömma bort att de också är ett resultat av den fast fashion-värld vi är en del av!