Kan fast fashion vara bra?

Svaret är ja. 

Det låter kanske lite konstigt att det kommer från mig. Men som med allt här i världen så finns det ju bra och dåliga saker med exakt allt. Och om det är något jag vill i allt jag gör så är det att lyfta så många perspektiv och vinklar som möjligt. För genom att bara prata ensidigt om allt så blir det ju självklart inte lika trovärdigt. Så med det sagt: låt oss dissekera fast fashion.

Fastfashion1.jpg

Vad är fast fashion?

Fast fashion är det som klädkedjor som Zara, Lindex, Kapp-Ahl och H&M gör. Ja, i princip alla klädkedjor som finns i de flesta städer och gallerior runtom i Sverige har fast fashion som sin affärsidé. 

Det som kännetecknar fast fashion är låga priser och nyheter varje vecka. Ofta brukar "slit-och-släng" användas för denna typ av kläder, och det säger en hel del. När kläder är riktigt billigt kan vi ju köpa nytt ofta, och om något går sönder är det inte lönt att laga. Lättare att kasta och köpa nytt istället! Fast fashion handlar alltså (som namnet säger!) om att allt ska gå riktigt riktigt snabbt, och med nyheter ofta behöver också butikerna sälja fort. Vilket betyder rea och lagerrensningar ofta ofta. 

Fast fashion snabbt mode

Vad är bra med fast fashion?

Rent objektivt så är det ju härligt att kunna köpa nya kläder ofta och mycket, och det helt utan att bli ruinerad. Det kan vi ju vara överens om. Sen att exakt detta skapar problem för miljön och människorna som arbetar inom industrin, det lämnar vi därhän just nu (för jag gissar att du redan vet min generella ståndpunkt i detta, och den återkommer jag till sist i det här inlägget)

Så, utifrån detta då, vad exakt är det som fast fashion är så jädra bra på och som jag också villigt erkänner är riktigt fint? Jo:

Fast fashion är demokrati

Ja, så är det. Fast fashion är i grund och botten en demokratisk handling. Att tillgängliggöra mode och trend för de som inte har en inträdesbiljett till modeveckan i Paris är såklart grymt. Och det är också exakt vad fast fashion-industrin har gjort och gör: de plockar ner exklusiv design till den vanliga människan. Det som tidigare endast var förbehållet de allra rikaste och mest priviligerade är nu tillgängligt för exakt alla. Och det oavsett var du bor eller vem du är.

(Sen kan vi såklart diskutera det här med att så kallade designstölder: dvs att fast fashion-företagen "inspireras" av de stora modehusen och producerar billiga kopior långt innan originalen finns i butik. Men det är en annan diskussion.) 

Fast fashion skapar globala möjligheter

Fast fashion möjliggör för människor som aldrig tidigare har kunnat konsumera att faktiskt göra det. Och globalt sett är det här helt fantastiskt. Oavsett om du är uppväxt i slummen i Rio de Janeiro eller i en by utanför Sorsele har du mer eller mindre samma tillgång till trend och mode. 

Fast fashion utjämnar klass

Och eftersom fast fashion tillgängliggör mode och kläder så utjämnar det också klass. De allra flesta i Sverige har råd med nya kläder i och med klädkedjorna, och på så sätt blir det inte alls lika påtagligt och synligt var du kommer i från. Eller hur mycket du har i plånboken.

Så att fast fashion i grunden är demokratiskt och tillgängliggör mode är något som ingen någonsin kan ta ifrån dem. Globalt och historiskt har dessa billigare alternativ öppnat så många möjligheter för miljoner människor. Och det tycker jag verkligen är helt fantastiskt. 

Priset på nästan alla andra varor har ökat i mycket snabbare takt än priset på kläder och skor. Grafiken visar prisökningen i Sverige 1980-2013.

Priset på nästan alla andra varor har ökat i mycket snabbare takt än priset på kläder och skor. Grafiken visar prisökningen i Sverige 1980-2013.

Att vidga det svenska perspektivet

Allt det här blir så otroligt tydligt så fort en lämnar det svenska perspektivet. Både när jag var i Moldavien i höstas och under min workshop på Svenska Institutet för någon vecka sen så var det här diskussioner som lyftes. Att aldrig någonsin ha kunnat konsumera till att fast fashion möjliggör att du kan få dina första par helt nya skor, eller att alla i familjen faktiskt har råd med vinterkläder.

Eller som Ekatherina, som jag träffade under SI-workshopen, delade med sig av. Från Belarus och uppväxt i Sovjet berättade hon att hon bara hade två klänningar under hela sin barndom. Så när hon började plugga utomlands i bl a Sverige och möttes av alla butiker och dess utbud så shoppade hon under sina första månader som en galning. För att hon kunde. Och för att det, som hon beskrev det, fanns något av ett sår i henne. Från att aldrig någonsin ha kunnat eller fått konsumera, till att världen nu låg helt öppen.

Och hennes känslor och tankar beskriver nog rätt bra vad fast fashion faktiskt är för många i världen. Vilket såklart är ett perspektiv jag som är uppväxt i Sverige nog aldrig helt kan förstå.

Världen är global. Och klädindustrin definitivt. Fast fashion bidrar uppenbart till jämlikhet, men dess fundament och system förstör också. Och det är här det gäller att hålla två tankar i huvudet samtidigt.

Mina tankar om fast fashion

Än hur mycket möjligheter fast fashion skapar, så upprätthåller och förutsätter dess system också ojämlikhet. Så enkelt är det. 

För att kunna sälja billigt behövs en billig produktion. Billig arbetskraft betyder löner som inte går att leva på, korta och osäkra kontrakt och allt som oftast en farlig arbetsmiljö (och löner som inte går att leva skapar ju paradoxalt nog inga konsumenter av just textilarbetarna...).

Billiga material betyder allt annat än hållbar tillverkning: brist på vattenrening, farliga kemikalier och miljövidriga processer. Samt saker som inte håller över tid och går sönder fort.

Fast fashion

Och när vi sätter fast fashion i den kontext vi är vana att se det här i Sverige så blir det än tydligare med dess nackdelar. Låt mig säga det så här: grundproblemet i Sverige är att vi har för mycket pengar. Jag kan exempelvis köpa en t-shirt i veckan i resten av mitt liv utan att det överhuvudtaget skulle märkas i min plånbok. Och jag är absolut inte speciellt välbeställd. Och om du funderar på vad jag menar med billigt så finns ett historiskt och väldigt talande exempel här: Ja, kläder är för billiga. Punkt.

Ja, vi har generellt för mycket pengar. Och det gör att vi överkonsumerar. Kläder är för billigt och vi behöver inte värdesätta dem. När något går sönder kan vi köpa nytt utan att ens behöva fundera två gånger. Det är problemet.

Och nej, fast fashion kan enligt mig aldrig någonsin bli hållbart. Just för att hela affärsidén bygger på ohållbarhet. Och vi konsumenter är en del av det genom våra förväntningar: 

Vad är problemet med fast fashion

Så med det sagt, om du vill fortsätta handla fast fashion. Gör gärna det, men gör det som att du inte har pengar. Köp en tröja. Ett par byxor. Och ta hand om dem. Älska dem. Och se inte fast fashion som din möjlighet till mycket nytt och ofta till en liten peng. Det kan du spara till dem som verkligen verkligen har behov av det. D v s de som aldrig någonsin haft råd till något alls innan. 

Vill du läsa mer om fast fashion?

Fast fashion - här har jag samlat alla mina inlägg om detta ämne

Slowfashionuppropet.se - här delar jag med mig av fler infografiker och mer fakta.

Fairaction - bli medlem! En förening som granskar och släpper rapporter om den här industrin.

Vad är dina tankar om det här inlägget? Finns det något perspektiv du tycker saknas? Lämna gärna en kommentar!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.