Jakten på de perfekta jeansen

Jag har sedan nyåret 2013/2014 haft samma återkommande nyårslöfte: att endast konsumera kläder, skor och accessoarer utifrån slow fashion. Det betyder bl a att jag uppdaterar garderoben genom klädbyten, second hand och lånegarderober. Jag försöker också tänka både stil- och kvalitetsmässigt utifrån att jag ska och vill ha plaggen länge.

Och när jag handlar nytt stöttar jag märken och företag som är transparenta, visionära och har ett helhetstänk på hållbarhet. Jag har därför valt att inte handla alls på de stora kedjorna då de saknar helheten (mer om det har jag skrivit här: Varför fast fashion aldrig kan bli hållbart).

Överlag har det här ställningstagandet definitivt berikat både mitt liv och min garderob. Att välja bort de butiker som ligger mitt framför näsan på mig har gjort att jag har upptäckt så mycket nya roliga märken och företag.

Precis som att min garderob fått ett helt annat värde för mig: den innehåller ju plagg som i mångt och mycket är väldigt unika. Eller saker som har tagit mig tid att hitta och därmed värdesätter jag dem högre. Ja, det mesta i min garderob har en intressant historia - och det gör i all fall att jag gillar allt lite extra då de framkallar fina minnen och anekdoter.

Så med detta sagt, så finns det en sak som jag dock har gått bet på: de perfekta jeansen. Jag har använt samma jeansmodell i flera år: väldigt hög midja, stuprör och stretch. Jeansen finns på Monki, men då det inte känns rätt i magen att handla där  (se ovan) har jag hankat mig fram så gott det går. På de byxor jag hade innan mitt nyårslöfte och på ett par jag hittade på ett klädbyte i början på förra året. J

ag har lappat och lagat och febrilt letat efter ett hållbart märke som gör exakt en likadan byxa. Men icke! Jag har köpt ett par fantastiska Nudie-jeans och insett att jag inte alls använder dem pga för låg midja.

Jakten pa de perfekta jeansen

Så hela våren har jag knatat runt med trasiga knän och funderat fram och tillbaka. Ska jag köpa Monki-brallan? Jag vet ju att jag skulle använda dem varje dag. Vilket i sig är hållbart.

MEN å andra sidan är jag en jädra tjurskalle och har jag lovat mig själv något så har jag. Att gå emot det skulle vara känslan av att misslyckas. Så där velade jag och höll på. Tills jag för någon vecka sen bestämde mig: jag köper Monki-jeansen. Jag har researchat varenda hörn på internet, jag har provat andra modeller och jag har letat second hand.

Jeans är det plagg jag använder 5 dagar av 7 på en vecka. Och att inte ha ett enda helt par som jag trivs i är helt enkelt dumt. Så sagt och gjort och dags att krypa till korset. Icke hållbara fast fashion fick det bli. Men fan vad ont i magen det gjorde. Tills jag surfade in på deras hemsida.

De perfekta jeansen

Och fick se: EKOLOGISK BOMULL. Mina favoritjeans är för tusan sedan någon månad tillbaka gjorda av ekologisk bomull! Jag köpte två par: ett par svarta och ett par blå. Likväl fast fashion men lite mindre sämst i alla fall. Så nu vet ni varför jag från och med nu kommer att ha jeans från Monki i tid och otid.

Ja, jag har tänkt och jag kan förklara varför, för i jakten på de perfekta jeansen måste en ibland kompromissa. Och i väntan på att något hållbart märke plockar upp min idé om bästa brallan får dessa duga bra. Dagens solskenshistoria helt enkelt. Och yes, utvecklingen går i rätt riktning!

Har du något du har letat dig galen på men inte hittat något hållbart alternativ till?