Ja, kläder är för billiga. Punkt.

Jag läste en så himla intressant sak i boken Modeslavar av Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom:

1953 startades Kapp-Ahl. Grundaren hette Per-Olof Ahl och nischen var kappor - därav namnet. Affärsidén från dag ett var att ingen kappa fick kosta mer än 139 kr. 

139 kr under 1950-talet uppfattade andra klädmärken och -butiker som prisdumpning. Han blev polisanmäld, åtalad och avskydd som pesten. 139 kr var helt enkelt ett pris som ansågs helt utan rim och reson, ja ett pris som förstörde hela marknaden.

Kläder är för billga

Idag däremot kan vi absolut hitta en vinterjacka för 200 kr. Om någon av kedjorna har kampanj eller rea så är 200 kr inte något orimligt, och ibland är det faktiskt till och med ordinarie pris. 

Det intressanta, eller kanske så sjukt sorgliga, i det hela är att om en räknar om dagens 200 kr till 1953 års penningvärde så motsvarar det 14 kr då.

Fjorton kr.

Så ja, kläder har blivit billigare över tid. 

För billiga (och jag vill mest gråta)

PS. Visst har du sett funktionen med det lilla hjärtat här nedan? Om du gillar inlägget men inte är den som kommenterar får du supergärna klicka en "like" så jag vet vad du vill läsa mer om <3 Följ mig också på bloglovin' för att inte missa något och för att spara inlägg till sen. DS.