#IMadeYourJewelry - JohannaN och hållbarhet

För mig handlar hållbart mode väldigt mycket om transparens. Det är genom hur öppna och ärliga ett företag är som jag sedan bedömer hur duktiga och trovärdiga de är på hållbarhet. 

Så här tänker nämligen jag: Hållbart mode är komplext. Och att vara 100 % hållbar är helt omöjligt. Istället handlar allting om avvägningar. Ibland finns det inget bästa alternativ, utan istället rör det sig om det minst dåliga.

Och de företag som är öppna med detta och som bjuder in till diskussion - de är också genuina i sitt hållbarhetsarbete. De som pratar om vilka utmaningar som finns och vilka val de gjort berättar nämligen också att de har koll. 

Från min produktion: Pa Panya polerar de gjutna smyckena i kollektionerna BJÖRK och HORN.

Från min produktion: Pa Panya polerar de gjutna smyckena i kollektionerna BJÖRK och HORN.

Transparens är det jag själv letar efter

De som däremot säger att allt är superbra (eller ingenting alls) - ja, de har oftast inte så bra insyn. Utan det är just komplexiteten jag vill åt när jag letar, frågar och pratar med modemärken och -företag. De som öppet erkänner sina brister och svårigheter - de gillar jag! (Det är också ett av mina kriterier för de jag väljer ska få vara med på min lista med Hållbara Shoppingtips)

Och det är utifrån min idé om vad jag letar hos andra, som jag jobbar med mitt smyckesmärke JohannaN. Total öppenhet. Jag vill prata både om det jag har koll på som det jag inte alls vet tillräckligt om.

Om JohannaN:s produktion och mina tankar

Det är nämligen så här: jag är inte alls nöjd med alla delar med JohannaN. Det finns absolut delar i min produktion som jag önskar skulle se annorlunda ut. Ja, saker som jag egentligen inte är speciellt stolt över. Som att jag efter nio år inte har lyckats spåra var min mässing kommer ifrån eller de kedjor och andra smyckesdelar som jag använder (är det något smyckesföretag som har det?)

Jag har valt att arbeta i Bangkok, Thailand. Ett val som har lärt mig oerhört mycket om mig själv. Och hur färgade vi alla är av den kultur vi är uppväxta i. Att vi har olika sätt att se på saker samt hur vi kommunicerar. Men också hur våra olika samhällssystem färgar vårt arbetssätt. 

Lor gjuter och polerar alla smycken i kollektionen BARK.

Lor gjuter och polerar alla smycken i kollektionen BARK.

Samma produktion sedan dag ett

Jag har jobbat med samma människor sedan dag ett i Thailand, ett land som ligger på andra sidan jordklotet och som såklart betyder frakter över hela världen. Om jag skulle göra om allt skulle jag kanske göra annorlunda idag. Jag har nämligen insett att det är så mycket enklare att bygga en affärsmodell baserad på sina hållbarhetskriterier än att förändra en befintlig över tid. Det är därför något jag råder andra när jag exempelvis coachar. 

Jag lärde känna de jag jobbar med i Bangkok först, startade mitt företag därefter, och tillsammans har våra respektive verksamheter växt med åren. Produkten och produktionen var därmed bestämd på förhand: och att utveckla allt över tid till att bli mer och mer hållbart trodde jag skulle vara enkelt. 

Social hållbarhet som grund

Men det var och är det inte. Ändå är jag på något sätt stolt över att social hållbarhet var min grund, och att jag har förändrat med små små steg åt det håll jag vill också när det gäller den miljömässiga hållbarheten. Och alltid med respekt och i dialog med de jag jobbar med. Att jag sätter en ära i att vi alltid arbetat jämlikt. Jag hade säkert kunnat genomföra flera av mina idéer om ännu mer hållbarhet och transparens om jag samtidigt hade valt att köra över alla de jag jobbar med: genom att pusha mitt svenska perspektiv och mina åsikter och regler. Men det funkar inte så.

P'Jeab jobbar med att gjuta kollektionerna HORN och BJÖRK.

P'Jeab jobbar med att gjuta kollektionerna HORN och BJÖRK.

Transparens inkluderar också det obekväma

Allt måste ske i samråd. Det tar alltid lite längre tid - vilket kan vara frustrerande. Men just därför kanske, så är också långsiktighet ett ord som verkligen förklarar vad JohannaN är och alltid har varit. Och ja, även om jag inte alls är nöjd med mitt hållbarhetsarbete så är jag nog ändå lite stolt över allt det vi gjort tillsammans. Och att min teori om transparens och korten på bordet ändå alltid måste gå först. Samt att det också inkluderar det där obekväma. 

För jag tror ju stenhårt på att det är enda sättet vi konsumenter ska kunna se vilka företag som verkligen menar det de gör är att de också pratar om det där jobbiga och mindre bra. Och därför är det något jag måste pusha så långt det bara är möjligt med JohannaN. För om det är något jag vill göra så är det att testa mina teorier i praktiken.

Gå därför gärna in och spana in allt det jag gör under: JohannaN: produktion och hållbarhet. Och där hittar du allt det jag både har koll på och det som jag inte alls är speciellt nöjd eller färdig med.

Vad är dina tankar om det här? Berätta, och fråga gärna saker du funderar över!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.