Idag fyller jag 33 år och önskar mig en grej

Idag fyller jag 33 år. Sedan jag föddes 1986 har mer än 50 % av all koldioxid som någonsin hamnat i atmosfären genom förbränning av fossila bränslen släppts ut.

Och sedan min mamma föddes är siffran 85 %.

Det är fan svindlande.

Vilket betyder att vi är ett fåtal generationer som har satt oss i den här skiten. Och som alltid när en har fuckat upp så måste en ställa till rätta.

Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Jag önskar mig därför som födelsedagspresent att politiken steppar upp: internationellt, nationellt och lokalt. Sverige som stat måste börja leva upp till Parisavtalet - samt sätta ännu hårdare utsläppsregler. Nu.

Jag önskar mig också att alla företag tar på sig ledartröjan för framtiden och på riktigt ställer om. Nu.

Och att vi individer gör det vi kan. Skippa flygresorna, minska på köttet och äta mer växtbaserat, dra ner på nykonsumtionen. Och engagerar oss politiskt. Ja, tar plats på barrikaderna och kräver krafttag. Nu.

Det är rätt enkelt egentligen: allt fossilt måste stanna i marken. Nu. Och vi måste alla göra det vi bara kan för att hejda temperaturökningarna och alla de andra katastrofala konsekvenser som klimatförändringarna redan har börjat ge upphov till.

Och med tanke på hur snabbt vi har ändrat våra beteenden på bara några decennier i och med vårt vansinnesgasande sedan 1980-talet - så borde det inte vara några problem att nu ändra en gång till. Eller hur?

För så är här det ju: alla som nu (jag?!) anses vara radikala och vill se en snabb och tydlig omställning vill ju egentligen bara ha så lite förändring som möjligt i framtiden. Ja, vi drömmer ju om vettiga kommande decennier med så få obehagliga överraskningar som möjligt.

Och alla ni som inte vill ändra något nu pga att vi har det rätt gött - det är ni som just nu planerar för en framtid som kommer att skilja sig riktigt jävla radikalt från vår nutid. Och helt ärligt, tyvärr kan ingen forskare helt förutse vad denna framtid kommer att innebära. Men det vi vet är att den inte kommer att bli speciellt härlig.

Så jag tänker så här: hellre kontrollerat radikal nu än radikal ovisshet sen! Eller vad tänker ni?

(Källa mängden utsläpp: “Den Obeboeliga planeten“ David Wallace-Wells. Originalkälla: Carbon Dioxide Information Analysis Center, Oak Ridge National Laboratory)

Vad tänker du om allt detta?

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.