Ida Hillebjörk, IdagDesign.se: Lite som att vara Tarzan

"Att driva ett hållbart modeföretag är lite som att vara som Tarzan" Kära läsare, websurfare, medmänniskor! Hej! Mitt namn är Ida Hillebjörk och jag driver klädmärket IDAG.

ida-660x440Det är i sanning en ära att få hedersuppdraget att på detta forum få delge Er mina tankar kring vad som kallas slow fashion.

Låt mig börja med en liten presentation.

För några år sedan fick jag idén att börja göra egna kläder. Mina första plagg i egen design var bebiskläder med olika tryck. Jag kände att det enda som kunde rättfärdiga att tillföra nya plagg i detta överflöd var att göra dem så miljövänliga och på ett så hållbart sätt som möjligt.

IDAG_DESIGN_03-580x386Det visade sig vara en snårigare djungel än jag kunnat föreställa mig. För vad innebär det, vad är miljövänligt och hållbart?

Jag ville använda mig av ekologiska tyger, så jag vände mig till olika leverantörer och frågade efter det. Svaren varierade. Vissa menade att samtliga deras tyger var ekologiska, eftersom de var av naturmatieral. Andra menade att det inte finns ekologiska tyger, för allt som är nyproducerat påverkar miljön negativt. Och hur var det med arbetsvillkoren? Även om tyget var ekologiskt odlat, fick de som arbetade med odling, rensning, spinning, vävning och stickningen av tygerna schyssta arbetsvillkor? Och visst finns det tyger som är ekologiska som är gjorda av små tillverkare som inte har råd att certifiera sina tyger? Mon dieu! Jag blev så förvirrad att jag nästan gick vilse i den där djungeln.

Istället för att låta textilindustrins slingriga snaror bakbinda mig, bestämde jag mig för att göra lite som Tarzan som slog sig för bröstet och på lianer svingade sig genom lövverket. Ett ekologiskt tyg med GOTS-certifiering? Den tar jag. Schvisch! Öko-texmärkta textilier? SNAP! Den hoppar jag över. Återvunnen denim? Jag provar! Med tiden utvecklar man ett sinne för att se vilka lianer som håller och vilka som brister.

_MG_

Men materialvalet är blott en av flera faktorer som påverkar slutresultatet.

Jag läste många kloka ord i tidigare gästskibenters inlägg. Visst är det så att en god design är A och O för ett hållbart plagg. Om det inte sitter bra, inte känns bra, om man inte trivs i det så är det ju blott ytterligare ett plagg.

Var plaggen produceras är ytterligare en aspekt att tänka på. För min del har jag i dagsläget valt att ha produktionen i Sverige. Detta av några enkla anledningar: Jag kan språket, schyssta arbetsvillkor, kortare fraktvägar till slutkonsument och dessutom passar det småskaligheten jag arbetar i just nu.

Det här är mitt gulliga hus där jag har i min ateljé, strax utanför Robertsfors.

En av mina tygleverantörer sa något klokt till mig angående detta. Han sa att jag skulle växa organiskt. En fin formulering kring en god tanke! För det här är ett annat problem som textil- och modebranchen har att hantera. Varje säsong tar butikerna in nya kollektioner, det som inte säljs reas och det som inte säljs på rea... slängs? Ges bort till välgörenhetsorganisationer? På något sätt måste konsumtionsmönstret brytas. Att som JohannaN arbeta över kollektionssäsonger och se sakernas konstanta värde är ett sätt. Att försöka hitta balans i produktion och efterfrågan ytterligare ett.

Det finns så mycket man kan göra! Det handlar dels om att vi som företagare är innovativa och hittar hållbara affärsmodeller. Det handlar också om att vi som konsumenter blir medvetna om hur våra val och vår livsstil påverkar miljön och våra medmänniskor. Vi måste förstå historien som ligger bakom olika produkter, för att kunna göra ett val som gynnar de företag som försöker hitta hållbara affärsmodeller.

På knapparna och etiketterna som sitter i mina plagg står det KÄRLEK • TILLIT • RESPEKT. Det är tre ord som jag försöker ha med mig i alla led av min affärsstruktur. Allt från tillverkning och materialval till marknadsföring och design. Jag kallar det humanistiskt mode.

_MG_0289Det där med designen känns som ett kapitel för sig, det kan jag berätta mer om en annan gång.

Läs gärna mer och se på mina plagg på shop.idagdesign.se! Jag vill också passa på att hälsa alla välkomna till pop up butiken Eljest som öppnar i MVG i Umeå den 24 november. Där kommer man hitta hantverk och design från västerbottniska kreatörer inom olika hantverksområden; kläder, accessoarer, prints, tvålar, keramik mm. Småskaligt. Lokalt. Hållbart.

Vi ses!

XOXO, Ida

Varje måndag under hösten presententerar JohannaN en ny gästbloggare på temat hållbart mode och Slow Fashion. Vi vill visa på alla de perspektiv, tankar och levnadssätt som finns inom hållbarhet och mode. Och vi hoppas och tror att det ska inspirera dig i din vardag. Vill du veta mer om Slow Fashion? Läs mer om vår gratis mailprenumeration här. Vill du gästblogga? Läs mer här. För att se alla gästblogginlägg, klicka här.

slowfasionblogg-johannan