Hur håller jag motivationen uppe för hållbart mode?

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: jag älskar när ni ställer frågor och kommenterar med kloka funderingar och tankar. Som Sandra exempelvis:

“Har du några bra tips för att hålla upp motivationen i början av att handla och tänka slow fashion?”

Så låt oss dyka in i detta idag! Här kommer det:

Mina 3 bästa tips för att hålla uppe motivationen till hållbart mode

Hållbart mode och slow fashion handlar om beteendeförändringar. Att helt enkelt skapa nya vanor och mönster i sitt liv. Och jag tror att det är när en förstår det som det också blir lättare att bygga den där nya mer hållbara garderoben. Så mina tips utgår från det:

Motivation till att handla hållbart mode

Att bestämma sig

Det här låter kanske lite fånigt, men för mig hjälpte det så mycket att på allvar bestämma mig för att fr o m nu ska jag bara konsumera kläder utifrån slow fashions principer. Något jag satte som nyårslöfte för lite drygt fem år sedan. Sedan dess har jag helt byggt min garderob genom second hand, klädbyten, lån, uthyrning samt schysst nyproducerat från märken och butiker specialiserade på hållbart mode.

I början kändes det som en utmaning, men idag helt igenom en självklarhet.

De gånger jag har uppdaterat min garderob med något från de “vanliga“ kedjorna och butikerna har varit försvinnande få. Två par jeans (något som föregicks av rejält vändande och vridande i huvudet) och en del underkläder (något jag också skrivit om tidigare) är i princip det enda.

Det är helt enkelt inte svårt att handla hållbart, däremot är det kluriga att få styr på de här nya rutinerna och vanorna. När en är, som jag var i många år, van att ta en sväng förbi H&M, Lindex, Kapp-Ahl och Åhlens när en behöver något nytt, ja, då är det klart att det känns om en begränsning att helt bestämma sig för att sluta handla fast fashion. Men om en istället, som jag idag, vänjer sig vid att ta varvet via bl a alla de företag och butiker som jag har med på min lista med Hållbara shoppingtips. Då är det ju inte svårt!

Min egen resa och varför jag visste allt om problemen inom textilindustrin men själv inte levde som jag lärde (tills mitt nyårslöfte) har jag skrivit om här: En text om kläder jag verkligen vill att du ska läsa. Kanske kan den sätta fingret på där just du är just nu?!

Hållbar garderob - så hittar du motivationen

Förstå att det inte handlar om begränsningar

Det är lätt att tänka att en hållbar garderob handlar om en massa saker en inte får göra. Men jag vill vända på det istället! Visst, en dörr stängs (den med det snabba ohållbara slit-och-släng-modet), men vad viktigare är: en ny större värld öppnar sig. Den där du kommer upptäcka hur mycket fantastiskt som finns second hand (och hur mycket pengar du kan spara där när det gäller kvalitetsplagg!).

Och glädjen i att ärva ett plagg från en kompis eller familjemedlem är fasen obetalbar. Precis som extasen i att ha haffat den perfekta våroutfiten helt gratis på ett klädbyte. Eller hur skoj det känns att faktiskt ta sig tiden att dyka in i sin egen garderob och uppdatera ett plagg med enkla medel så att det går från oanvänt till favorit. Det är så jädra kul helt enkelt att ge sig i kast med slow fashion, och det vill jag att du verkligen ska känna också!

Jag har publicerat den här bilden förut, men den förklarar bra hur jag tänker om det här med att hitta alla dessa möjligheter:

Hitta din konsumtionstil för hållbar garderob

Omge dig med andra

Det finns ju en anledning till att de flesta av oss hellre tränar i grupp än själv hemma. Det är helt enkelt lättare att hålla motivationen uppe, känna pepp och få hejarop tillsammans än ensam. Och så tänker jag när det gäller den här hållbara garderoben också. Att göra det tillsammans med andra är så guld värt! Att du läser det jag skriver och följer mig kan vara ett sätt (TACK!), men också att teama upp med andra: IRL eller på nätet (beroende på om du har en närstående omgivning som är lika peppad som dig eller inte)

Det här projektet (där jag fick äran att öppningsföreläsa i början på mars) är exempelvis ett sådant: www.factmovement.se. Haka gärna på genom att följa deltagarna: tillsammans blir ju allt så mycket roligare!

Och så får du supergärna läsa några av alla de inlägg jag skrivit om det här ämnet som inspiration (antingen för första gången eller så igen):

Det här med att konsumera hållbart - vem fan orkar och hur börjar en?

Hellre inte alls än halvdant - min bästa checklista för köp

Hållbarhet är att välja - hur väljer du?

samt

Hur gör du för att hålla motivationen uppe? Berätta gärna! Ju fler tips, desto bättre!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.