Hur hållbara är Zara?

Idag kikar jag närmare på Zara - som ingår i världens största modeföretag: spanska Inditex (H&M-gruppen är näst störst). Om du vill läsa om de jag granskat tidigare så hittar du dem här: Lindex, H&M och Åhléns.

I Inditex ingår också varumärken/butiker som Zara Home, Pull & Bear, Massimo Dutti, Oysho och Berschka. De är inte jättevanliga i Sverige (än?!), men ändå värda att notera då det jag skriver om Zara här går att applicera även på dessa varumärken (exempelvis inbegriper årsrapporten jag kommer hänvisa till längre ner också de märkena)

UPPDATERAT: Jag uppdaterade inlägget på eftermiddagen den 18:e februari 2019 efter att jag fått mer info om deras hållbarhetsarbete (Tack Sandya för att du jobbar inom branschen och har insidekoll!)

Hur hållbara är Zara och Inditex?

Det är minst sagt snårigt att veta hur olika klädföretag står sig när det gäller hållbarhet. Om en bara kikar på hur de själva kommunicerar så är det nämligen lätt att tro att allt är tiptop. Men så enkelt är det såklart inte (jag har tidigare skrivit övergripande om ämnet här: vad är problemen i klädindustrin?)

Här kan du läsa mer om hur min granskning går till: vilka mina källor är, vad jag tittar efter samt mer om min utgångspunkt om att alltid vara så nyanserad och saklig som bara är möjligt.

Transparens och kommunikation

Zara har inte jättemycket information om hållbarhet på sin hemsida. Och första gångerna jag var in (d v s när jag skrev det ursprungliga inlägget) så missade jag dessutom alla undersidor. Klumpigt kan tyckas, till mitt försvar: Länkarna låg ovanpå en bild vilket gjorde att jag helt missade dem i min webläsare.

Inditex har dock mer info: Our commitment to the environment och Our commitment to the people

De länkar också till sin årsrapport (en länk som inte alls fungerade för mig när jag skrev inlägget först), så informationen i resten av det här inlägget kommer främst från den.

Zara Inditex Hållbarhet

Material

Zara (och Inditex) har en egen märkning som de kallar för “Join Life“, den märker de upp de plagg som är gjorda av exempelvis ekologisk bomull, ekologisk linne, tencel eller återvunna fibrer samt är producerade av de leverantörer som ligger lite högre upp på Inditex egen leverantörsranking (sida 119)

2017 sålde Zara 67,9 miljoner plagg med denna märkning, en ökning med över 60 % från året innan. Men hur stor procent “Join Life“ är av deras totala försäljning det kan jag tyvärr inte hitta någon siffra på. Men då Inditex omsätter 250 miljarder kronor varje år och har nästan 7 500 butiker så är det ju inte helt svårt att räkna ut att “Join Life“ knappast dominerar (jag gjorde en grov överslagsräkning och jag gissar att “Join Life“ rör sig om max 10 % av total omsättning)

Inditex är också med i Better Cotton Initiative samt en hel del andra initiativ med fokus på exempelvis återvunnen polyester, bomullsodling och så vidare.

Arbetsvillkor

2017 köpte Inditex från totalt 1 824 leverantörer som i sin tur producerade på 7 210 fabriker. 4360 av dem syr och 650 färgar - som några exempel (allt detta hittar du på sidan 71 i deras årsrapport) Vilket betyder att över 2 miljoner människor totalt är sysselsatta världen över med att producera för Zara och dess systerbutiker (sidan 80)

2017 signerade Inditex ett dokument där de förbinder sig att följa ILO-konventionerna, de är också medlem i flera andra olika initiativ som syftar till att förbättra textilindustrin. Bland annat hänvisar de flera gånger till FN:s globala mål för sitt arbete i rapporten.

De nämner också levnadslön som en oerhört viktig fråga i sin årsrapport och lyfter överlag social hållbarhet som arbetsmiljö och löner mycket i sin rapport (från sida 79).

Däremot tycker jag att det svårt att hitta konkret information om vad de har uppnått: har någon levnadslöner exempelvis idag? Eller är det mer en vision hos Inditex?

Men Inditex är rankade som nummer ett på Dow Jones Sustainability Index. Och i Ethical Fashion Survey har det betyget A -, och värt att jämföra är att H&M har betyget B+ och svenska Nudie Jeans har också de A -. Och då detta är en oberoende rankning som ställer höga krav bör det indikera att Zara och Inditex ändå verkar jobba mycket med frågan. De verkar alltså jobba seriöst med hållbarhet - men är desto sämre på att kommunicera det (jag missade ju allt detta först när jag skrev inlägget - och det trots att jag verkligen försökt läsa mig till allt via deras kanaler!)

Hur bra är Zara på hållbarhet?

Genom åren har Zara figurerat i flera avslöjanden av bristfälliga arbetsvillkor, exempelvis. 2011 i Brasilien när det uppdagades att en fabrik som producerade för Zara hade slavliknande förhållanden, eller 2016 när det visade sig att syriska flyktingar utnyttjades för att sy jeans till Zara i Turkiet eller 2017 när en etikett med texten “Jag har sytt det här plagget, men har inte fått betalt“ dök upp i plagg från en och samma fabrik.

Samtliga av dessa skandaler har varit kopplade till Zaras underleverantörer, och frågan är: kan en ställa krav på att Zara och andra modeföretag ska ta ansvar i alla led? Ja, tycker jag. Om en inte kan garantera att saker går rätt till, ja, då får en hitta en annan inköpsstrategi.

Så med det sagt: Zara och Inditex, verkar utifrån 2017 årsrapport ta en brett grepp på sitt hållbarhetsarbete och jobba hårt för att få full spårbarhet. Något som måste vara en rejäl utmaning med över 7200 fabriker som levererar - och särskilt när ens affärsidé är att pressa priser och köpa in så billigt som möjligt…

Hur arbetar Zara med hållbarhet?

Vad är Zara bra på?

  • De lyfter social hållbarhet som lika viktigt som exempelvis textila material i sin årsrapport.

  • De rankar högt i oberoende index - vilket är en bra indikation.

Vad vill jag att Zara blir bättre på?

  • Sin kommunikation. Mer info än bara några enstaka stycken text på hemsidan tycker jag en kan begära av världens största modeföretag. Årsrapporten, när jag väl hittade den, innehåller visserligen mycket information. Men jag skulle vilja se ännu mer konkreta siffror, mätbara mål och tydligare analyser av vad de lyckats med samt inte uppnått än.

  • Att de reflekterar och aktivt arbetar för att minska den överkonsumtion de bidrar till. Det spelar faktiskt ingen roll om de arbetar med hållbarhet när allt i slutändan handlar om att få oss konsumenter att köpa så mycket och så ofta som möjligt. För det är ju så fast fashion funkar.

Självklart finns det mycket mer att säga och kika på, så om du har någon tanke, fråga eller input när det gäller Zara och deras hållbarhetsarbete, tveka inte att lämna en kommentar! 

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.