Hur hållbara är Lindex?

Det är minst sagt snårigt att veta hur olika klädföretag står sig när det gäller hållbarhet. Om en bara kikar på hur de själva kommunicerar så är det nämligen lätt att tro att allt är tiptop. Men så enkelt är det såklart inte (jag har tidigare skrivit övergripande om ämnet här: vad är problemen i klädindustrin?)

Så därför tänkte jag lite då och då, med start idag, dyka djupare i några av våra vanligaste klädkedjor. Ni är nämligen många som har efterfrågat just det här - så hoppas innerligt att du ska gilla!

Hur hållbara är Lindex?

Så går min granskning till

Först ut är Lindex, och innan vi sätter igång vill jag berätta lite mer om hur min research går till. Jag baserar allt det jag skriver på företagets egen kommunikation, samt det jag vet sedan tidigare genom samtal, möten, saker jag läst och hört etc. Med det sagt: det är mycket möjligt att jag har missat eller missuppfattat något (och nej, att på djupet granska någons hållbarhetsarbete kräver många många timmar och stora resurser, och där är jag tyvärr inte) Så fyll gärna i bland kommentarerna om det är något du tycker jag missat!

Min utgångspunkt är alltid att vara så saklig och rättvis som bara är möjligt. För alla de här företagen som jag kommer att berätta mer om gör absolut saker rätt, men mycket saknas också. Det är en komplex bransch, något jag skrivit en del om förut här: Modeföretagens utmaningar för mer hållbarhet och Kan fast fashion vara bra?.

Även om jag i sak faktiskt tycker att det är rätt enkelt: betala schyssta löner till de som producerar, fundera några varv extra på det här med överkonsumtion, använda så miljömässigt bra material som möjligt samt inte snacka mer än vad en gör. Så nu kör vi:

Lindex Sustainable Choice

Transparens och kommunikation

Lindex har överlag en matig hållbarhetssektion på sin hemsida, så för dig som vill läsa mer finns en hel del att klicka runt bland. Själva sammanfattar de det de gör här: Lindex hållbarhetsarbete i korthet. Värt att notera där är att mycket av deras fokus verkar ligga på vad de gör i Sverige och i butik (hur de återvinner avfall, använder timers på sin butiksbelysning etc). Och allt det är självklart bra. Men viktigt att komma ihåg är ju att den största miljöpåverkan sker där produktionen är, inte i Sverige...

En mer positiv sak som annars är värd att lyfta är att de öppet redovisar sin leverantörslista med fullständiga adresser och kontaktuppgifter. Jag upplever dem också som generellt rätt ärliga. Exempelvis under avsnittet med Bomull berättar de tydligt vad märkningen BCI står och inte står för (något jag skrivit om tidigare här: BCI, Better Cotton Initiative) samt att de också öppet redovisar att de bara betalar minimilöner och inte levnadslöner (mer om det nedan)

Lindex hållbarhetsarbete

Material

Stor andel av deras barnkläder (framförallt på baby vad jag vet) är certifierade med GOTS, den märkning, enligt mig, som tar det bästa helhetsgreppet på bomull. GOTS certifierar hela kedjan från bomullsodling till plagget i butik, och beaktar såväl social hållbarhet som miljömässig. (Värt att notera är dock att GOTS endast ställer krav på att produktionslandets minimilön ska betalas ut.)

Många plagg är också certifierade enligt BCI, en märkning som jag inte har speciellt mycket till övers för (eller framförallt hur den används i hållbarhetskommunikation)

Så det jag upplever som extra problematiskt, och här är inte Lindex ensamma, är att deras egen hållbarhetsmärkning Sustainable Choice räknar in både GOTS och BCI som ett hållbart val. Vilket jag alltså tycker är lite som att jämföra äpplen och päron. 

Hur bra är Lindex på hållbarhet?

När det gäller denim (jeans) har Lindex arbetat mycket med vattenanvändning och kemikalier när det gäller infärgning och tillverkningsprocess, något de berättar om här: Better Denim och Even Better Denim. Vilket såklart är bra.

Lindex arbetar också med en del så kallade bättre material (återvunnen polyester, lyocell, ekologiskt lin etc), något de skriver om här: Material. Men hur mycket av deras totala försäljningsvolym som består av dessa mer hållbara alternativ kan jag faktiskt inte utläsa någonstans (är det någon som vet?!). Utan snarare gissar jag att helt vanlig viskos, polyester och bomull är betydligt mer förekommande...

(Om du vill grotta ner dig i det här med material har jag skrivit några rejält fördjupande materialguider här på bloggen)

Arbetsvillkor

Lindex betalar minimilöner till de som syr deras kläder. Dvs den lön som är satt av respektive land där de producerar. Problemet är att det är löner som inte går att leva på. I Bangladesh, där Lindex producerar mycket, skulle en textilarbetare behöva tjäna 5 gånger så mycket som minimilönen för att kunna leva på den.

Däremot tycker jag faktiskt att Lindex ska ha en liten eloge för att de i alla fall är ärliga med just detta: Lindex om Levnadslön

Hur arbetar Lindex med hållbarhet?

Vad är Lindex bra på?

  • Tydlig information på deras hemsida: det finns helt enkelt mycket att läsa, och jag upplever Lindex som mer ärliga än många andra i samma bransch.

  • GOTS - mycket av deras barnsortiment är GOTS-certifierat. Att de har valt att arbeta med en extern certifiering i så pass stor utsträckning är väldigt bra.

  • Jeans är en smutsig industri, så att de lagt mycket krut på en smartare vatten- och kemikalieanvändning när det gäller denim är bra. Förhoppningsvis kan det här också indikera att de fördjupar sig i ett ämne/en produkt i taget för att optimera den på allra bästa sätt (men det här är bara en optimistisk gissning, inget annat)

Vad vill jag att Lindex blir bättre på?

  • Levnadslön istället för minimilön. Och att Lindex verkligen tar ett rejält krafttag för att göra detta till verklighet!

  • Att de reflekterar och aktivt arbetar för att minska den överkonsumtion de bidrar till. Det spelar faktiskt ingen roll hur mycket de säger "Vårt mål är att leverera bästa möjliga produkt med minsta möjliga miljöpåverkan." när allt i slutändan handlar om att få oss konsumenter att köpa så mycket och så ofta som möjligt. För det är ju så fast fashion funkar.

  • Att de stramar upp sin egen märkning "Sustainble Choice" med hårdare kriterier, och därmed bl a tar bort BCI som en del av den. Som det är idag är det lätt att tro att nästan allt i deras sortiment är schysst producerat. Och det riskerar ju snarare att tangera green washing är regelrätt hållbarhetsarbete.

Självklart finns det mycket mer att säga och kika på, så om du har någon tanke, fråga eller input när det gäller Lindex och deras hållbarhetsarbete, tveka inte att lämna en kommentar! 

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.