Hur en smartphone kan skapa transparens

Såhär såg dagens kontor ut: jag och Boy jobbade tillsammans på en restaurang. Otroligt roligt att för en gångs skull kunna jobba vid samma bord istället för på två olika kontinenter som i vanliga fall. Och självklart också så mycket smidigare. Även om teknik som Skype och mobilappar som Whats app (där vi skickar sms och bilder gratis) har gjort vårt samarbete enklare de senaste åren så är det ju svårt att slå känslan av att sitta i samma rum. Det är så mycket lättare att förklara och diskutera saker när vi kan ha samma papper och dator framför oss. (Notera gärna det roliga i att vi har exakt likadan dator samt mobiltelefon - ibland är världen bra liten!) Today's office, with Boy, my business partner here in BKK. Really nice (and convienent) for once working at the same table and not at two different continents. Note that we have the same phone and computer. The world is quite small... #johannan

När vi började arbeta tillsammans för ungefär sex år sedan hade vi egentligen bara email som kommunikationssätt och det gjorde mycket krångligt och lätt för missförstånd. Det är egentligen inte så många år sedan men mycket har hänt sedan dess - och det är jag oerhört tacksam för. För just de tekniska lösningarna, kopplat främst till smartphonen, är det som förändrat vårt arbete mest.

Tekniken ger oss oändliga möjligheter att kunna visa upp JohannaNs arbete genom bilder och filmer i våra sociala medier. Det är så vansinnigt roligt att kunna involvera alla personer runtomkring oss i det vi gör. Att på bara några minuter kunna koppla ihop den som tillverkat ett specifikt smycke med dig som sedan bär det är något av en lite svindlande, men fantastisk känsla! Det är nämligen exakt den transparens som jag tror på och brinner för - och visst är det lite roligare att ha något av en relation med den som står bakom det som du sedan äger och bär?!

Även all logistik kring vår tillverkning i Bangkok sköts genom den nya tekniken. Boy kommunicerar med alla delar av produktionen genom "Line" - som är en app som liknar Whats app och det sätt som ALLA i Thailand (har jag lärt mig senaste veckan) pratar med varandra igenom.

Det är stor skillnad att kunna skicka ett meddelande till ex. gjutningen och fråga när en order är färdig än att behöva ringa. Och om de har en fråga kan de skicka en bild på aktuellt smycke och dubbelkolla, istället för att som förut behöva skicka ett motorcykelbud med produkten. Otroligt smart, effektivt och praktiskt!

Och jag hoppas och tror att den nya tekniken kommer att kunna bidra till ökad hållbarhet och transparens i de flesta branscher inom en snar framtid!