Hösten 2019 - mina mål och tankar

En tradition jag ser till att hålla hårt i är att jag varje nytt år och höst sätter mig ner några timmar för att reflektera och planera mitt jobbliv. Spaltar upp vad jag vill göra, borde göra, hur det ska gå till samt vad jag faktiskt ska försöka låta att ägna mig åt.

En sak som jag skrev om förra veckan är just att jag ska försöka ha kvar känslan av lugn och prioritering som mina sju veckor ledigt har gett mig. Det kommer nog vara lättare sagt än gjort, men jag tänker så här: om jag bara kan behålla den känslan i några veckor (om inte annat!) in i hösten så är det mycket värt!

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

I början på det här året skrev jag det här inlägget Mitt 2019 - drömmar och mål och satte dessa mål, och de står fast:

Mina mål för 2019

 • Att våga säga nej och prioritera

Och 2018, dvs förra året, var mitt mål långsiktighet och stabilitet, vilket jag då bröt ner i följande:

 • Ekonomisk stabilitet. Minst 6 månadslöner i buffert.

 • Endast jobba med bra-i-magen-projekt

 • Ingen stress.

 • 6 timmars arbetsdag.

 • Fokusera på det som ger pengar!

 • Komprimera arbetstiden och jobba effektivt.

 • Reducera distraktion: sociala medier, möten etc som tar mycket men varken ger energi eller pengar.

 • Skapa vanan att stanna upp några minuter innan varje arbetsdag för att hitta bästa prioritering!

Och alla de punkterna kvarstår även detta år. Flera av sakerna sitter som en vana nu, andra kommer och går. Exempelvis 6 timmars arbetsdag - det är mer en påminnelse till mig själv att tänka på att försöka jobba mindre (för att jobba fler timmar behöver ju utifrån det jobb jag har absolut inte betyda att en får mer gjort!)

“Jag har ju ett säsongsjobb!“

Innan sommaren var jag rejält stressad inför den kommande hösten (15 inbokade föreläsningar på 1,5 månader skapar ju lätt den känslan!) och jag kände bara: hur fasen ska jag hinna med! Men så föddes tanken på att det kanske snarare handlar om mitt mind-set?! Och så fort jag började tänka på mitt jobb som ett säsongsjobb så försvann stressen. Att det är fullständigt normalt att arbeta intensivt i perioder för att sedan ha möjlighet att ha lugnare sådana. Och det var när den polletten trillade ner som all stress försvann.

Stressen över hur jag ska hinna med hösten men också stressen över “får en verkligen vara ledig så länge som jag är nu i sommar?“ Utan istället har jag helt och fullt landat i att självklart ska jag anpassa mig utifrån tidpunkterna under året när det finns mycket jobb och vice versa. Det är ju under andra halvan i september, hela oktober och första veckorna i november som de flesta bokar in föreläsningar. Precis som under mars och april som är hektiskt när det gäller våren. Och i juli och augusti samt halva december och januari händer det sedan väldigt lite.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Att jobba när det finns jobb och ledig när det är lugnt

Så självklart ska jag vara ledig när ingen behöver det jag kan och jobba mycket när det istället är många som drar i mig. Och det låter så himla fånigt, men det var när jag formulerade allt detta för mig som allt klarnade. Nästa månad kommer allt dra igång, och det kommer bli galet. Men det är också de kommande månaderna som ska finansiera och möjliggöra mina lediga veckor - och det gör att allt känns rimligt och klokt.

För det är ju inte själva grejen med att jobba mycket i perioder som är problemet utan det är när/om en inte ser ett slut som gör det farligt.

Och när det gäller mitt mål om att våga säga nej och prioritera så är det just detta: att under de intensiva månaderna prioritera föreläsningar (och andra betalda uppdrag) samt tacka nej till i princip allt annat. Precis som under de helt lediga perioderna våga säga nej till exakt allt, för att på allvar ta tillvara på ledigheten (I somras missade jag ex möjligheten att få skriva en krönika till en av Sveriges största modemagasin, kändes surt men rätt. Allt för att jag tänkte att möjligheten kanske kommer igen - men då vid en bättre tidpunkt under året!)

Min årsplanering

Mitt mål i år är därför att jobba hårt för att det ska se ut så här:

 • Ledig 7 veckor på sommaren (från midsommar till mitten på augusti), långledigt över jul och helst också 1 långhelg på våren för att kunna åka skidor.

 • Jobba i säsong: mer än heltid (dvs så mycket som krävs) under de intensiva månaderna. 80 % arbetstid resterande tid.

 • Jag ska försöka arbeta 8.30-16.00 på vardagar när jag är hemma och när jag är borta för föreläsningar maxar jag så mycket jag bara kan och jobbar också hela kvällarna.

 • Alltid ledig helger om jag inte är borta för föreläsningar.

Jag säger inte att det här kommer att fungera fullt ut jämt, men just grejen om att dra upp riktlinjer för sig själv tror jag är väldigt viktig. För både styrkan och problemet med att ha ett arbete där det inte finns några begränsningar är ju just avsaknaden av regler. Jag kan jobba pyttelite och jag kan jobba jättemycket. Och då jag är en person som tenderar att jobba för mycket (och inte för lite) när jag bestämmer själv så har jag insett vikten av att också stenhårt planera in ledighet. Annars hänfaller jag så himla lätt åt känslan av att jag nog måste jobba liiiiite till för att vara på den säkra sidan att jag gjort rätt för mig…. (Något jag skrev om förra året här Hösten 2018 - mina mål och tankar)

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Att-göra- och inte-göra-lista

Förutom att tänka helt om och nytt när det gäller mitt arbetsår så har jag också gjort följande två listor:

 • Vad jag vill göra mer av på sikt

 • Vad jag inte vill göra på sikt

På listan av vad jag vill göra mer av så finns moderatorsuppdrag och föreläsningar men också fler mediaframträdanden (jag tycker helt enkelt att det har varit så vansinnigt skojigt de gånger jag har fått prata hållbart mode i TV och radio)

Och på listan över saker jag på sikt vill plocka bort finns det i huvudsak två olika saker:

 • Grej jag älskar att göra men som i dagsläget inte ger mig några pengar utan endast kostar massor.

 • Grej x 2 som jag inte tycker är superroliga men som ger mig lite för mycket pengar för att jag i dagsläget ska kunna säga tack och hej.

Exakt vad de sakerna är vill jag inte berätta om just nu, men det är verkligen inga stora saker, utan mer grejer som jag insett att jag borde försöka plocka bort på sikt för att få bättre och roligare arbetsbelastning. Och ja, jag har ju privilegiet att arbeta med det jag älskar och då känns det också rimligt att arbeta mot målet att det jag tycker är allra allra roligaste också ska vara det som är bäst betalt. Få förunnat jag vet, men om en har chansen så känns det dumt av så många anledningar att inte sikta dit!

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Sen var det ju det här med planering då, d v s hur bryter en ner allt detta till att på allvar också bli verklighet en vanlig sketen måndag?! Ja, det har jag skrivit om tidigare här: Inventera din tid och dina arbetsuppgifter (scrolla ner för att läsa) och här: Jobba effektivt – mina bästa tips för att få saker gjorda Och det är så jag jobbar även denna höst.

Så ja, så tänker jag mig min höst. Hur ser din ut? Och har du någon ny insikt (i stil med min tanke om säsongsjobb) som har hjälpt dig på sistone? Kommentera gärna! 

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.