Hösten 2018 - mina mål och tankar

Det börjar vara en tradition nu - och en himla härlig sådan tycker jag! - att jag varje höst och nytt år sätter mig ner och reflekterar och planerar mitt jobbliv. Går igenom vad jag vill göra och borde göra, samt hur det ska gå till. 

Och det gjorde jag i går, för det är något med terminsstart som gör att en är lite extra peppad på framtiden (och det var ju också precis vad jag hade hoppats på och förutspått efter mina tre veckors semester)

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Att börja hösten med att planera

Jag satt knappt två timmar (medan Ingrid sov middag) och skissade upp min höst. Så det gick rätt snabbt denna gång, kanske för att jag egentligen bara uppdaterade den plan jag satt i början på det här året: Mitt 2018 - drömmar och mål och det jag skrev tidigare i våras Vad jobbar jag med? Och hur försörjer jag mig? (men låt det ta den tid det tar - det viktigaste är just att verkligen stanna upp)

Mina mål för 2018

I början på det här året satte jag dessa mål, och de står fast:

  • Ekonomisk stabilitet. Minst 6 månadslöner i buffert.

  • Endast jobba med bra-i-magen-projekt

  • Ingen stress.

  • 6 timmars arbetsdag.

  • Fokusera på det som ger pengar!

  • Komprimera arbetstiden och jobba effektivt.

  • Reducera distraktion: sociala medier, möten etc som tar mycket men varken ger energi eller pengar.

  • Skapa vanan att stanna upp några minuter innan varje arbetsdag för att hitta bästa prioritering!

Hittills tycker jag, så här 8 månader in i året, att det har gått över förväntan för mig att förhålla mig till allt detta. Och det gör mig faktiskt väldigt stolt! (att lyckas med något en förutsatt sig är ju gött helt enkelt)

Nu när Ingrid börjar förskolan kommer jag ju dessutom få riktigt bra hjälp till det här med effektiva 6 timmars arbetsdagar. Hon kommer nämligen vara på föris fram till kl 15, och det är ju perfekt: då har jag en sluttid jag måste vara helt klar med arbetsdagen till.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Det kluriga i att ha ett jobb utan begränsingar

För så här tänker jag: när en, som jag, har ett arbete som betyder att jag kan göra vad som helst när som helst och hur som helst. Ja, då måste jag styra upp ramar själv för att få det att fungera. Annars är det så lätt att fladdra iväg på fel grejer och helt missa/glömma/strunta i att göra det som faktiskt spelar störst roll och både hjälper mig framåt och skapar min lön.

Ja, överhuvudtaget är det supersvårt att ens veta vad de sakerna är. För när allt är möjligt (det går ju inte att jobba färdigt så att säga), ja, då är det viktigt att begränsa sig. 

Så det är exakt det jag gör när jag planerar: sätter ramar och bestämmer var, hur och när jag ska göra saker. Allt för att få det att fungera på bästa sätt. Och det är också en av de största anledningarna till att jag varit så ostressad det senaste halvåret. Så här planerar jag:

Inventera din tid och dina arbetsuppgifter

Börja med att inventera det du gör idag. Vilka arbetsuppgifter gör du och varför? Vad är roligt? Vad kommer dina pengar ifrån? Vad borde du egentligen ägna dig åt? Och är det något som borde/måste förändras? En bra grej att utgå från är att göra denna övning: Drömlivet - steg för steg

Just det här steget gick rätt fort för mig denna gång: jag är helt enkelt väldigt nöjd med mitt jobb just nu. Så jag stämde egentligen bara av lite utifrån de olika ben jag står på: vad ska jag lägga lite extra krut på? Och är det något jag bör fokusera mindre på?

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Planera - i flera steg

Min slutsats blev därför i princip samma som i våras och som jag alltså skrev om här: Vad jobbar jag med? Och hur försörjer jag mig? Och utifrån mina olika "ben" eller "ägg" (som jag berättade mer om i inlägget ovan) så stolpade jag upp vad jag ska göra inom de olika, och det blev tydligt att jag ska och kommer att lägga mitt allra största fokus i höst på bloggen och podden. Mycket för att det är lite nyare projekt som kräver hårt arbete för att börja rulla.

Jag är en sådan som alltid måste börja med det stora perspektivet för att hitta den rätta motivationen, därför ser min planering ut så här lite grovt:

Dela upp i projekt

Jag börjar med att gå igenom vilka olika projekt jag ska jobba med. För mig: smycken, föreläsningar, blogg, podd o s v.

Arbetsuppgifter

Sedan stolpar jag upp vad exakt som ska göras i varje projekt: vilka arbetsuppgifter ska jag göra?.Vad rullar av sig själv och vad ska jag aktivt pusha? Exempelvis: Podd: planera avsnitt, boka in samarbetspartners för att kunna finansiera podden o s v.

Planera i projekt

Därefter bryter jag ner allt till en tydlig kalender/planering för varje projekt. Exempelvis: Bloggen: jag planerar in när jag ska skriva olika inlägg och ämnen i en kalender.

Planera varje dag

Sist gör jag en veckokalender med dagar där jag ska göra de olika sakerna. Exempelvis: Fredag: 1. Blogginlägg (måndag) 2. Rensa inkorg inför helgen. 3. Jobba ikapp sånt jag inte hunnit under veckan.

Det är också här jag ser om det är möjligt att hinna allt jag har förutsatt mig. Jag vet ex att måndagsinlägget tar minst 3 timmar att göra, så halva arbetsdagen går åt till det. Därför hinner jag inte så mycket den dagen förutom mail och mindre saker som ligger och skvalpar. Och om det känns och ser stressigt ut när jag har gjort min planering, ja, då gäller det att gå tillbaka till steg ett: inventera, och se om det är möjligt att skala bort något.

Foto: Caroline Frankesjö

Foto: Caroline Frankesjö

Tydliga ramar gör det lättare att fokusera

Det låter kanske lite stelt, men för mig är det här en så stor hjälp. För jag vet ju självklart att få dagar kommer se exakt ut så som jag har planerat: ett lunchmöte, en föreläsning på annan ort eller något akut som dyker upp, ja, allt det kommer ju rubba min planering.

Men det är lite det som är hela grejen för mig: om jag har en tydlig riktning inför allt blir det lättare för mig att göra avsteg för att sedan lätt hitta tillbaka till rätt fokus (jag behöver ju inte uppfinna det själv varje gång, utan kan bara kika på min planering så fort jag undrar över något!) 

Och ja, det finns en anledning till att jag bara har satt tre punkter per dag i mitt schema. Det är nämligen det bästa tricket till att oftare kunna känna sig nöjd med sina dagar. Varför och hur det funkar har jag skrivit förut: Vilka är dina tre viktigaste punkter idag?

Så ja, så tänker jag mig min höst. Hur ser din ut? Och är det något av det jag berättar som du tycker känns användbart? Eller har du något supertrick som du gärna delar med dig av? Kommentera gärna! 

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.