Hemma hos Kikan: Att vara en fashionista utan att shoppa

Veckans gästbloggare är Erika Kvarnlöf, som driver bloggen Hemma hos Kikan. En blogg där du bland annat hittar tips på hur du kan få en giftfriare vardag och hur du blir en ecochic ecofashionista. Under 2014 gick Erika all in och körde #shopless2014 vilket innebar att hon inte köpte kläder, skor eller accessoarer under ett helt år. En utmaning som visade sig vara både nyttig och rolig.

Jag har alltid älskat att shoppa kläder, skor och accessoarer. Att komma in i en affär, botanisera runt, ganska snabbt lokalisera det som jag gillar för att sedan ta med mig en hög kläder till provrummet och senare komma hem med ett gäng påsar med fynd. Det var länge den bästa kick jag visste. Jag har dock alltid varit ganska miljövänlig av mig, det är något som jag har fått med modersmjölken då jag växte upp i ett hem med en mamma som jobbade aktivt med miljöfrågor.

SlowFashionBlogg Hemma hos KikanOch min blogg Hemma hos Kikan har med tiden kommit att allt mer utvecklas mot en mer miljöinriktad sådan. Någonstans på vägen började jag fundera över mitt beteende som konsument. Att blogga om hur man blir mer miljövänlig utan att ifrågasätta sitt shoppande började kännas mer och mer falskt. Länge slog jag ifrån mig tankarna på detta och rättfärdigade det med att jag ju gjorde så mycket annat som var bra för miljön och att man ju ändå måste få ha någon last. Men efter ett tag tog en tanke form om att i alla fall testa en shoppingfri månad. Jag var så mätt på att alla modebloggar bara visade nytt, nytt, nytt och jag började faktiskt att må lite illa av all konsumtion. Så här i efterhand kan jag tycka att en månad ju inte är någon egentlig utmaning men då kändes det som just det.

Sagt och gjort, jag inledde 2013 med en shoppingfri månad. Och det jag då främst avsåg var att inte köpa kläder, skor eller accessoarer. Det visade sig vara lättare än jag hade trott och det blev en sport att sätta samman nya outfits av det jag redan hade i garderoben. Denna shoppingfria månad skulle följas av fler under 2013 och jag och en vän startade kampanjerna #shoplessjune och #shoplesseptember som gick ut på att visa våra återvunna outfits i sociala medier och på så sätt inspirera andra att följa oss. I slutet av året beslutade vi oss för att försöka oss på ett helt år utan shopping av kläder, skor och accessoarer.

Hemma hos kikan Smycke fyndad på second hand, tröja och byxor är från ett klädbyte med vänner, jacka och skärp är arvegods från mamma och skorna är ett fynd ur egna garderoben.

Kampanjen #shopless2014 var född. Det lustiga är att när jag för första gången hade en shoppingfri månad kunde jag absolut inte tänka mig att hålla fast vid detta under ett helt år. Men det visade sig vara så mycket enklare än vad jag hade trott och det blev verkligen en rolig utmaning att sätta samman nya outfits av det jag redan hade i min garderob och faktiskt tänka till kring hur jag agerar när det gäller shopping. Grejen var att när året var till ända hade jag fortfarande mängder med kombinationer och plagg kvar att bära och då har jag ändå inte en överdrivet stor garderob. Det handlar bara om att tänka till lite extra och istället för att köpa nytt när man exempelvis ska på en fest så får man använda det man har. Eller låna av en vän.

Under det här året bytte jag kläder med flera av mina vänner och fick på så sätt ändå regelbundet nya kläder utan att shoppa. Jag var dessutom gravid större delen av året vilket gjorde att jag inte ville köpa på mig massor av plagg som jag ändå inte skulle kunna ha sedan. Nu hade jag ju turen att kunna använda många av mina vanliga plagg även som gravid men jag lånade även en hel del gravidkläder av vänner. Jag kände mig grymt stolt när året var till ända och jag kände faktiskt inget behov av att springa direkt ut och shoppa.

Hemma hos kikan En ”vanlig” klänning i lite större storlek än vad jag vanligtvis har som jag lånade av en vän blev en ljuvlig gravidklänning.

Numera försöker jag att tänka till flera gånger när jag faller för ett plagg. Jag tittar även på vad för material plagget är tillverkat av och försöker att undvika sådant som kan innehålla mindre bra material i form av plastiga tryck osv. Jag har även börjat att handla mycket second hand. Att fortsätta byta kläder med vänner är också något som jag vill göra. Jag kommer även absolut att ordna fler klädbytarkvällar då det dessutom är ett perfekt tillfälle att träffas.

Jag vill absolut uppmana alla att försöka sig på ett år, eller i alla fall några månader av icke-shopping. Och då jag är fullt medveten om att detta kan te sig som ett I-landsproblem och att det finns många även i vårt land som har det så pass dåligt ställt att tanken på shopping redan nu är en omöjlighet vill jag påpeka att det är sådana som mig själv som jag uppmanar till detta. Personer som ibland kanske shoppar lite för ofta och lite för mycket i onödan utan att tänka sig för.

Hemma hos kikan En favoritklänning som jag även använde som amningsklänning senare genom att helt enkelt ha på mig den bak och fram så att de fina knapparna kom på framsidan istället. Armbanden har jag gjort själv.

Här kommer därför mina bästa tips för hur man lyckas bli en ecochic ecofashionista utan att shoppa.

- Gör det till en sport att sätta samman nya outfits av det du redan har i din garderob. Du kan genom att tänka till lite hitta massor av olika sätt att mixa och matcha som du kanske inte har tänkt på.

- Sno stilen. Själv letar jag inspiration i bloggar, på Pinterest, på TV och i tidningar. Ser jag en snygg outfit brukar jag kopiera den genom att komma så nära som möjligt med det man redan har. Det är faktiskt inte så svårt som man kan tro även om det såklart inte blir identiskt. Men hur kul är det att vara en exakt kopia av någon annan?

- Anordna klädbytarkvällar med vänner. Tro mig, alla har saker i sin garderob som inte används och som skulle kunna glädja någon annan.

- Byt kläder ofta med en vän. Det behöver inte vara någon med exakt samma stil eller storlek som du själv. Det gör nämligen att du kommer att testa plagg som du kanske inte hade lagt märke till i affären.

- Låna kläder av varandra. Ska du på fest och behöver en fin klänning? Kolla med en vän om du kan få låna något plagg för en kväll. Själv lånade jag massor av mamma-kläder under min senaste graviditet.

Gravidchic i lånad mammaklänning hemma hos kikan

Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt med kläder, skor och vackra accessoarer men det ena behöver inte utesluta det andra. För det är hundra gånger coolare att vara en ecochic ecofashionista. Och att kunna klä sig snyggt utan att hela tiden handla nytt är faktiskt inte bara en konst utan även en rolig utmaning.

Lite då och då presententerar JohannaN en ny gästbloggare på temat hållbarhet, hållbart mode och/eller Slow Fashion. Vi vill visa på alla de perspektiv, tankar och levnadssätt som finns inom hållbarhet och mode. Och vi hoppas och tror att det ska inspirera dig i din vardag. Vill du veta mer om Slow Fashion? Spana in Slow Fashion-uppropet samt Läs mer om vår gratis mailprenumeration här. Vill du gästblogga? Läs mer här. För att se alla gästblogginlägg, klicka här.

slowfasionblogg-johannan- Camilla Gunnarsson