Hej alla modemärken!

Hej alla modemärken och -butiker! Det här brevet skriver jag till er som både privatperson, Slow Fashion-nörd och företagare. Jag stör mig nämligen så extremt mycket på en sak: bristen på information. Jag ska inte säga att jag är 100% tipptopp på detta när det gäller mitt eget smyckesmärke JohannaN eller butik Frejgatan 47. Men jag försöker.

Bristen på information jag avser är den om produktion, material och transparens. D v s allt det som gör just ditt märke och/eller din butik ännu lite mer intressant. Jag vet att många av er faktiskt är duktiga på transparens och hållbarhet. Ni gör så otroligt asgrymma saker - men säger inget!

Brev till alla modebutiker
Brev till alla modebutiker

För hur ska vi som konsumenter veta att vi borde stötta just dig med våra hårt förvärvade pengar? Kanske vill du inte dela med dig av massa info för att du är rädd att bli ifrågasatt? Om ja, då vill jag bara säga, skit i den oron. Hållbarhet är komplext och INGEN är 100 % bäst. De som säger det ljuger eller är helt dumma i huvudet. Så om du aktivt gör smarta hållbara val med ditt företag och jobbar starkt med transparens av material och produktion - ja, då är du bättre än många andra. Och det ska du berätta.

Strunta i det som kallas jantelagen och våga stick ut hakan. Vi konsumenter vill se bilder från produktionen. Vi vill lära oss mer om vilka val och avvägningar du som företag gör. Vilka framsteg du gör men också vilka utmaningar du möter. Vi vill veta hur och ATT du tänker. Allt det gör just ditt märke och företag intressant. Och det gör oss kunder än mer peppade och kanske till och med väldigt lojala till vad just du skapar. Och till detta är din hemsida och sociala medier GULD!

Vi är tillräckligt smarta för att fatta bra beslut, så ge oss informationen och vi kan själva bestämma vad vi vill stötta eller inte. Men generellt är ärlighet och öppenhet sjukt hett! Så berätta även det som inte är superhärligt - det ger trovärdighet till de saker som du faktiskt gör bra.

För vet du, om du inte berättar alls tror vi automatiskt att du är jättedålig och inte bryr dig. Och jag vet att det är så många märken och företag som många helt missar pga just detta. Samtidigt som så många företag hittar på massa skit och får oförtjänt med cred.

Så kontentan är om ni alla bara kunde bli mer transparenta och öppna så skulle det vara så mycket lättare som kund att göra aktiva val- och ickeval. Så snälla hjälp oss att kunna bli den smarta konsument de flesta av oss faktiskt vill vara!

Vänliga hälsningar Johanna

PS. Och om du har noll koll på just produktion och hållbarhet, okej, då har du absolut något du borde jobba på. Och ljug aldrig! Om du inte vet, säg det. Och ta sen reda på det. Det finns fasen inget värre än hitte-på. DS.