Hållbart mode - var ska jag börja?

Ni vet att jag älskar när ni ställer frågor eller hur? Saker ni går runt och funderar på - och som jag kan få grotta ner mig i! Och nu är det dags för en sådan, och jag gissar att M knappast är ensam om att klura på just detta: 

Hej, har du några råd hur man ska tänka när det gäller att köpa kläder? När man inte ännu är riktigt beredd att söka fram ekologiska och etiska märken men inte heller är beredd att lägga tid på att kanske hitta något second hand. Dvs göra det bästa av en dålig situation och handla ur kedjornas “eko”-sortiment? Vilka butiker har det bästa helhetstänket? Hoppas du förstår min fråga!
— M

Sagt och gjort, här är mitt svar på den: en checklista steg-för-steg att utgå ifrån: 

Checklista.jpg

Hållbart mode är komplext, och det finns många olika variabler och vinklar att ta i beaktande. Men vi alla måste börja någonstans, och lägga det på en nivå som vi mäktar med i vardagen. Och just därför är M:s fråga så sjukt bra: d v s vi är många som vet vad vi "borde" göra, men livet kommer emellan. Och istället för att bara ge upp helt kan vi alltid göra det bästa av det sämsta, så att säga.

Grunden måste alltid utgå ifrån: Köp så lite du kan. Och se till att ha grejerna länge. Bara genom det har du kommit rejält långt. Och sedan: välj de oberoende certifieringarna. När det inte finns är kedjornas egna märkningar samt Better Cotton Intiative bättre än det "vanliga sortimentet. För det absolut sämsta är som sagt: att inte bry sig alls!

Har du någon fråga du skulle vilja ha input på? Eller någon tanke du vill ha ytterligare  perspektiv på? Lämna en kommentar!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.