Hållbart mode för dig utan pengar

Ett av de vanligaste argumenten mot en mer hållbar garderob är att det skulle vara dyrt.  Men stämmer det verkligen? Är hållbart mode dyrt?

Det enkla svaret är: Ja. Och nej. Om du köper nyproducerat schysst och ekologiskt så är det absolut dyrare än när du handlar kläder som inte bryr sig. Men som tur är, är det inte det enda sättet en kan skapa en hållbar garderob på. Det här inlägget är för dig som lever på en väldigt tajt budget men ändå vill ta ansvar. 

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Varför kostar hållbart mer?

Men först börjar vi med: varför kostar då hållbara nyproducerade kläder mer? Till viss del för att schysst produktion oftast sker i mindre kvantiteter, vilket gör att alla delar blir lite dyrare (det är klart att du får ett annat pris om du köper 5 mil tyg istället för 50 meter....)

Men också, ja, kanske framförallt av den här anledningen: oschyssta plagg är alltid alldeles för billiga. Ett bra exempel har jag skrivit om här: Kläder är för billiga. Punkt.

Det är nämligen inte du som betalar den verkliga kostnaden. Utan priset betalas av någon helt annan. Läs: det är alltid någon som betalar, och är det inte du, så är det den som producerat plagget genom låga löner, taskig arbetsmiljö och allmänt risiga villkor. Men också miljön. Det kostar självklart mer att installera reningsverk än att släppa ut kemikalier i naturen och det är mycket svårare att odla ekologiskt än att bespruta hårt. Så enkelt är det.

Tyvärr. 

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Men vad gör en då om en vet allt det här, vill prioritera hållbart men faktiskt inte har råd? Ja, det finns en hel del faktiskt! Att köpa nytt och schysst är bara ett av sätten att leva slow fashion nämligen. Här är min bästa tips: 

Hållbart mode för dig utan pengar

Klädbyten

Gratis kläder. Och även om du inte har något plagg att byta med så har nog de allra flesta av oss minst en kompis som gärna ger bort mer än vad de vill ha tillbaka. Min erfarenhet av klädbyten med ett gäng vänner och bekanta är att hälften vill gå hem med lite eller inget eftersom de garderobsrensar och den andra halvan vill ha mycket eftersom de uppdaterar sin garderob. Så det brukar gå jämt upp helt enkelt!

Second hand

Det mesta går att hitta på second hand. Och det än hur trendig du vill vara eller vilken stil du har. 

Laga och ta hand om kläderna

Att vårda och laga plagg som går sönder förlänger livslängden på dem. Och det oavsett vilken kvalitet plagget har. För tipset om att lägga mer pengar i början för att köpa bra kvalitet är såklart klurigt om du inte har pengar att röra dig med.

Köp lite

Att bara köpa det du behöver är såklart det enklaste och bästa hållbarhetstipset. Och också det som sparar mest pengar.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Och kom ihåg!

Fast fashion och det billiga modet är i grunden en demokratisk tanke och handling. Kläder och mode som är tillgängligt för alla. Oavsett plånbok och oavsett hur långt från catwalken i Paris du befinner dig. Så om du köper den där fast fashion-t-shirten för 49 kr för att du verkligen inte har råd med något annat, ja, det kan ingen kritisera dig för. Men köp inte 5 stycken. Och se till att ta väl hand om den, laga den när den går sönder och ha den tills den är helt utnött.

Har du något hållbart och billigt klädtips? Berätta!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.