Hållbart mode för dig som inte tillhör normen

I den bästa av världar skulle hållbart mode vara norm och allt annat onormalt. Men så är det ju tyvärr inte. Inte än i alla fall. För självklart tror jag fullt och fast på att slow fashion kommer att bli mer och mer mainstream med tiden! Men just nu kanske kläder med fokus på hållbarhet och slow fashion snarare ska räknas som något av en subkultur. En nisch som en aktivt väljer att vara en del av.

Och det blir såklart lite klurigare om en samtidigt tillhör andra nischer. Antingen för att en har en viss klädstil eller för att de kläder som finns i de flesta butiker inte passar ens kroppsform. Att gilla hållbart mode är i sig att bryta en norm - och om du dessutom ägnar dig åt normbrytande på andra sätt så kommer du möta på motstånd.

Att förhålla sig till flera variabler när det gäller sitt sätt att konsumera kan upplevas som begränsande. För ju mer nischat desto mindre utbud. Och det är väl kanske det som är tjusningen med att tillhöra en norm också: att det är lätt och smidigt. Utbudet av produkter och möjligheten till fler val är större. Samtidigt som en att slipper eventuellt ifrågasättande från andra.

Men oavsett om du medvetet har valt att bryta normer eller om du har blivit påtvingad det så är det hatten av till dig! Om det är för att du är gothare, plus size eller bara på jakt efter ett visst specifikt plagg spelar ingen roll. För det är just att ruska om lite i det förväntade som jag personligen tycker är så uppfriskande.

Hallbart mode for dig som inte tillhor normen

Så med det sagt, skit i normen! Och var stolt över det. Men tänk ändå hållbart. Än hur klurigt det kan kännas att addera till ytterligare ett normbrytande, och därmed också minska utbudet. Men det är också vad det här inlägget handlar om: hur du kan kombinera din klädstil och -storlek med hållbarhet!

Här kommer mina fyra bästa tips:

Leta, fråga och ge inte upp!

Först och främst: leta! Och ge dig tusan på det. Helt enkelt, ägna någon timme åt att googla. Jag lovar att du kommer dyka på något kul som passar in i dina preferenser. Det kanske inte är så att du hittar ett märke eller en butik som kommer att lösa allt åt dig. Men något plagg i alla fall.

Skapa en lista med de här sajterna och märken. Precis som att du skriver upp de bloggar och forum som verkar vara peppad på samma sak som dig - och där ska du självfallet också fråga om tips!

Och du, leta utomlands också! Globalt sett är det ju definitivt fler människor som har exakt samma kriterier som du har.

Tänk nytt

Om du verkligen inte hittar det du letar efter när du googlar runt och frågar så kan det vara värt att tänka lite nytt. Vilka plagg och märken kan funka trots att de inte uttalat är just för dig? Exempelvis kan oversize-plagg fungera fint även om det för dig står en alldeles för liten storlek på etiketten (där är Kowtow som du kan hitta på bl a Ecosphere.se ett bra exempel)

Finns det märken eller företag som syr upp saker på beställning? OrkanLia som jobbar med måttsydda klänningar använder sig av återbrukade och ekologiska tyger.

Byta och låna

Ibland är det helt enkelt galet svårt att hitta nyproducerat hållbart som stämmer helt överens med de egna kraven och smaken. Och då kan alternativet att öka användningen på oschyssta plagg vara det minst dåliga och kanske enda möjliga.

Känner du flera personer som gillar samma saker som du gör? Toppen, ordna ett klädbyte. Garderoben blir uppdaterad med nytt och känns genast mycket roligare. Samtidigt som att oanvända plagg får ett nytt och längre liv och ni har slagit ett slag för mer hållbarhet. Och har du ingen kompis i närheten: styr upp det via internet och posten! Kolla i forum och på bloggar.

Och självklart ska du inte glömma bort att spana på second hand - både fysiska butiker och på internet.

Lär dig sy

Hittar du verkligen inget roligt? Gör det själv då! Köp tyger second hand och återbruka. Eller köp nyproducerade schyssta, exempelvis på Sonjas Textilateljé.

För glöm inte, kläder ska vara roligt! Och extra kul blir det såklart om du känner att du har gjort ett bra val. Där design, material, produktion och värderingar stämmer överens med dina egna tankar och åsikter.

Och du, skriv gärna en kommentar! Jag vill veta vad du tycker och tänker, och såklart: om du har något bra tips på märken, butiker, designers eller bara hur en kan tänka! <3