Hållbart mode är ingen quick fix

Ämnet mode och hållbarhet är klurigt och kräver kunskap. Och jag är den första att säga att tyvärr finns det inga lätta svar. Inget vitt eller svart, rätt eller fel. Det är lätt att känna sig maktlös och svårt att förstå vilken roll ens egen konsumtion och vanor spelar i det stora hela. Det är komplext och det kräver att vi själva måste ta ansvar och därmed också våga ta beslut.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Ingen quick fix

Så om det är en quick fix du letar efter så är den här bloggen (eller min bok eller något annat av det jag gör för den delen) tyvärr inget för dig. Men om du är beredd på att det kommer att kräva lite arbete från ditt håll behöver du inte vara orolig. Jag gör det här tillsammans med dig.

Mode är precis som konst en spegling av samhället. Ett uttrycksmedel för tidens strömningar och politiska och personliga åsikter. Men det är också en uttrycksform som brukar anses ytlig, lite laddad och förbehållen kvinnan (och därmed liiite mindre värt...). Vi måste också inse att vårt sätt att förhålla oss till kläder påverkar miljön. Det handlar om att revidera konsumtionsmönster och omvärdera det vi redan har.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Mode är inte bara snabb konsumtion

Att mode i sig bara skulle innebära snabb konsumtion, yta och osunda värderingar går jag dock inte med på. En stor del av modeindustrin är tyvärr där idag, men kärnan (och det är jag helt övertygad om!) i det som är mode är något helt annat. Vi måste se kläders möjligheter och fylla dem med liv i stället för att slänga bort dem efter att bara ha använt dem ett par gånger. Tänk om du till exempel kunna ha dina favoritskor i minst fem år till i stället för att vara tvungen att köpa nya!

Mode och stil brukar beskrivas som motsatser till varandra. Medan mode rusar snabbt fram står stilen sig över tid. Jag ser egentligen ingen motsättning mellan de två och menar att mode och stil bara är två sidor av samma mynt. Trend däremot är något annat. Den definition som ofta följer mode är snarare det som vi vill beskriva som trender. Snabba skiftningar av färger, material eller skärningar.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Vi lever i en tid när modet tar allt snävare svängar och säsongerna blir kortare och kortare samtidigt som fler löper parallellt. Detta gör att modevärlden aldrig förr har varit så öppen och tillgänglig som nu. Influenser från fler håll har drivit på den här utvecklingen. Framförallt har vi nog digitaliseringen och sociala medier att tacka för detta. Idag inspireras stora modehus lika mycket av streetstyle som människorna på gatan inspireras av varandra eller de stora modehusen.

Att hitta tillbaka till kärnan

Och det är det jag tänker att vi ska omfamna: inspirationen, glädjen och peppen som kläder, stil och mode kan ge och också ger. Jag tror nämligen att när vi börjar där, i det som är modets kärna, ja, då kan vi också bli mer hållbara.

Se till att bara omge dig med saker du genuint älskar. Fina ting som gör dig glad. Och som du fyller med minnen, berättelser och kärlek. Plaggen som gör dig lite lyckligare. 

Börjar du där kommer du automatiskt konsumera mindre och bättre. Samtidigt som lusten och glädjen alltid kommer att finnas där. Och det vet vi ju alla: för att skapa varaktig förändring måste vi tycka att det vi gör är roligt!

Och med det sagt, hit me med dina bästa tankar, idéer och uppslag för vad jag skulle kunna göra för att hjälpa dig på vägen mot en ytterligare mer hållbar garderob? För det är som sagt ingen quick fix.

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

(Grunden till den här texten fanns med till min och Jennies bok "Slow fashion - din guide till smart och hållbart mode" men togs bort av utrymmeskäl)