Hållbarhet är att välja - hur väljer du?

Hållbarhet i allmänhet och hållbart mode i synnerhet är komplext. Och det är vansinnigt lätt att bli förvirrad. Hur ska en göra rätt när det finns så många aspekter och val att göra och ta hänsyn till?

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Välj dina strider

Mitt allra bästa tips, och som hjälper mig, är: välj dina strider. Och var inte alltför rigid. Välj några kriterier som är viktigast för dig. Är djurrätt viktigt? Att det är ekologiskt? Eller att företaget är schysst mot den som producerat? Vill jag stödja lokalt tillverkat? Eller är jag mer av en global vurmare?

Om du vill göra ”rätt” på alla sätt och vis i alla lägen kan jag garantera att du kommer att få det rejält klurigt. Så, bestäm dig! Vad kan du absolut inte kompromissa med? Och gå på det. Om andra bra hållbara aspekter också uppfylls är det såklart toppen.

Hållbarhet är som sagt klurigt och det som i ett avseende ser ut att vara exempelvis det miljömässigt smartaste kanske inte är det bästa valet ändå. Här kommer några exempel på val du kan ställas inför, så fundera igen hur just du skulle välja. Och analysera sedan varför du väljer som du gör. (En ledtråd: det är kanske inte så enkelt som du först kan tro...)

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Hur väljer du?

En tröja, i ekologisk bomull, i tunn kvalitet som gör att den bara håller i några tvättar

eller

En tröja, i konventionell besprutad bomull, i bra kvalitet som gör att den håller i 5 år.


Ett par skor i djurläder i en kvalitet som gör att de håller i många år.

eller

Ett par skor i veganläder (ett slags plast, som i sin tur är gjord på olja) som håller i några år.


Ett par vanliga jeans från en stor butikskedja som du köper på second hand.

eller

Ett par jeans av ekologisk bomull och med väldokumenterat bra arbetsvillkor och löner för de som sytt dem, som du köper nya.


En väska småskaligt tillverkad av en skicklig hantverkare i ex Östafrika

eller

En väska tillverkad i Sverige av ett stort företag.


En t-shirt du tycker är rätt ful men som alltigenom är schysst och bra producerad

eller

En t-shirt du tycker är jättefin och är gjord av ett märke som är peppad på hållbarhet men inte riktigt har resurserna att genomföra allt de vill, så just denna t-shirt är inte speciellt schysst tillverkad.


Hur valde du? Var det glasklart eller kändes det lite klurigt? Och återigen, om du har ambitionen att alltid bara välja 100 % hållbart kommer du gå bet. Och precis som i exemplen ovan så har alla val du gör oftast minst en mindre bra aspekt. Så det gäller helt enkelt att staka ut en riktning och välja så bra som bara du kan baserat på dina värderingar.

Hur väljer du hållbarhet

Sedan går det förhoppningsvis att finna ännu bättre alternativ än just de i mina exempel ovan. T ex hittar du förhoppningsvis en ekologisk t-shirt som är både snygg, gjord i grymt bra kvalitet och under dokumenterat bra arbetsvillkor. Och då är det ju mycket enklare såklart.

Men det jag vill visa är att ibland finns det inget helt bra alternativ och då gäller det att hitta det minst dåliga. Så frågan är, hur gör du då?

Vilka tre saker kan du inte kompromissa med? Och i vilken ordning kommer de? 

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.

(Grunden till den här texten fanns med till min och Jennies bok "Slow fashion - din guide till smart och hållbart mode" men togs bort av utrymmeskäl)