Hållbar garderob på 12 månader

#slowfashionutmaningen: del 1, januari


För exakt fyra år sedan var mitt nyårslöfte att endast konsumera kläder utifrån Slow fashions-principer. Ja, att på 12 månader skapa en hållbar garderob. Och det som de första månaderna var en rejält jobbig utmaning (varför har jag skrivit lite om här:  En text om kläder jag verkligen vill att du ska läsa) har sedan dess blivit mitt ständigt återkommande löfte. Idag är det något som mer eller mindre sitter i ryggraden på mig, och det som i början var rejält jobbigt och svårt är faktiskt numera lite av en vana.

Slowfashionutmaningen

Månadens utmaning: nu är det dags

Men med det sagt, det finns fortfarande saker som jag verkligen vill bli bättre på. Vissa saker är jag verkligen bra på, men det är också lätt att luta sig tillbaka och bara vara nöjd. Därför ska 2018 bli året när jag skapar ytterligare bra vanor! Exempelvis vill jag ha bättre koll på min garderob: vad som finns där och att det som är där verkligen används. Jag vill också bli bättre på att ta hand om mina saker: på att laga och vårda.

Och jag tror att jag inte är ensam om det här. För handen på hjärtat: när det kläder (och konsumtions- och hållbarhetsfrågor överlag) så vet vi så mycket men ändå gör vi emellanåt helt tvärtemot. Jag är sådan i alla fall. Rent rationellt vet jag precis. Men sedan, känslomässigt så agerar jag på ett helt annat sätt.

Så därför, för att pusha mig själv tänkte jag dra igång månadens utmaning här i bloggen. Och jag hoppas att du vill haka på. Jag tänker nämligen att allt blir så mycket roligare när vi gör det tillsammans. Det spelar ingen roll om du är precis ny på det här med hållbart mode eller har klurat i flera år som exempelvis jag har. Månadens utmaning är för alla som vill göra en förändring, oavsett var du är idag.

IMG_1163-101 kopia2.jpeg

Så här fungerar det

I början på varje månad kommer jag att presentera månadens utmaning. Vilket betyder totalt 12 stycken projekt/områden vi tillsammans, men på varsitt håll, ska grotta ner oss i. Vi peppar och inspirerar varandra här i kommentarsfältet och under hashtaggen #slowfashionutmaningen på sociala medier. Delar med oss av tankar, frågor och vad vi har uppnått. Ja, hur härligt är det inte med lite inbördes ryggdunk? Så tänker jag projektet i alla fall. Nu kör vi:

Januari: Att bestämma sig

Vad exakt vill du förändra när det gäller ditt konsumtionsmönster av kläder?

Ställ dig den frågan. Och var helt ärlig.

Det kan exempelvis vara något av det här:

  • Endast handla utifrån Slow fashions principer (detta har jag levt efter sedan mitt nyårslöfte för fyra år sedan)
  • Helt sluta handla Fast fashion (denna lever jag efter när det gäller mina egna kläder: eftersom jag tycker att deras affärsidé är ohållbar då de uppmanar till överkonsumtion, och det oavsett hur mycket ekologisk bomull eller andra initiativ de tar)
  • Konsumera mindre eller inte alls. Kanske är ett totalt köpstopp något som peppar dig? Eller bara köpa ex ett plagg i månaden?
  • Endast handla second hand.

Ja, du bestämmer!

Månadens utmaning: kläder

Min egen utmaning i januari

Själv är jag för första gången peppad på att konsumera mindre. Jag har alltid älskat mycket och ofta, och därför är klädbyten och second hand perfekt för mig. Men nu har något alltså hänt: jag har helt plötsligt blivit motiverad till att äga färre grejer. Jag har aldrig känt så tidigare, men då jag bor rätt trångt och strax ska flytta (till en lite större lägenhet) har jag insett hur mycket saker jag äger sådär överlag. Och att ju fler grejer jag har desto svårare tycker jag det är att överhuvudtaget veta vad jag äger samt var de finns.

Så att slita mer på det jag redan äger och ha bättre överblick på vad som finns i min garderob är som sagt något jag vill bli bättre på. Och i det tror jag att färre saker i min garderob är en sådan grej. Jag känner mig inte motiverad till ett totalt köpstopp, men däremot har jag landat i att köra ”en in – en ut” när det gäller min garderob. Om jag köper något nytt på second hand måste jag också lämna in något och så vidare. Så, det är min utmaning. Vad blir din?

 Jag tänker att än vad du väljer så är det viktigt att hitta något som du är ärligt motiverad till. Jag ska förklara varför.

Hållbar garderob - en utmaning per månad

Hitta det som motiverar dig på allvar

Så här skrev jag i bloggen i februari 2014, en dryg månad in i mitt nyårslöfte (jag var på produktionsbesök för mina smycken i Bangkok):

"Mitt personliga nyårslöfte i år var att leva Slow fashion på riktigt. Och att alla mina klädinköp samt hår- och hudvårdsinköp ska ske med eftertanke och vara hållbara. Dessutom, att jag ska köpa max ett klädesplagg per månad. Det har i ärlighetens namn gått sådär - eftertanken har funnits där. Hållbarheten i princip alltid. Men max ett plagg - där har det inte gått så bra.

Istället har den mycket obekväma känslan av dåligt samvete och ångest infunnit sig. Och det är ju något jag verkligen inte står bakom! Jag som förespråkar (bla när jag föreläser om Slow fashion) att alltid känna positiva känslor inför shopping - och att varje gång en väljer det bättre alternativet ska klappa sig på axeln. Inte må dåligt de gånger en väljer sämre. För jag är verkligen övertygad om att bestående förändring bara kan komma ur glädje och positivitet. Och så nu detta!

Under januari köpte jag flera plagg på second hand - vilket såklart är miljömässigt bra - så varför känna skam? Hur kunde det gå såhär?! (Rationellt har jag ju de rätta verktygen, men i praktiken har den här utmaningen verkligen lockat fram sidor hos mig själv jag inte tycker om.....)

Bangkok är för mig en verklig utmaning. Alla de kläder som säljs här är i EXAKT min storlek (sk "one size", dvs strl 34/36) och EXAKT min stil och till ett pris som definitivt är lockande. Och inte blir det bättre av att shopping överlag är det nöjet som många, inkl alla mina vänner, ägnar sig åt på kvällar och helger. Alla marknader har dessutom, varje gång jag varit här, varit något jag alltid sett framemot och längtat till. Jag älskar de helt enkelt!

Jag försöker stilla begäret genom att fokusera på second hand och inte nyproducerat och att inte spontanshoppa. Att verkligen tänka två gånger trots att en fantastisk second hand-blus inte kostar mer än 20 SEK. Det är svårt, men kanske bör 5 plagg istället för 20 som i normala fall ses som ett lyckande i och med den enorma frestelsen? Eller är allt bara dåliga ursäkter?

Tanken med ett plagg per månad var ju såklart för att min garderob är fylld - jag BEHÖVER inte mer kläder. Men samtidigt - det är ett av mina största intressen och mode är mitt jobb. Så kanske är det ändå klokt att erkänna sig besegrad (efter bara en månad...usch) ang. nyårslöftets ett plagg per månad. Och istället fokusera på eftertanken, Slow Fashion och de medvetna valen? Utan ångest och dåligt samvete - för jag älskar trots allt känslan av ett "nytt" plagg?!"

Hållbar garderob på 12 månader

Vilken utmaning peppar dig?

Där och då, och faktiskt ända fram till idag, har jag alltså känt mig begränsad av att bara få handla ett visst antal plagg. Att min motivation och lust har försvunnit så fort jag bara tänkt tanken "köpstopp". Och därför har det inte varit en bra grej för mig. För jag är nämligen, precis som jag skrev redan 2014, övertygad om: att bestående förändring bara kan komma ur glädje och positivitet.

Därför måste du hitta något som på allvar motiverar dig, och som gör dig peppad. Och idag har jag alltså landat i att jag för första gången är sugen på att utmana mig själv i ta hem färre grejer till min garderob. Vad är din grej? Ja, hur ska du förändra ditt konsumtionsmönster under 2018?

IMG_1171-109kopia.jpg

21 dagar för en ny vana: är du med?

Det sägs att det tar 21 dagar att etablera en ny vana. Därefter ska det tydligen kännas mer eller mindre naturligt och självklart. Så låt oss se januari som en detox-period! När den här utmaningen kommer att kännas skittuff i början till att säkert redan i februari kännas rejält mycket lättare! Nu kör vi!

Hakar du på månadens utmaning? Lämna en kommentar!

Och vad behöver du en extra spark i baken med och vill att någon av de andra månaderna ska handla om? (Exempelvis kommer februari handla om garderobsrensning eftersom det är vad jag behöver mest just nu) Dela gärna också vidare till de du vill ska vara med och glöm inte att vi självklart håller kontakten under #slowfashionutmaningen i sociala medier och här i kommentarsfältet!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.