Do It Yourself - grym inspiration för att sy själv

Jag tycker väldigt mycket om att sy, dock händer det inte så ofta pga tidsbrist. Men det är roligt när jag väl gör det, och allra bäst tycker jag om snabba projekt som går förhållandevis fort och lätt. Det där med tålamod plus en symaskin och tygbitar och tråd som ligger över hela rummet i veckor (för att jag inte får tid att avsluta) känns sådär. DIY-Couture-JohannaN

En bok som jag fastnat för, och som är väldigt inspirerande, heter DIY Couture. Boken innehåller egentligen bara 10 olika modeller på plagg, men massvis med idéer på hur samma grundmönster kan varieras i det oändliga. Och det inspirerar mig om något!

SySjälvInspirationExtra plus är såklart också att inget mönster behövs, utan istället utgår allt ifrån enkla  geometriska former samt plagg som redan finns i garderoben. Ex använd en stor tshirt för att rita upp rätt storlek för en klänning. Mät på dig själv för rätt kjollängd osv. Modellerna är enkla och det är lätt att anpassa till sin egen nivå. Välj ett vanligt bomullstyg utan stretch samt en modell som inte kräver perfekt passform om du är lite ovan att sy, och gör mer avancerade detaljer om du vill utmanas.

SysjälvutanmönsterJohannaN

Att sy själv gör att jag saktar ner lite i konsumtionen samt får tid att reflektera. Att skapa ett plagg från scratch är ju därmed per automatik Slow Fashion: det finns plats för eftertanke och det jag skapat själv värdesätter jag faktiskt lite högre. Jag försöker också tänka på vart jag köper tyger: bra kvalitet och/eller leta på loppisar. Jag tycker också mycket om att förändra och sy om eller sy nytt av det som redan finns hemma. När jag tar mig tid vill säga. Syr du? Berätta!

DoItYourself-hållbartmode

Boken hittar du här: DIY Couture av Rosie Martin, 215 SEK. (Bra julklappstips också till den pyssliga med lite dåligt tålamod!)