Garderobsrensning - steg för steg

#slowfashionutmaningen, del 2, februari
 

Det är så fantastiskt roligt att ni är så många som har hakat på min slowfashionutmaning. Och nu är det alltså dags för del 2: februari. Del 1: att bestämma sig hittar du här: Hållbar garderob på 12 månader.

Tanken med slowfashionutmaningen är att du lägger din egen ribba och bestämmer vad just du vill förändra under det här året. Men att vi gör det tillsammans: genom att peppa, diskutera och inspirera varandra, genom kommentarsfältet här på bloggen och under hashtaggen #slowfashionutmaningen på sociala medier. Och självklart går det fint att haka på när som helst under året (så bjud gärna in vänner och bekanta du vill ha med på din resa mot en ännu mer hållbar garderob)!

Garderobsrensning - steg för steg

Februari: Att rensa garderoben

Nu ska vi alltså rensa och inventera garderoben. Kanske har du en rätt liten garderob eller så har du en väldigt stor (som jag), men oavsett så är det absolut värt att verkligen gå igenom den. Om inte annat för att den faktiskt behöver städas lite då och då, precis som allt annat hemma.

Inför att jag skulle skriva det här inlägget gjorde jag en egen garderobsrensning. Och om det var något jag verkligen insåg så är det att det inte alls är så där rationellt lätt att städa och rensa ut som det oftast brukar beskrivas i tidningar och i olika steg-för-steg-guider. I stället fick jag syn på så mycket tankar och känslor hos mig själv som jag inte alls hade räknat med. Ja, det blev uppenbart att det här med kläder, det är sammankopplat med minnen och historier. 

Hur städar man garderoben

För mig handlar kläder alltså om känslor, och om det är något som gör det riktigt svårt att göra sig av med saker så är det ju just det här med att känna massor inför varje plagg. För känslor är ju aldrig rationellt. Så ja, det här inlägget kommer handla mycket om just det: tankar och beteenden, samt hur en faktiskt kan omvandla den där känslomässiga nostalgiresan till att bli en logisk färd mot en användbar garderob.

Varför ska du garderobsrensa?

Vi börjar med: varför ska du garderobsrensa? Ja, kanske är du den som har massor av kläder men ”aldrig” något att ha på dig? Eller så får grejerna helt enkelt inte plats för att du äger mer än vad din förvaring tillåter? Oavsett vad din anledning är, så är det här i alla fall en sanning:

Det mest ohållbara du kan göra är att äga kläder som inte används.

Vilket i mitt fall betyder att även om mycket av mina kläder kommer från second hand och klädbyten så faller ju hållbarhetstanken lite om jag inte använder dem. Så min garderobsrensning utgick helt enkelt ifrån att det är bättre att låta någon annan få chansen, istället för att de ska ligga oanvända i min garderob.

Så skapar du en perfekt garderob

Vad hindrar dig från att garderobsrensa?

Så trots att vi (i alla fall jag) oftast vet väldigt logiskt varför det är bra att äga mindre så finns det ofta flera anledningar som hindrar en att faktiskt göra sig av med kläder. (För det var ju det här med känslor...)

För mig handlar det om:

Perioder

Jag använder plagg jättemycket under en period, sedan inte alls under kanske ett halvår/år för att sedan återupptäcka dem igen. Att göra mig av med plagg jag inte använder just nu känns därför väldigt bakvänt.

Sentimentalitet

Känslor och minnen kopplade till kläderna. Att se plagg jag inte använt på länge väcker minnen, och tanken på att göra mig av med dem gör mig lite ledsen. Som att jag sviker någon. Och att jag är rädd för att ångra mig. Facit på det där sista är i och för sig att det bara hänt en enda gång: en skjorta jag ägde i gymnasiet som jag tänker på ibland och ångrar att jag gav till second hand. Å andra sidan har jag nog säkert växt ur den vid det här laget….

Snålhet

Att rensa ut något som kostade pengar känns så dumt. Särskilt saker som kanske var lite dyrare och inte har använts så mycket.

Vad har du för känslor?

Fundera på om du, precis som jag, har känslor som hindrar dig för att verkligen rensa. Eller är du en av få lyckligt lottade som inte alls upplever det här som något jobbigt?

Så skapar du den perfekta garderoben

Ställ in dig mentalt

Innan jag började min egen rensning så tänkte jag en hel del på allt det här, och så bestämde jag mig för det viktigaste:

Att inte tänka så mycket. När jag väl började min rensning skulle jag lämna känslorna åt sidan. Och vara krass och saklig. Om jag inte använder plagget så ska det bort. Ungefär så. Samt att det skulle gå fort: rationella beslut går fort, men så fort jag stannar upp börjar jag känna massa saker. Det ska såklart undvikas i det här läget. Och rent praktiskt gjorde jag så här: 

Steg för steg – så rensar du garderoben

1. Ta ut allt ur garderoben

Jag har läst det rådet så många gånger förut men aldrig riktigt orkat. Men nu gjorde jag det, och det finns en anledning till att det brukar rekommenderas: när allt låg på sängen blev det väldigt tydligt att jag äger mycket mer än vad som är försvarbart. Mina plagg bör användas mycket mer än vad jag uppenbarligen hinner. Och då måste de byta ägare.

Hur mycket kläder äger en vanlig person?

2. Kategorisera var dina kläder ska ta vägen

Ta fram post-it-lappar eller liknande och en tuschpenna. Skriv sedan upp följande kategorier på olika lappar och lägg ut varje lapp en bit i från varandra. För det är bredvid respektive lapp som du sedan ska sortera in allt du äger:

Kategorisera din garderob

Klädbyte

Här lägger du allt som du ska ta med dig till nästa klädbyte (Och yes! Att arrangera ett klädbyte är nästa månads utmaning!) Du kan, om du vill, också skriva en "Sälj"-lapp för saker som du vill sälja. Jag hade dock inget av lite mer värde, utan jag kör klädbyte för allt sånt som jag tror uppskattas av mina vänner och bekanta.

Klädbyte

Skänk

Allt här ges till Myrorna, Röda Korset eller annan second hand. Förslagsvis väljer du den organisation som du gillar bäst och/eller har inlämning närmast där du bor.

Laga/fixa

Jag lade allt som är trasigt eller behöver sys om/ändras i en hög. För mig är det här med laga/fixa verkligen något jag har lite dåligt samvete för. Jag har rätt många trasiga saker, men kommer aldrig till skott. Så med det sagt: att ta tag i den här högen kommer bli en separat månadsutmaning lite senare i år!

Laga trasiga plagg

Spara

Denna kategori är helt enkelt de plagg jag ska spara, och jag delar upp den i flera mindre:

 • Spara: Sådant jag använder ofta och mycket. Allt i denna hög får gå tillbaka till min garderob.
 • Spara för speciella tillfällen: Jag har en hel del plagg jag använder väldigt sällan men som jag ändå vill ha kvar och det är bland annat:
  • Arvegods: Tröjor som bland annat min momma har stickat och som jag inte använder just nu men aldrig skulle ge bort.
  • Finkläder: Klänningar att ha på bröllop och finare fester.
  • Sport- och friluftskläder: Plagg som underställ, regnkläder, täckbyxor och annat som jag använder lite då och då men inte speciellt ofta. 
  • Säsong: Kläder jag använder men inte just den här årstiden. D v s nu när det är vinter är det här sommarjackan, shortsen och sandalerna hamnar. 

Dessa olika högar kommer jag sen hitta olika förvaringsplatser för. Men en bra tumregel är: ju oftare jag använder desto lättare ska det vara att nå. 

Spara - så rensar du din garderob på bästa sätt

Kasta

Här hamnar det som är alldeles för trasigt och uttjänt. Tycker detta är extra svårt eftersom jag är rätt förvirrad över det här med hur en ska sortera textil så jag behåller ofta sånt som är för trasigt bara för att jag får dåligt samvete när jag kastar i soporna. Återvinning är nämligen en djungel eftersom det är olika i olika kommuner. Tyvärr! Men kolla hur det ser ut där du bor och vad som rekommenderas just där, och kör på det!

?

Jag körde också på en "?"-hög. Och här lade jag sådant som verkligen inte visste vad jag skulle göra med. Saker jag inte kände mig helt redo att ge bort men inte heller använder. Grundtanken med hela rensningen är att inte övertänka för mycket vid varje plagg (att lämna känslorna utanför). Så istället för att vela fram och tillbaka, lägg plagget i den här högen. Sätt sedan ett datum på lådan/påsen 3 månader fram i tiden. Om tre månader: har du glömt bort innehållet och inte saknat det: skänk bort!

Inventera din garderob

När du står där med ett plagg i taget och funderar på vad du ska göra med det:

Bra frågor att ställa sig

 • Använder du plagget?Var det mer än ett år sedan du använde det? Om ja, ska du verkligen ha det kvar då? 
 • Är det för stort eller för litet? Bort!
 • Är det obekvämt och/eller känner du dig obekväm? Bort!
 • Är det inte din stil? Bort!
Så städar du garderoben

När du rensat klart

När du har sorterat upp allt, då gäller det att hitta rätt plats för de olika högarna. Tillbaka in i garderoben med det som används ofta. Förvaring någon annanstans för det där som ska sparas för speciella tillfällen (jag har bland annat en låda under sängen). Lämna in det som ska skänkas. Kasta det som ska kastas. Och lägg sakerna till klädbytet och det som ska lagas på en bra plats tills det är dags att ta tag i de två!

Och du, visst är det sjukt befriande och skönt när det väl är gjort? I alla fall kände mig några kilo lättare och också rätt duktig (och det är ju en känsla som absolut inte ska förringas.) Och som alltid tänker jag: varför har jag inte gjort det här förut?!

Om du får blodad tand på det här med rensning och organisering, då rekommenderar jag verkligen Paulina Draganjas bok "Försvara smart - organisera ditt hem" och hennes blogg Förvaringsdrottningen.com. Tips!

Städad garderob

Vad är dina tankar om denna månads slowfashionutmaning? Var det lätt eller svårt? Och vilka känslor och tankar satte det igång? Berätta och dela gärna!

Nästa månads utmaning kommer att handla om att arrangera ett klädbyte, och laga kläder kommer också dyka upp lite senare i år. Men vad vill du att de andra månaderna ska handla om? Berätta! Dela gärna också vidare till de du vill ska vara med och glöm inte att vi självklart håller kontakten under #slowfashionutmaningen i sociala medier och här i kommentarsfältet!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.