Slow fashion-frågan: vilka företag och märken går att lita på?

Jag tycker det är svårt som “nybörjare” att navigera bland alla märken och butiker för att hitta bra ekologiska och rättvisemärkta kläder. Har du några konkreta tips på företag som man kan lita på? Tack för all inspiration
— Madeleine

Hej Madeleine, bra fråga och antagligen det alla funderar på! Hur tusan ska en veta vilka som går att lita på?!

De flesta företag idag jobbar med hållbarhet och har ofta också fina ord och bilder på sina hemsidor. Och skulle en gå på det som skrivs där så verkar allt vara frid och fröjd. Men så är det såklart inte. 

Hållbart mode - vilka företag går att lita på?

Personligen har jag valt att välja bort fast fashion överhuvudtaget, d v s alla våra vanligaste kedjor och klädföretag. Anledningen är att än hur mycket det gör så kommer deras affärsidé aldrig att vara hållbar. Och det de gör är snarare små punktinsatser.

Ex att bidra till sociala projekt, som att bygga skolor, i de länder där de producerar. Samtidigt som textilarbetarna inte kan försörja sig på lönerna som betalas ut. Eller att göra stor reklam för sin klädåtervinning när mindre än 1 procent faktiskt blir nya kläder. I mina ögon är det så jädra skevt och luktar mer green washing än något annat. 

Och att då premiera deras hållbarhetsarbete med sina egna surt förvärvade pengar är helt ärligt lite som att sätta ett plåster på en avsågad arm med sprutande blod. 

Vilka företag och märken går att lita på?

De företag som är värda att lyfta för sitt arbete är, enligt mig, de som tänker hela vägen runt, och ser sitt hållbarhetsarbete som ett ständigt pågående projekt. Som är öppna med vad de gör och hur de gör det, samt också är transparenta med vad de ännu inte har lyckats med. 

Inget företag är 100 % framme i sitt arbete - helt enkelt för att det är omöjligt. Så därför är det också superviktigt att som konsument själv bestämma sig för vad just du tycker är viktigt. Är ekologiskt av största vikt för dig? Ja, då ska du aldrig göra avkall på det.

Eller är det just ambitionen hos märket/företaget som du går igång på? (för mig är det exakt detta: hur målinriktade och öppna de är i sitt arbete. Och just insikten om att de alltid kan bli bättre tycker jag är riktigt hett!)

Och utifrån det sistnämnda kriteriet så är det här några märken vars arbete jag tycker är asgrymt: 

Mina bästa märken (några av dem)

Nudie Jeans - ett föredöme för hur hållbart mode ska skötas! Ekologisk bomull. Tydliga kartor och listor på sina producenter. Gratis reparationsservice. De har dessutom sin egen second hand-shop för jeans (där du kan lämna in de du har ledsnat på) samt återbrukar/återvinner de jeans som inte går att använda mer.

I mina ögon har de verkligen tänkt hela vägen runt: från hur plagget produceras till att de ska ha en så lång livslängd som bara är möjligt. Och dessutom är det så grymma på att kommunicera det här på ett inspirerande sätt!

Filippa K - okej, de är inte helt hemma när det gäller material än. MEN hållbarhetsarbetet är för dem en självklart integrerad del i allt de gör. Och de har en filosofi om att ta några plagg per säsong och verkligen bryta ner varje del av det plagget och hitta det mest hållbara alternativet. Dvs de jobbar sig igenom plagg för plagg.

De byter inte heller ut hela sina kollektioner med rea varje säsong - utan låter många av basplaggen vandra över till nästa. De hyr ut plagg, jobbar mycket med att informera om klädvård så att grejerna ska hålla längre. Samt har till och med sin egen second hand-shop. 

De jobbar helt enkelt hårt med att få med alla delar. Vilket min erfarenhet också märks i hur de har utbildat sin personal - fråga hållbarhetsfrågor i deras butiker och de har koll! 

Maska - ett företag att lita på

Maska - Om det är något märke som har stenkoll på kvalitet, material och hela sin process så är det göteborgsmärket Maska. De är inte världsbäst på att berätta hur bra de faktiskt är på ex sin hemsida. Men jag lovar: de vet exakt vad de pysslar med! 

Jag har ju själv sålt märket i över ett år i min butik Replik, och det är verkligen inte alla märken som så öppet berättar vilka produkter som är extra schyssta ur ett hållbarhetsperspektiv som Maska gör.

Jag beundrar dem så hårt för att de gärna säger till mig "Äh ta inte den här tröjan, den är inte ekologisk, så tycker inte den är schysst nog för dina kunder". En kan ju inte vilja annat än stödja ett sånt märke eller hur?!

Vilka fler märken?

Ja, det finns massvis - det beror helt enkelt lite på vad du letar efter. I de tidigare fråge-inläggen tipsar jag om några fler: Vart hittar jag hållbara skor? och  Hållbart mode på webben? Men generellt tänker jag: gör en lista på vilka saker du absolut inte kan kompromissa bort: vilka kriterier är viktigast för dig? Och leta och fråga sedan företag utifrån det. 

Och jag upprepar: ett enkelt sätt att inte låta sig förledas av fina ord och löften från företag är att helt enkelt undvika de allra största kedjorna och butikerna. Låter säkert supercyniskt - men jag litar inte helt på vad de säger och skriver då jag tycker det saknas ett helhetsperspektiv. 

Många slänger sig med så fina ord och löften - men när en börjar syna så är det mer förvirrande än något annat. En bra guide till exakt vad en kan och ska leta efter finns på sidan 38 i min och Jennies bok förresten - d v s hur du, enligt oss, på bästa sätt synar företagen i sömmarna.

Har du som läser några fler tips på företag och märken som du gillar? Lämna en kommentar och berätta gärna också varför! Eller är det så att du också har en slow fashion-fråga som du skulle vilja ha hjälp med? Fråga på så kanske just din fråga dyker upp i ett inlägg inom en snar framtid. 

PS. Visst har du sett funktionen med det lilla hjärtat här nedan? Om du gillar inlägget men inte är den som kommenterar får du supergärna klicka en "like" så jag vet vad du vill läsa mer om <3 Följ mig också på bloglovin' för att inte missa något och för att spara inlägg till sen. DS.