Slow fashion-frågan: vilka företag och märken går att lita på?

Jag tycker det är svårt som “nybörjare” att navigera bland alla märken och butiker för att hitta bra ekologiska och rättvisemärkta kläder. Har du några konkreta tips på företag som man kan lita på? Tack för all inspiration
— Madeleine

Hej Madeleine, bra fråga och antagligen det alla funderar på! Hur tusan ska en veta vilka som går att lita på?!

De flesta företag idag jobbar med hållbarhet och har ofta också fina ord och bilder på sina hemsidor. Och skulle en gå på det som skrivs där så verkar allt vara frid och fröjd. Men så är det såklart inte. 

Hållbart mode - vilka företag går att lita på?

Personligen har jag valt att välja bort fast fashion överhuvudtaget, d v s alla våra vanligaste kedjor och klädföretag. Anledningen är att än hur mycket det gör så kommer deras affärsidé aldrig att vara hållbar. Och det de gör är snarare små punktinsatser.

Ex att bidra till sociala projekt, som att bygga skolor, i de länder där de producerar. Samtidigt som textilarbetarna inte kan försörja sig på lönerna som betalas ut. Eller att göra stor reklam för sin klädåtervinning när mindre än 1 procent faktiskt blir nya kläder. I mina ögon är det så jädra skevt och luktar mer green washing än något annat. 

Och att då premiera deras hållbarhetsarbete med sina egna surt förvärvade pengar är helt ärligt lite som att sätta ett plåster på en avsågad arm med sprutande blod. 

Vilka företag och märken går att lita på?

De företag som är värda att lyfta för sitt arbete är, enligt mig, de som tänker hela vägen runt, och ser sitt hållbarhetsarbete som ett ständigt pågående projekt. Som är öppna med vad de gör och hur de gör det, samt också är transparenta med vad de ännu inte har lyckats med. 

Inget företag är 100 % framme i sitt arbete - helt enkelt för att det är omöjligt. Så därför är det också superviktigt att som konsument själv bestämma sig för vad just du tycker är viktigt. Är ekologiskt av största vikt för dig? Ja, då ska du aldrig göra avkall på det.

Eller är det just ambitionen hos märket/företaget som du går igång på? (för mig är det exakt detta: hur målinriktade och öppna de är i sitt arbete. Och just insikten om att de alltid kan bli bättre tycker jag är riktigt hett!)

Vilka märken och företag?

I min tipslista för hållbara shoppingtips hittar du märken och företag vars arbete jag verkligen tycker är asgrymt. Du hittar hela listan här, och den uppdateras löpande: 

Hållbara shoppingtips


Alla de som syns i min lista är just sådana som är öppna och målinriktade i sitt arbete. De är alla genuint peppade på hållbarhet och brinner verkligen för det. Så om du har några frågor eller funderingar om produktion, kvalitet, material eller något helt annat som är den del av det de gör, är de verkligen rätt personer att fråga! 

Maska - ett företag att lita på

Hur ska du tänka?

Ja, det är verkligen lite av en djungel där ute, så det gäller att veta vad en leta efter. Så därför vill jag verkligen tipsa om detta: gör en lista på vilka saker du absolut inte kan kompromissa bort: vilka kriterier är viktigast för dig? Och leta och fråga sedan företag utifrån det. Mer om det har jag skrivit om här: Hållbarhet är att välja - hur väljer du? och här: Hellre inte alls än halvdant - min bästa checklista för köp

Och jag upprepar: ett enkelt sätt att inte låta sig förledas av fina ord och löften från företag är att helt enkelt undvika de allra största kedjorna och butikerna. Låter säkert supercyniskt - men jag litar inte helt på vad de säger och skriver då jag tycker det saknas ett helhetsperspektiv. 

Många slänger sig med så fina ord och löften - men när en börjar syna så är det mer förvirrande än något annat. 

Kommentera, dela och diskutera gärna!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.