För dig som skyller på att hållbart mode är dyrt

För några veckor sedan skrev jag ett inlägg som hette: Hållbart mode för dig utan pengar. Ett inlägg fyllt med tips för dig med liten plånbok men som ändå vill ta ansvar. Och att ni är så många som har läst, delat och gillat den texten gör mig så glad! För det här med pengar är verkligen något som slår an något hos oss. Vare sig vi har lite eller mycket pengar är det ett känsligt ämne.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Att prata pengar är helt enkelt något vi generellt har lärt oss är en privatsak. Och vad vi gör med våra kronor och ören är vår ensak. Men trots det, eller kanske just därför, vill jag snacka vidare om det här med hållbart mode och just pengar. 

Jag får nämligen då och då höra argumentet att det är brist på pengar som gör att det inte går att ta ansvar eller tänka på hållbarhet. Och för många är det såklart sant (och också vad jag skrev om i mitt tidigare inlägg). Men jag upplever, och det är ju nu det blir lite känsligt, att alltför många gånger när jag hör det här, så handlar det egentligen inte alls om bristen på pengar.

Är plånboken alltid problemet?

Att avfärda hela idén om en hållbar garderob med att det skulle vara dyrt och därför omöjligt, är att göra det lite för lätt för sig. Det är absolut en sida av saken, men verkligen inte hela sanningen. Och det är ofta, som sagt, inte heller så att det faktiskt är pengar som är problemet hos dem som använder det här argumentet.

Utan snarare brukar det handla om att slippa bry sig. Genom att enkelt avfärda något som utanför ens eget handlingsutrymme slipper en ta ställning och agera. Och det är självklart väldigt smidigt.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Så därför tänker jag att det är värt att fundera på om allt det här kanske egentligen snarare handlar om ett slentrianmässigt tankemönster istället för en verklig avsaknad av pengar:

Två frågor att ställa sig

  • Har du någon gång tyckt att 350 kr för en t-shirt är sjukt orimligt? Och sedan köpt 5 tröjor för 70 kr styck? I så fall håller inte ditt argument om att hållbart är dyrt.
     
  • Anser du dig inte ha råd med eko-alternativet? Men lägger pengar på snus/cigg/öl/godis eller något annat du faktiskt kan leva rätt bra utan vecka efter vecka? Om ja, då handlar allt bara om prioritering.

Stämmer något av de här två sakerna in på dig, då vill jag bara säga en enda sak: sluta använda pengar som ett argument. För det är uppenbarligen inte ett giltigt skäl.

Och för dig som verkligen inte har pengar, och inte heller känner igen dig i de två ovanstående exemplen. Ja, då ska du läsa det här inlägget: Hållbart mode för dig utan pengar, om hur hållbart mode istället kan vara riktigt billigt.

En lista som gärna får drämmas i huvudet nästa gång personen med de fem 70-kronorströjorna klagar. 

Har du någon egen erfarenhet eller reflektion om det här? Berätta!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.