Flyttbara skolor i Bangladesh - bra grej!

Igår fick jag ta emot mitt pris för Sveriges Second Hand Profil 2019 av Erikshjälpen. Stort tack till alla er som kom - och till alla er som på olika sätt skickat så vansinnigt fina hälsningar och hejarop!⁣

Foto: Sofie Jarl/Erikshjälpen

Foto: Sofie Jarl/Erikshjälpen

⁣Förutom en fantastiskt fin statyett specialgjord för mig av återbrukat porslin och trä, en bukett torkade klimatsmarta blommor och ett diplom fick jag också 25 000 kr att skänka till något av Erikshjälpens alla biståndsprojekt. Jag valde ett projekt med flyttbara skolor i Bangladesh.⁣

Anledningen? Ja, Bangladesh är ett av de första länderna i världen att drabbas av klimatförändringar. Himalayas smältande glaciärer gör att sandöarna i ett närmast gränslöst floddelta växer och försvinner i takt med att vattnet rör sig.⁣

Erikshjälpen arbetar tillsammans med samarbetspartnern Friendship, som har utvecklat skolbyggnader som snabbt kan monteras ned och byggas upp på en ny plats. På så sätt kan utbildningen följa med eleverna, även när vattnet bryter ner öarna. Detta är helt avgö­rande för barnen, genom utbildning blir det möjligt för dem att skapa sig en framtid. Allra mest avgörande är det för flickorna – utan skola riskerar en flicka här att giftas bort redan i 10–12-årsåldern. Skolan är livsviktig och idén att kunna flytta skolbyggnaderna är ett sätt att trotsa klimat­förändringarna.⁣

Så att mina 25 000 kr ska stötta detta kändes självklart. Ett projekt med så många beröringspunkter till den jag är och står för: klimat, feminism och i ett land som är ett av världens mest textilproducerande.⁣

Återigen TACK Erikshjälpen för priset. Jag är en väldigt lycklig pristagare! ⁣

Och på måndag blir det ännu mer Erikshjälpen här i bloggen, men då fokus på deras second hand, missa inte!

PS. På söndag är det sista dagen någonsin med mina smycken. Så sista chansen nu i webshopen. 1 april stänger jag ner den. DS.

Om något av allt detta väcker minsta lilla fundering, fråga eller tanke - hojta till!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.