En text om kläder jag verkligen vill att du ska läsa

Månadens tema för bloggnätverket The Sustainable Society är "Kläder". Inte alltför svårt att spinna igång på för mig kan tyckas. Det här är något jag skriver om var och varannan vecka. Varför? Ja, för att vissa saker måste processas om och om igen.

Att konsumera kläder mer hållbart kräver nämligen en beteendeförändring. Att gå från att kanske aldrig ha tänkt (eller bara ibland) till att verkligen låta det bli en del av ens vardag är att höra, läsa, samla information och slutligen verkligen förstå. Och att hitta sin egen ingång till det hela. Sin egen process och sin egen motivation.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Min egen resa

Jag har exempelvis pysslat med hållbart mode i över tolv år (ja, sen jag gick i gymnasiet). Och även om jag mycket väl visste vad problem var så levde jag det inte fullt ut. Jag var engagerad inom olika organisationer och föreläste för nätverket Rena Kläder. Jag gjorde för tusan hela mitt projektarbete i trean om globalisering med fokus på textilindustrin och dess historia. 

Men ändå, i klädbutiken var det något som hände. Jag stoppade huvudet i sanden. Tänkte kanske att "äsch, inte kan lilla jag göra så stor skillnad. Mitt tröjköp gör nog varken till eller från..."

För mig handlade det om att jag inte riktigt visste hur jag skulle göra istället. Jag hade inte lösningarna framför mig. Och så handlade det om att jag inte hade bestämt mig.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Mitt nyårslöfte

Nyåret för snart fyra år sedan bestämde jag mig för att det årets löfte till mig själv skulle handla om att fr o m nu bara konsumera kläder utifrån slow fashions principer. Och eftersom jag är en vinnarskalle och hatar att misslyckas gick jag all-in. Det var tungt emellanåt, och jag kände mig hindrad. 

Men efter bara några månader hade mitt nya tänk satt sig. Jag hade ändrat mitt beteende. Och jag såg möjligheterna. Det var inte begränsande att konsumera hållbart. Snarare öppnade det upp för så mycket kul. 

Och det är där jag är i dag. Med tillägget att jag också får hjälpa andra på den här resan. Att kunna visa på inspirationen. Att det är roligt och härligt. Visst, det är också utmanande och klurigt emellanåt att ge sig den på en hållbar garderob. Men utan lusten kan vi inte förändra. Det om något är vad jag har lärt mig genom åren. Och det är också vad jag vill föra vidare till dig som läser. Oavsett om du är stammis här eller helt ny. Varmt välkommen.


Och du, läs gärna de andra inläggen från The Sustainable Society på samma tema:

Naturligt Snygg: En hållbar modefavorit: Nygårds Anna

Ekoenkelt: Kan man gilla både mode OCH miljö?

Husligheter: 3 hållbara sätt att bygga din garderob på

Annas kemtvätt: 9 fördelar och 1 nackdel med att köpa kläder second hand 

Ekomorsan: Så blir du en Ecofashionista

Think Organic: Om kläder

Emmasvintage: 17 snabba modetips till en miljösmart garderob


The Sustainable Society är ett bloggkollektiv som består av HusligheterVeckans EkoThink OrganicEkomorsanEkoenkeltDos FamilyRowan TreeAnnas KemtvättNaturligt SnyggSlow Fashion och Emmas Vintage. Tillsammans vill vi inspirera andra till att leva mer hållbart och ta hand om vår miljö. Se till att följa oss på Facebook och Instagram så ni inte missar våra klimatsmarta tips!


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.