En sak i taget

Att driva företag och då främst med fokus på hållbarhet kräver sitt tålamod. Helst skulle jag vilja göra allt på en gång och helst igår. Men det gäller att våga ta sig tid och fokusera på en sak i taget. När det gäller JohannaNs arbete med hållbarhet och utveckla företaget till att bli exakt så bra som jag vill vara så är det en flera år lång process. Så mycket ska göras samtidigt som allt det vanliga måste fungera. Min syn på hållbart mode är att designen alltid måste komma först - dvs att JohannaN som företag först och främst måste producera fantastiskt snygga smycken (det är därför ni i första hand handlar av oss!), men att det samtidigt ska ske med respekt för miljö och människor. (Om det har jag skrivit förut, bl a: "Svensk hållbarhet håller inte" och "Svensk hållbarhet håller inte, del 2") Och det gör att allt måste få ta sin tid! (Annika på AndFair.se skrev otroligt bra om just det här när hon gästbloggade här tidigare i höstas)

ProduktionJohannaN Där är också utmaningen. Att inte glömma varför jag driver JohannaN eller vart jag ska. Att behålla riktningen trots att så många delar ska fungera tillsammans. Mitt mål är och har alltid varit att ha en produktion där total transparens råder - där arbetsvillkor, löner och arbetsmiljö är öppen för insyn och diskussion - samt att arbeta i material som produceras på ett socialt, etiskt och miljömässigt hållbart sätt. En smyckesproduktion där allt går att spåra, diskutera och belysa. En tillverkning som helt enkelt är öppen för alla som är intresserade. Och där jag kan stå för varje del av den.

Jag ska inte sticka under stol med att det är en bit kvar dit. Och utmaningarna är många, av flera skäl. En är att det är helt enkelt är svårt att hitta bra alternativ (Rättvisemärkt mässing existerar liksom inte....Vilket jag har skrivit om i ett tidigare inlägg.) och ett annat är just "en sak i taget". Mitt nästa steg är att jag har planerat att resa till Thailand i början på nästa år och på plats arbeta med allt detta under några veckor. För, det tror jag är en annan viktig sak: att fokusera. Ta en sak i taget och väl där: fokusera och jobba hårt. Men det blir i januari, nu gäller det först alla de smycken ska skickas ut till butiker och er privatpersoner för att bli till julklappar! Tack för ert förtroende!