En lite långsammare sommar

För snart ett år sedan skrev jag ett blogginlägg om att det finns en kultur av att den som arbetar mest och längst är den som är duktigast. Och att många arbetstimmar ofta är ett mått på framgång och hur ambitiös en är. (Läs hela det inlägget här: Att planera, strukturera och omvärdera)

Jag får ofta frågan hur många timmar jag som företagare arbetar i veckan (och andemeningen är alltid densamma: väldigt många timmar betyder att det går bra för mig). Jag har därför av princip, kanske för att sätta mig lite på tvären och vända perspektiven, börjat säga att mitt mål är att inte jobba mer än 40 timmar. Och jag har under det här året verkligen aktivt arbetat mot det.

Nog för att det allt som oftast säkert blir lite mer än 40 timmar, men målet är tydligt. Jag ska dit. Och allt handlar bara om att jobba smartare. Att inventera: vad exakt är det jag gör en arbetsdag? Och varför gör jag det? Strukturera: Vad kan jag plocka bort? Vad kan jag ändra och automatisera för att spara tid? Planera: Vad är det jag och JohannaN ska syssla med? Och vad ger bäst effekt?

Det här är inte ett lätt arbete: det kräver självdisciplin och det kräver bra metoder (Skriv gärna upp dig på Jenny Eklunds Effektbrev - bättre boost för att förändra, analysera och effektivsera sitt arbete finns knappt) Och det innebär att förändra det egna (och samhällets) syn på vad som är status och framgång.

Att produktivitet inte ska mätas i tid utan i resultat. Att hög lön inte alls behöver vara synonymt med status - utan att status faktiskt är sammankopplat med den egna drömmen och målet. Dvs att vi själva bestämmer vad som är status för just oss själva. Och att vi måste våga definiera våra drömmar hårdare.

För mig är den drömmen att vara helt plats- och tidsoberoende. Jag älskar att arbeta - men att kunna välja var och när jag ska göra det är för mig total frihet. Och det är också något jag arbetar mot. Att trots, eller tack vare, att jag driver eget så är mitt mål att inte jobba 60 eller 80 timmar i veckan från ett kontor och aldrig kunna ha semester eller möljighet att befinna mig någon annanstans.

Det kräver som sagt hårt arbete att sakta men säkert närma sig det som för mig är frihet. Att inte frestas av att jobba mer och hårdare bara för att det känns som att jag borde. För att det skulle vara enda sättet att få ett företag att växa. Och för att det är så alla andra gör och har gjort.

Istället märker jag, nu med några års erfarenhet, att det är när jag stannar upp, lyfter blicken och analyserar nuläget som saker verkligen blir bättre och börjar växa. Att det är när jag verkligen måste sortera i mina arbetsuppgifter för att det ska bli 40 timmar i veckan som jag tar de smartaste besluten. Att det är just i det mer långsamma som jag blir riktigt kreativ.

Så därför ska jag nu under sommaren leva lite mer som jag lär, och göra det ännu mer fullt ut. Jag jobbar vanligtvis 6 dagar i veckan (mån-lör) så att minska antalet dagar är en rätt stor sak. Tisdag, torsdag och lördag hittar du mig i butiken på Frejgatan 47 då jag också packar alla webshopsordrar. Onsdagar arbetar jag på mitt nästa stora projekt (som än så länge är hemligt men blir officiellt om ett drygt halvår) och måndag, fredag och söndag ska jag vara helt ledig.

Jag kommer att blogga och dela i sociala medier lite mindre, två-tre dagar i veckan mot de vanliga fem gångerna. Och svar på mail kommer att ta någon dag extra (men det kommer du veta om eftersom jag självklart har fixat ett bra autosvar).

I augusti ska jag för första gången vara helt ledig i en hel månad. Det ska bli otroligt spännande att se om JohannaN klarar sig helt utan mig (eller är det jag utan JohannaN?). Butiken, webshopen och allt kommer att skötas precis som vanligt under den månaden (tack vare bra planering och Pia, Lina och Veronika). Och jag ska vara helt frånkopplad - jag kommer inte att kolla mail, Instagram eller Facebook överhuvudtaget och knappt röra en dator.

Så jag hoppas att du tar exakt samma chans om du kan! Själv ska jag läsa två böcker i sommar:  4 timmars arbetsvecka (jag läser om den en gång per sommar för att både kickstarta och peppa på ledighet men också för att påminna mig själv om vad som är mitt mål och hur jag vill leva) och The Art of Non-Conformity (Tack Ekoenkelt.se för tipset!)

PS. Du har kanske sett att bloggen har fått ett nytt utseende? Och att du hittar information om vilka ämnen jag skriver om här: Vad jag bloggar om. Är det något du vill läsa mer om? Eller mindre? Som du saknar eller tycker att det är för mycket av? Kom gärna med feedback och tips! Och diskutera gärna dagens inlägg! DS.