En hållbar jul - börja med dig själv

Månadens tema för bloggnätverket The Sustainable Society är "En hållbar jul". Ett ämne som är minst sagt relevant de närmaste veckorna. 

Hållbarhet handlar för mig om så många olika saker. Först och främst om konsumtion. Jul är garanterat den tidpunkt under året då vi köper mer än vad vi behöver. Mat, pynt och julklappar. Grejer som vi konsumerar "för att det ska vara så" mer än att vi verkligen har behov. 

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Men också om den egna hållbarheten. För att vi gör så mycket mer än vi verkligen behöver. Ja, för att det finns någon slags norm och förväntning på vad jul innebär, och vad vi i det borde/måste göra.

Julen ska ju vara tid av mys och vila, ändå är vi så många som upplever den som en aldrig sinande källa till stress och press. Så att stanna upp och verkligen ifrågasätta är något jag verkligen vill slå ett slag för. För att värna om att själv orka och må bra. Ja, för att hålla, och inte gå sönder.

Jag skrev om det här förra året i inlägget: 

Julhets, stress och att försöka skaka bort andras förväntningar.

Och jag vill verkligen att du ska läsa det inlägget. Kanske läste du det redan för ett år sen, men i så fall: läs det igen. Det ska jag göra. För att påminna mig själv om vad jag egentligen vill och behöver.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Och du, läs gärna de andra inläggen från The Sustainable Society på samma tema:

Annas kemtvätt: 3 tips för en klimatsmart julhelg

Naturligt Snygg: 5 hållbara julbord i Stockholm

Ekoenkelt: Klimatsmart jul? Dags att bryta traditionerna

Husligheter: 8 sätt att fira en mer klimatsmart jul

Ekomorsan: Jul, jul, hållbara jul

Emmas Vintage: 12 hållbara vill-ha-julklappar + tips till en klimatsmart jul

Think organic: Tips för en hållbar jul

Veckans eko: Hemmakatt eller skönhetsmiss – här är hållbara julklappar som passar alla

The Sustainable Society är ett bloggkollektiv som består av HusligheterVeckans EkoThink OrganicEkomorsanEkoenkeltAnnas KemtvättNaturligt SnyggSlow Fashion och Emmas Vintage. Tillsammans vill vi inspirera andra till att leva mer hållbart och ta hand om vår miljö. Se till att följa oss på Facebook och Instagram så ni inte missar våra klimatsmarta tips!


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.