En dag på jobbet

Torsdags - vilken lång, intensiv men vansinnigt rolig dag det var. Jag vaknade upp hemma hos en kompis i Göteborg, efter att kvällen innan ha föreläst på Kulturhuset Kåken med Sensus Studieförbund.

Generellt nöjd över att ha flytt snökaoset i Stockholm till förmån för ett lugnt Västkusten. (Och ja, jag är från övre halvan av Sverige och har i många år raljerat över stockholmare och snö - men är nu beredd att göra avbön. För ett är då säkert, det blir verkligen kaos i en stad med så många människor! Som alla ska förflytta sig på trottoarer, på vägar och med kollektivtrafik. Ett inställt pendeltåg är flera hundra personer ståendes på perrongen...)

Jag började min torsdag med att ta bussen till Borås för att kl 9.30 vara med i P4 Sjuhärad med anledning av boken och kvällens föreläsning på Textilmuséet i Borås. Och det klippet (där jag är med de första minutrarna) hittar du här: Förmiddag med Maja Jerosimic

Sveriges radio - P4 Sjuhärad - Slow fashion

Därefter knatade jag till Textilhögskolan för att gästföreläsa för butikschefsprogrammet. En förfrågan som jag är så himla glad och stolt över! Jag pratade om hur slow fashion och hållbart mode kan påverka detaljhandeln - dess sortiment, servicegrad, miljöer och också möjligheter till att tjäna pengar och vara lönsamma.

Föreläsning Borås Textilhögskolan

Dvs att handel med fokus på hållbart mode innebär att hitta andra affärsmodeller (ex öppna upp för fler tjänster istället för antal produkter) än vad dagens traditionella snabba konsumtion innebär. Ja, det gäller att vara lite mer kreativ och tillföra andra värden till kunden. 

Och om det är något jag gärna skulle vilja göra mer så är det att föreläsa och göra konsultuppdrag inom just det här ämnet!

Sen åt jag lunch med Anna Lidström (Another Blog) och hennes kollega Gudrun. Vi hade aldrig träffats innan - så därför blev jag så himla glad när Anna hörde av sig och undrade om jag hade tid att ses när jag var i Borås. Och självklart!

Anna Lidström - Borås - Another Blog

En dryg timme flög iväg och vi snackade, såklart, hållbart mode, design och allt annat som vi alla tre både brinner för och jobbar med. Älskar det här med att lära känna nya människor som ger energi och härlig pepp!

Veras Garderob - slow fashion

Kl 15-17 hängde jag på Veras garderob - en så vansinnigt mysig, fin och personlig butik. Nytt och vintage blandas hej vilt, men allt noga utvalt med fingertoppskänsla av dess ägare Anette.

Veras Garderob - JohannaN

Veras garderob har varit min återförsäljare av smycken i flera år nu - och att komma hit är alltid lite som att komma hem. Om du har varit i butiken vet du nog precis vad jag snackar om! Jag pratade smycken och signerade böcker till alla som kom förbi - samt hann såklart också med att fika och diskutera allt mellan himmel och jord med Anette. 

Sen var det dags för dagens nog ändå största grej: föreläsningen på Textilmuséet. Och precis som kvällen innan kom det över 40 personer för att lyssna - något som verkligen känns som en ynnest!

Hållbart mode och konsumtion - föreläsning - Johanna Nilsson

Blir så himla glad att jag får chansen att låna så mångas tid och förhoppningsvis kunna inspirera till en lite mer hållbar modevardag.

Och om jag ska ranka det som är allra roligast med mitt jobb skulle jag säga att föreläsa garanterat är topp 3 (det är mycket som är kul ju!). Det blir nämligen alltid så fina diskussioner och frågor efteråt samt peppig och härlig stämning i rummet av alla som är där!

Slow fashion - föreläsning - Textilmuseet

Så tack för två fina dagar i Göteborg och Borås - och även om jag var rejält trött i går kväll efter att ha tagit ett tidigt morgontåg från Göteborg och sedan gått direkt för att jobba i butiken hela dagen - så är jag så tacksam för att jag får möjligheten att göra allt det här! <3

PS. Visst har du sett funktionen med det lilla hjärtat här nedan? Om du gillar inlägget men inte är den som kommenterar får du supergärna klicka en "like" så jag vet vad du vill läsa mer om <3 Följ mig också på bloglovin' för att inte missa något och för att spara inlägg till sen. DS.