Earth Overshoot Day - en dag att stanna upp

Idag den 8e augusti är det Earth Overshoot Day. Det betyder att idag har vi förbrukat jordens alla resurser. Och fr o m imorgon och de resterande dagarna det här året så lever vi på kredit.

Earth Overshoot Day 2016

Den här dagen infaller dessutom tidigare och tidigare för varje år. Och det är rent ut sagt helt förjävligt! Att ha använt ALLA jordens resurser när det är fem månader kvar är allt annat än okej.

Fram till 1987 använde vi inte mer resurser per år än vad jorden hann med att förnya, och det existerade alltså ingen Overshoot day fram tills dess. Förra året inföll den här dagen 13e augusti, och i år alltså idag 8e augusti. Det betyder att det går förbannat fort, i helt fel riktning! Och om det är något som är otroligt läskigt så är det när saker barkar iväg åt fel håll.

Myrorna har gjort en himlans bra film som förklarar det här riktigt smart:

Så spana in den och läs gärna DN:s artikel här: Idag tar jordens resurser slut. En kan få ångest för mindre.

Men å andra sidan, då jag är en sådan som tacklar panik med att försöka tänka konstruktivt tänker jag att än hur jävligt allt känns, så finns det knappast någon bättre dag än idag att börja med en personlig förändring!

En förändring så att du nästa år kanske kan känna lite mindre dåligt samvete för den här obehagliga utvecklingen. Och ju fler som som tänker till desto bättre förutsättningar för att bryta den här dåliga trenden. För visst vet du om det här:

Earth Overshoot day 2016

Så använd idag till att stanna upp och tänk till. Hur lever du? Och vad i ditt sätt att leva kan du förändra så att det blir mer hållbart? Kan du konsumera mindre, och bättre? Hur äter du? osv. Vilket beteende kan du fr o m idag göra lite mindre dåligt för miljön?

När det gäller din garderob är Myrornas sida Aktivera din garderob en bra kickstart. Precis som Slow fashion-uppropet. Och du - har du verkligen ingen aning om vart du ska börja - lämna en kommentar så hjälps vi åt!

Nu kör vi, älskade vänner!