#DettaÄrMittHem - Daniel Riazat

I Sverige bor det väldigt många historier. Jag och Adam Tensta vill nu dela med oss av några av dessa under ‪#‎DettaÄrMittHem‬: Daniel Riazat, 24 år, politiker. Daniel Riazat ThisisHome

"Jag kom med familjen till Sverige år 2000 när jag var nio år gammal. Kylan och tystnaden är det jag minns mer än allt från de första veckorna. Fick börja i tredje klass, lärde mig språket med hjälp av en fantastisk lärare (Barbro Karlsson), skaffade vänner och spelade fotboll.

Hela familjen blev inkluderade av omgivningen vilket underlättade för oss, men efter att ha bott i Sverige och Falun i över tre år, strax efter att vi hade börjat kalla Sverige vårt hem, kom utvisningsbeslutet från Migrationsverket.

2003-2004 blev åren som kom att förändra mitt liv. Å ena sidan levde vi under väldigt hård press som gömda flyktingar. Å andra sidan visade tusentals människor i Falun vad solidaritet betydde i praktiken. Under denna svåra process då besök hos psykolog och stressrelaterade magsmärtor var en del av vardagen hörde alla partier av sig och ville stötta oss under manifestationer och genom artiklar i tidningarna.

En uppbackning som vi sent kommer att glömma, på gott och ont. Men tanken som slog mig efter denna process, efter att vi fått vårt uppehållstillstånd på midsommardagen 2004, var följande: Varför lever tiotusentals människor som papperslösa och gömda om alla partier och politiker verkligen står för en human asyl- och flyktingpolitik? Förstod ganska snabbt att något inte stämmer.

Jag blev äldre och intresset för politiken växte mer och mer. Det jag och min familj var med om gjorde att jag blev mer vaksam över den politiska utvecklingen och undrade varför en del av mina vänner fortfarande fick leva som gömda flyktingar. Rasismens vidriga hat och det politiska etablissemangets vackra ord om en human flyktingpolitik gjorde mig alltmer irriterad och till slut valde jag att engagera mig politiskt.

Under valet 2014 fick jag förtroendet att företräda folket, i Sveriges Riksdag. Det här är mitt hem och jag tänker kämpa för att Sverige ska bli ett land som många fler kan kalla för sitt hem. Ett land där rasismen inte känner sig hemma." #DettaÄrMittHem

Daniel bär armband och från ‪#‎ThisIsHome‬. Tom 31 okt går 50% av all försäljning till ‪#‎KämpaSTHLM‬/Hållplats Europa för människor på flykt. www.thisishome.se / www.johanna-n.com