Det här med att smaka och lukta på mat

För något år sedan berättade jag om min största utmaning när det gällde kläder: Tvätta mindre - min värsta utmaning. Och en av grejerna där var att sluta slentriankasta i tvättkorgen och istället börja lukta och titta på plaggen för att se om jag kan använda en dag till. Så här lite drygt två år senare skulle jag säga att vanan sitter där: jag har helt enkelt blivit riktigt duktig på att tvätta mindre och exempelvis vädra mer. 

Och jag tänker att lite samma grej gäller när vi snackar mat. För matsvinn är ju nämligen månadens tema för The Sustainable Society (som jag berättade om i onsdags)

Min största matutmaning

Jag har nämligen varit en sådan person som har följt bäst före-datum på mat slaviskt. Ja, så där så att jag verkligen tyckte att exempelvis mjölk som jag druckit utan problem, började smaka illa bara för att jag råkade se gårdagens datum på förpackningen. D v s att jag slentriankastade för att datumet passerat eller för att något såg lite skrynkligt eller skrumpet ut.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Ja, jag reflekterade nog inte alls utan gjorde det bara för att jag tänkte att det var så det skulle vara. Och inte bara att det såklart är så dumt miljömässigt eller för plånboken. Det är också helt ärligt sjukt opraktiskt. Ni vet, när en står där och vill ha mjölk i kaffet, affären har stängt och så har mjölken i kylen passerat sitt bäst före-datum. 

Så precis som med tvättandet bestämde jag mig för något år sedan för att göra något åt det här. Det låter säkert jättefånigt, men jag gissar ändå att jag verkligen inte är ensam om det här?!

Om att sluta titta på bäst före-datumet

Så jag bestämde mig för att utmana mig själv (hej, enda sättet att förändra något hos sig I guess): Jag skulle sluta titta på datum. Och smaka och lukta istället.

Fy tusan vad det tog emot, och vad svårt det var att inte tjuvkika. Men trägen vinner (eller ja, kanske snarare drag av lite hederlig KBT-träning). Steg för steg gick det bättre och bättre.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Och oj vad mycket bättre allt går nu! Mindre svinn, bättre för miljön, härligt för plånboken, mindre grejer att släpa hem från affären och egentligen inte så mycket uppoffring som det kändes där i början. Allt bara för att en bestämmer sig för att tänka själv istället för att gå på den invanda ryggmärgsreflexen.

För vet ni, mjölk håller minst en vecka till efter sitt bäst före-datum. Och frukt och grönsaker smakar rätt bra även om de ser lite halvtråkiga ut. 

Dags för nästa steg?

Men som med allt, det går alltid att utvecklas ytterligare, så kanske är det dags att ta ytterligare ett steg i att minska mitt eget matsvinn (för självklart skulle jag kunna kasta ännu mindre än vad jag gör idag) Och vad passar väl bättre än att leta inspiration bland de andra inläggen på månadens tema:

Evelinas Ekologiska - Så minskar du matsvinnet - 5 enkla tips

Husligheter – 10 sätt att minska matsvinnet hemma

Naturligt snygg - 3 filmer om matsvinn du borde se

Rowan Tree - Minska matsvinnet - att återanvända en purjolök

Veckans Eko - Det är lätt att äta mer miljövänligt – så här gör jag! 

Ekoenkelt - Mina 3 bästa tips för att minska sitt matsvinn

Ekomorsan - Så minskar du ditt matsvinn

Annas kemtvätt - Noll matsvinn med kompostering

Emmas vintage – 7 busenkla (vegetariska) middagar – utan matsvinn

Think Organic - Rädda resterna & minska matsvinnet

Vad är din värsta utmaning när det gäller matsvinn? Eller har du något bra tips på hur en minskar svinnet? Berätta i kommentarerna eller gör oss i The Sustainable Society sällskap med ett alldeles eget blogginlägg på temat! 


The Sustainable Society är ett bloggkollektiv som består av HusligheterVeckans EkoThink OrganicEkomorsanEkoenkeltDos FamilyRowan TreeAnnas KemtvättNaturligt SnyggSlow FashionEvelinas Ekologiska och Emmas Vintage. Tillsammans vill vi inspirera andra till att leva mer hållbart och ta hand om vår miljö. Se till att följa oss på Facebook och Instagram så ni inte missar våra klimatsmarta tips!


Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.