Det här med att konsumera hållbart - vem fan orkar och hur börjar en?

De allra flesta vet nog idag vilka problem som finns inom textilindustrin (www.slowfashionuppropet.se förklarar om du undrar) – men likaväl är det svårt att omvandla kunskapen till handling. Men ja, gäller det inte allt i livet förresten? En vet ju väldigt mycket, ex att det är bra att träna och äta nyttigt… Sen att en gör något helt annat i slutändan kan handla om många olika saker.

Förändring gör ont

En grej är förnekelse – det är lättare att stoppa huvudet i sanden än att behöva fundera och bemöta det en precis hört eller lärt sig (att folk kanske inte kan äta sig mätta på den lön de får för att producera min nya t-shirt är rent ut sagt förjävligt, men om jag låter bli att tänka på det mår jag självklart bättre).

Dessutom gör förändring ont. Det är hårt jobb att lägga om vanor – för det är ju det det handlar om. Att förändra ett invant och inlärt beteende till något nytt. Och det är jobbigt.

Att konsumera mer hållbart (nu snackar vi kläder eftersom det är det jag kan och det jag älskar, men går så klart att applicera på allt möjligt) handlar om det: att ersätta en vana med en ny. Och för att göra det krävs kraft och ansträngning.

Ni vet det här med det klassiska nyårslöftet: att börja träna. Du ser ditt nya hurtiga jag och går ut hårt med 6 pass i veckan. Ska det vara så ska det vara rejält tänker du och satsar högt. Sen att en året innan inte tränade alls spelar ingen roll. För nu är det nytt år och nytt liv.

Efter en vecka (eller en förkylning) är motivationen som bortblåst. Annat kommer emellan. Hur ska jag hinna med ett träningspass nästan varje dag? Och visst har jag lite ont i halsen/benet/armen/you name it? Och så är en tillbaka i det där icke-tränandet igen.

Börja smått

Det finns smarta människor (tränare och andra) som menar att det är just detta att gå ut hårt som gör att en misslyckas. Att det snarare handlar om att skapa vanor och en vardag att verkligen leva med. Att det är bättre att konsekvent ta trapporna istället för hissen på jobbet än att tro att en ska bli långdistanslöpare. Sen när en vant sig vid trapporna finns kanske peppen att ge sig ut och jogga, och i så fall kör. Men börja med ett pass i veckan.

Välj något du klarar av. Allt du lyckas med ger självförtroende och pepp – och det i sin tur gör att du kommer att fortsätta. Och ja, det här med vanor har du hört förut. För det är just en av de saker som vi vet så väl men kanske inte riktigt orkar leva efter. Och det värsta av allt är såklart att allt också är sant - samt att det går att applicera på i princip allt i livet.

Så nog om tjat om träning, men som ni säkert förstått är det bara en metafor för, just det det här inlägget handlar om: att börja leva mer hållbart. Det funkar på samma sätt. Det är lätt att tänka att "NU ska jag banne mig bara köpa ekologiska och schysst producerade kläder, jag ska laga allt som går sönder och jag ska aldrig mer köpa någon skit!".

Och så står du där råstressad i en "vanlig" affär och handlar precis som förr. Med resultatet att du känner dig så jäkla misslyckad. Du som skulle göra allt rätt och så misslyckas du. Lika bra att skita i det helt och hållet, det gör mindre ont än att misslyckas om och om igen.

Men! Notera att jag i början på förra stycket skrev ”att börja leva mer hållbart”, inte ”att leva hållbart”. Att "börja" och "mer" betyder att en tar ett steg i rätt riktning. Och det är just det allt handlar om: ta första steget först, och när det känns bra tar du nästa. Så här kommer en lista på några saker som jag hoppas kan hjälpa och peppa! (för att känna att en misslyckas är världens mest oinspirerande och okonstruktiva känsla och kraft, så den skiter vi i!)

3 bra tips till hur du börjar

1. Inspiration, inte dåligt samvete.

Bestäm dig för att alltid vara stolt över minsta lilla steg och beslut som du tar och som är mer hållbart än icke hållbart. Och lova dig själv att inte må dåligt över alla de steg du inte tar. För skulle du göra det blir du knäpp, och det är ju helt värdelöst.

2. Välj dina strider.

Plocka ut tre saker som känns viktiga för dig. Ska du helt konsumera hållbart måste jag tyvärr berätta att du kommer att misslyckas. Det finns bara ett sätt att helt igenom konsumera mode hållbart och det är att vara naken. Och det suger i vårt klimat. Blir så sjukt kallt plus dålig stämning i sociala sammanhang.

Så: vad klappar ditt hjärta lite extra för? Ekologiskt? Fairtrade? Bilder och mycket info från produktionen? Att det är tillverkat i Sverige? Något annat land? + tusen andra saker. Fundera på vad dessa saker kan vara och skriv ner: De här tre sakerna kan eller vill jag inte kompromissa med.

När du har gjort det här, har du också en shoppingguide. En vän att hålla i handen när du ska köpa kläder. När du står där två plagg: ett inte ekologiskt plagg i bra kvalitet som kommer att hålla länge samt ett ekologiskt plagg som kommer att hålla i max 10 tvättar i den andra. Vad var viktigast för dig? Var det kvalitet eller eko? Vilket väljer du?

3. Välj ett tillfälle eller en sak där du vet att du kan förändra.

Det är svårt att vara genomtänkt i alla lägen – en hinner inte, har kanske inte råd eller orkar helt enkelt inte. Och då är det skönt att bestämma sig för en sak där du inte kompromissar. När det gäller mat är de produkterna för mig kaffe, te och bananer. Jag köper alltid Fairtrade där – och finns det inte i affären går jag hem utan. Det har för mig blivit en så självklar vana att något annat än Fairtrade inte existerar.

Kanske låter det präktigt – eller så tänker du som jag: vad skönt. Att slippa göra alla dessa val. Att redan ha bestämt sig och finns det inte så köper jag inte. Älskar när jag inte behöver tänka eller aktivt ta beslut. Så mitt tips är: gör så även med kläder. Kanske hittar du ett märke som är alltigenom grymma när det gäller jeans eller tshirts?

I så fall kan du i fortsättningen köpa alla dina framtida par jeans eller tröjor av dem. Eller det kan vara att varje gång du ska på fest och vill ha något nytt – så tar du en runda på second hand (eller lånar av en kompis). Det kan också vara att du bestämmer dig för att alltid laga dina plagg minst tre gånger innan du skrotar dem - eller att du bara köper skor du ska kunna ha minst i två år samt som kan bli lagade hos skomakaren. Vad kan bli din vana?

Dessa tre saker är, som du säkert märker, inte speciellt stora – utan något som vi alla kan ta till oss och utgå ifrån. Och vet du vad det bästa är: när du gjort alla tre kan du börja om igen. Och upprepa i all oändlighet.

När du har skapat en bra och självklar vana kan du lägga till eller ändra det du inte kompromissar med (nr 2) samt addera till ett ytterligare tillfälle eller produkt där du väljer hållbart (nr 3). Och så fort du börjar tvivla på dig själv: läs nr 1. Var stolt och nöjd över varje litet steg du tar och över varje lite mer hållbart beslut du tar. För det är bättre än att inte göra något alls. Glöm inte det.

ALL KÄRLEK och STORT LYCKA TILL!