Det här med att det skulle vara krångligt att driva företag

Ofta får jag höra att det är väldigt krångligt att driva företag här i Sverige - och att papper, byråkrati och regler gör att många hålls tillbaka. Att höga skatter, avgifter och myndighetsexcercis gör att många inte vill eller vågar starta eget.

Men vet ni, det här är inget jag känner igen mig i. Jag förstår faktiskt inte riktigt debatten. Utan snarare blir jag sur när vissa intresse- och lobbyorganisationer säger sig företräda alla företagare... men vi är faktiskt väldigt olika och tycker, tänker och röstar olika (som jag skrev lite om förra veckan: En får göra precis som en vill)

Javisst är det papper att fylla i och regler att förhålla sig till. Men alla, och då menar jag verkligen alla, vill väl och hjälper gärna till. De gånger jag inte förstår Skatteverkets brev så går det fint att ringa dem och få hjälp, och skulle en ändå skicka in fel så ringer de upp och förklarar hur en gör rätt. Värre är det inte. Många saker är förvirrande, men det är saker en lär sig på vägen, och det finns som sagt alltid någon att fråga och få hjälp av.

Moms, arbetsgivaravgift, löneskatt och skatt på vinst - visst är det mycket av de pengar som är i omlopp som sedan betalas in till Skatteverket. Men då många klagar på hur mycket som försvinner där så tänker jag lite tvärtom - det är ju ändå inte pengar som jag har räknat med från första början.

Om jag ska ha 1000 kr i lön vet jag redan från början att det betyder att jag måste sälja för minst 5000 kr (och då gäller det att räkna tajt på alla övriga kostnader som inte är själva produkten). Visst - det kan vara kämpigt ibland. Men är samtidigt bara något att förhålla sig till. Svårare än så är det inte.

Och nog för att det finns massor av utmaningar när en driver företag, men att blanketter, myndigheter och att betala mycket i skatt skulle höra dit känner jag faktiskt inte igen. Istället tycker jag att det känns fint att på något sätt betala av den "skuld" som mina många år i skolan och allt annat i samhället som jag tagit och tar del av kostar.