Det handlar om global solidaritet

Anledningen till att jag har snöat in mig på det här med hållbart mode handlar egentligen rätt och slätt om en sak: global solidaritet.

Gemensamt ansvar

Enligt Svenska Akademins ordlista betyder "solidaritet" gemensamt ansvar. För mig betyder det ansvarig för att det egna valen i vardagen påverkar andra - på såväl en lokal som en global nivå.

Ofta ser vi själva inte konsekvenserna av våra val - och då är det självklart svårt att förstå eller ta in just känslan av att vara ansvarig. Men det är vi, oavsett om vi gillar det eller inte. Och kanske gör det tanken på en global solidaritet än viktigare.

Foto: Damon Hatefi

Foto: Damon Hatefi

Ett större perspektiv

Att sätta sig själv i ett större perspektiv. Vi kan inte påverka allt det som sker i vår liv - men i vissa saker har vi full frihet att välja samt välja bort. Välja det som gör andra människor gott och välja bort det som gör dem ont.

Självklart är det svårt, både rent praktiskt och känslomässigt, att fullt veta och kunna ta in vad ens val leder till - men jag tror att grundtanken är viktig: att försöka så ofta det går. Och att alltid utgå från idén om att världen är internationell och att jag är en del av den.

För mig är hållbarhet en konkret metod för just detta - genom att välja sociala och miljömässigt hållbara alternativ påverkas mina medmänniskor positivt. Och genom att inte göra det påverkas de allra oftast negativt. I min vardag betyder det exempelvis att konsumera så genomtänkt jag bara kan.

Det kunde ha varit jag

Det betyder också att så ofta jag kan utgå från insikten om att "det kunde ha varit jag". Genom att tänka den tanken lite oftare får, i alla fall jag, en helt annan blick på min omvärld.

Det är tydligt för mig vad jag ser som acceptabla arbetsvillkor och ett värdigt liv - och hur ska jag kunna förneka andra att också eftersträva det? Bara för att vi har olika bakgrund betyder det inte att vi har olika sätt att se på vad vi exempelvis tycker är skäligt betalt för vårt arbete eller vad vi anser är okej levnadsvillkor.

Jag tänker att alla nog vill leva ungefär som jag - och då måste mina val i livet grunda sig på det. En solidaritet mot mig själv och min omvärld. Det tror jag är grunden för en mer hållbar och långsiktig värld.

Vad är dina tankar om det här? Jag vill väldigt gärna veta!

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget, och följ mig på bloglovin' om du inte vill missa något och vill spara inlägg till sen.