Det där med hållbarhet, del 3

Att JohannaN är ett smyckesmärke är egentligen en ren slump. Det kunde lika gärna ha varit något helt annat. Kläder, skor, inredning... För det som är mitt egentliga intresse är produktion. Hur produceras saker? På vilket sätt? Under vilka förhållanden? Vem gör de saker som jag använder? Och varför? Jag tror att de här frågorna och intresset för det som sker innan våra varor hamnar i butikerna kan härledas till det jag fick med mig från Röda Korset och Rena Kläder. Och det gör nog också mitt intresse för just mode och sådana konsumtionsvaror. I Rena Kläder ligger just allt fokus på modeindustrin och frågan om vår konsumtion, och vilja att vara fina och uttrycka vår personlighet (som mode faktiskt är), sker på bekostnad av någon annan?

Så att JohannaN skulle pyssla med produktion av någon inom mode stod klart redan från början. Men att det blev just thailändska mässingssmycken var allt annat än planerat....